avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 668 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Comitetul asociației face achiziții fără ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Comitetul asociației face achiziții fără consultarea proprietarilor. Din punct de vedere legal, au voie sa facă asa ceva?

Buna ziua!
Comitetul asociatiei de proprietarii ia decizii privind modernizare lift, schimbare motor, cumparare detector de gaz fara a consulta proprietarii
Sa spunem ca inteleg schimbarea motorului liftului, poate chiar trebuia.
Dar acum, au hotarat sa punem detectoare de gaz fara sa ne intrebe. Costa 400 lei/apartament. Cum ma obliga pe mine asociatia sa-mi pun detector de gaz cu firma agreata de ei? De ce nu m-au intrebat? Pot lua ei hotarari ce privesc de interiorul apartamentului meu? Poate eu doream sa pun alt model de detector de gaz, poate doream cu alta firma...
Si nu e prima decizie luata de ei (pe bani multi) fara a consulta proprietarii. Din punct de vedere legal, au voie sa faca asa ceva?
Ultima modificare: Marți, 18 Septembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: vali m , utilizator 16:27, 21 Septembrie 2018
3 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util

Si cam cum ar "suna" consultarea dvs. a proprietarilor despre care faceti vorbire?
Personal, dvs. participati la AG ale membrilor, sunteti de acord cu hotararile luate? Stiti care este rolul com. ex. intre sedintele de AG?

E usor a scrie viersuri cand nimic nu ai a spune...
2 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Fosta administratie consulta fiecare proprietar in parte. Venea cu un tabel, in care semnai daca esti sau nu de acord cu achizitia propusa de comitet. Bineinteles, se facea consultarea pentru sume mai mari (nu pentru 5-10 lei).

AG-urile membrilor nu prea se fac. Sau afisele in care se anunta AG apar a doua zi dupa ce a avut AG.

Am pus o intrebare pentru un raspuns pertinent nu pentru a fi luat la intrebari pe un ton arogant. Deci daca nu stiti sa-mi raspundeti, as prefera sa lasati pe cineva care stie s-o faca intr-un mod amabil.
Ultima modificare: Joi, 1 Iunie 2017
mmconstantin, utilizator
mmconstantin a scris:

Poate eu doream sa pun alt model de detector de gaz, poate doream cu alta firma...


Cunoasteti ca aveati aceasta obligatie de montare a detectorului de gaze impusa prin Ordinul MEC nr 713/2004?

Art. 1
"(...) Incepand cu anul 2008, este obligatorie montarea detectoarelor automate de gaze naturale pentru incaperile in care sunt aparate de utilizare a gazelor naturale si suprafetele vitrate necesare, conform prezentelor norme(...)"

Din 2008 pana in 2017 sunt vreo 9 ani, v-ati indeplinit pana in prezent obligatia de a monta detectorul de gaze?

Nu va poate baga nimeni "pe gat" un anumit tip de detector, la orice pret si nici nu va poate obliga sa montati cu o anumita firma, sunteti liber sa va achizitionati detectorul de unde doriti si la ce pret doriti si sa il monteze oricine doriti, aveti numai obligatia ca detectorul de gaze sa fie conform cu prevederile de introducere pe piata si firma sa fie agreata ANRE.

Nu uitati sa anuntati asociatia sa opreasca gazul pe scara inainte de montare, nu de alta dar sa nu faceti vreo boacana!;)
Din 2008 pana in 2017 sunt vreo 9 ani, v-ati indeplinit pana in prezent obligatia de a monta detectorul de gaze?

Inca o data: nu sunt aici sa fiu tras la raspundere, sunt organe abilitate care pot face asta. Sunt pe acest forum pentru niste lamuriri.


Nu uitati sa anuntati asociatia sa opreasca gazul pe scara inainte de montare, nu de alta dar sa nu faceti vreo boacana!;)


Normal, doar nu il montez singur. As apela la o firma autorizata ANRE.
Daca nu as face prin asociatie, pretul ar fi undeva la 150 lei, nu 400 lei cum ma forteaza asociatia sa platesc.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu va trage nimeni la raspundere, a fost doar o intrebare nevinovata, am intrebat "v-ati ...", nu "de ce nu v-ati ....".

150 lei este pretul detectorului iar diferenta pana la 400 sunt manopera si alte piese necesare montarii (fitingaraie, pasta, calti, etc.).
Stiti cum se spune, putin dai putin face, daca luati cel mai ieftin detector de pe piata este posibil sa ajungeti sa il inchideti si sa puneti mileul si pestele pe el.
Ideea este ca montarea detectoarelor se face in scop de preventie chiar daca a fost impusa montarea obligatorie in cazul termopanelor prin Ordin ANRE. Nu cred ca inainte de impunerea prin legislatie s-ar fi facut ceva studii comparative intre geamurile termopan si cele clasice in conditiile in care exista aerisire din constructia blocului.
Din cate pareri am citit pe net despre detectoate parerea unanima este ca cele mai ieftine incep sa piuie la mirosuri de la mancare, tuica fiarta (nu cunosc daca chiar este asa sau este doar o legenda urbana ptr ca nu am detector, probabil cu revizia urmatoare se vor impune si la noi montarea detectoarelor).
Modalitatea prin care se reseteaza detectorul este lasata la latitudinea proprietarului astfel ca si cu detector si fara detector tot iti poate suna ceasul din cauza unui vecin care a considerat ca a fost o simpla scapare de "gaze";) si nu una reala.
Daca reusiti sa il montati cu numai 150 lei in care sa intre si manopera si restul pieselor sa ne spuneti si noua unde gasim firma si de unde ati luat detectorul, nu de alta dar sa iesim mai ieftin. :yes:
In privinta montarii detectoarelor in blocurile de locuinte ANRE lasa la latitudinea firmelor necesitatea montarii detectoarelor de gaze.
[ link extern ]
Puteti sa solicitati asociatiei de proprietari sa prezinte raportul firmei agreate ANRE care a verificat functionarea in siguranta a instalatiei de gaze si concluzia necesitatii sau nu a montarii detectoarelor de gaze. Eventual asociatia sa solicite firmei respective sa prezinte situatia verificarilor instalatiilor de gaze in diverse blocuri, in cate blocrui verificate instalatia de gaze era in regula!
Va spun de pe acum, nu exista bloc verificat in care instalatia de gaze sa functioneze in siguranta! Te si miri ca pana acum nu au sarit toate blocurile in aer.
Asa ca despre ce vorbim?

Alte discuții în legătură

Obligativitatea montării detectoarelor de gaze în apartamente gabriela constantinescu gabriela constantinescu Va rog frumos, care mai este situația cu obligativitatea montării acelor detectoare de gaze în apartamente? Mai este obligatoriu realmente, sau este ... (vezi toată discuția)
La noi în bloc se montează detectoare de gaze. ce măsuri se pot lua împotriva celor care nu vor acest lucru? silviutza4u silviutza4u IN bloc se monteaza aceste detectoare de gaze.( Acum cateva luni s-a facut aceea verificare obligatorie la 2 ani la gaze si pentru ca in bloc nu exista acei ... (vezi toată discuția)
Detectoare de gaz montate fara respectarea procedurilor din ordinul anre 179/2015 Octavia Turbatu Octavia Turbatu AGP a hotarat montarea detectoarelor de gaze cu firma [i][este interzisa nominalizarea de firme sau persoane][/i]. La oferta prezentata s-a cerut negocierea ... (vezi toată discuția)