avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 665 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Obligativitatea montării detectoarelor de gaze în ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Obligativitatea montării detectoarelor de gaze în apartamente

Va rog frumos, care mai este situația cu obligativitatea montării acelor detectoare de gaze în apartamente? Mai este obligatoriu realmente, sau este interpretabil? Deoarece s-au publicat tot felul de comentarii în ziare, am văzut și la TV, că totuși nu e chiar obligatoriu la toți 100/100. Blocul nostru e construit in 1985-86 și are termopane. Mulțumesc.
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 19:44, 31 August 2018
Și mai am o nelămurire: eu sunt obligata să mă supun hotărârii asociației de proprietari de a monta in apt.meu detectorul de gaze, in conditiile in care comitetul executiv e format din președinte și un singur membru, nu mi se prezintă ofertele firmelor care montează detct.de gaze și nu s-a făcut nici o evaluare, analiza a apartamentelor din bloc de către o firmă autorizata ANRE pt a demonstra necesitatea montării decect. de gaze? Sint obligata să le plătesc și să le montez in casa in aceste condiții ? Va mulțumesc.
Este obligatoriu la apartamentele cu geamuri termopan.
ANRE face precizari privind obligativitatea montarii acestor detectoare aici: [ link extern ] /
In finalul comunicatului se precizeaza:
"De reținut este faptul că montarea detectorului automat de gaze este obligatorie doar în situația în care operatorul economici autorizat ANRE constată, în urma verificării sau a reviziei tehnice a instalației de utilizare, că nu sunt îndeplinite condițiile tehnice de funcționare în siguranță a instalației de utilizare a gazelor naturale.
Totodată, pentru clarificarea unor aspecte relevante în acest context, vă informăm că prevederile oricărui act normativ din România îşi produc efectele după data intrării în vigoare a acestuia şi nu pot fi aplicate retroactiv, fapt confirmat de dispoziţiile art. 15, alin. (2) din Constituţia României, respectiv „Legea dispune numai pentru viitor [...]”.
Astfel, în acest context, considerăm că, în situaţia în care instalaţia de utilizare a gazelor naturale a fost proiectată, executată, recepţionată şi pusă în funcţiune anterior intrării în vigoare a prevederilor Normelor Tehnice pentru proiectarea, executarea şi exploatarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale, aprobate în Ordinul MEC nr. 58/2004, precum și a Normelor tehnice şi, în prezent, nu sunt efectuate modificări față de documentația tehnică inițială, operatorul economic autorizat ANRE care efectuează verificarea şi/ sau revizia tehnică analizează situaţia locală şi decide, în consecinţă, dacă respectiva instalație de utilizare funcționează în condiții de siguranță, luând în considerare prevederile legale în baza cărora a fost întocmită și avizată documentația initiala.
Detectorul automat de gaze poate fi achiziționat și de către clientul final, dar montarea lui pe instalația de utilizare a gazelor naturale se realizează doar de către un operator economici autorizat ANRE cu care acesta are încheiat contract de prestări servicii pentru verificarea sau revizia tehnică a instalației de utilizare aferentă locului de consum și se consemnează în fişa de evidenţă a lucrărilor periodice de verificare sau de revizie tehnică a instalaţiei de utilizare a gazelor naturale."
Anterior masurii de refuz instalare detector de gaze,cantariti responsabil ce este mai important viata,bunurile din apartament sau un detector de gaze ?
Dispozitiile in vigoare inclusiv cele care urmeaza sa intre in vigoare din 28.09.a.c precizeaza ca hotararile adunarii generale sunt obligatorii pentru toti proprietarii
Referitor la componenta comitetului executiv dispozitiile in vigoare impun numar impar de membrii,minimum 3 membrii ,presedintele de asociatie fiind si presedintele comitetului executiv

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Comitetul asociației face achiziții fără consultarea proprietarilor. din punct de vedere legal, au voie sa facă asa ceva? mmconstantin mmconstantin Buna ziua! Comitetul asociatiei de proprietarii ia decizii privind modernizare lift, schimbare motor, cumparare detector de gaz fara a consulta ... (vezi toată discuția)
Detector de gaze aura19731991 aura19731991 buna ziua.este obligatoriu sa ne montam in apartament detector de gaze si valva de inchidere?cei de la gaze au venit la usa spunind ca este obligatoriu si ca ... (vezi toată discuția)
Detectoare de gaz montate fara respectarea procedurilor din ordinul anre 179/2015 Octavia Turbatu Octavia Turbatu AGP a hotarat montarea detectoarelor de gaze cu firma [i][este interzisa nominalizarea de firme sau persoane][/i]. La oferta prezentata s-a cerut negocierea ... (vezi toată discuția)