avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Detectoare de gaz montate fara respectarea ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Detectoare de gaz montate fara respectarea procedurilor din Ordinul ANRE 179/2015

AGP a hotarat montarea detectoarelor de gaze cu firma [este interzisa nominalizarea de firme sau persoane]. La oferta prezentata s-a cerut negocierea pretului .
Nu s-a afisat nici un contract dar lucrarile au inceput in 20.02.2018, fara sa fie respectate procedurile stipulate in Ordinul ANRE 179/2015
Articolul 8, pct.3
Sintetizand: montarea detectorului automat de gaze este obligatorie doar în situația în care operatorul economic autorizat ANRE constată, în urma verificării sau a reviziei tehnice a instalației de utilizare, că nu sunt îndeplinite condițiile tehnice de funcționare în siguranță a instalației de utilizare a gazelor naturale luând în considerare prevederile legale în baza cărora a fost întocmită și avizată documentația inițială.
Contactand firma, pe un ton nepotrivit, am fost informata ca: intai se pun senzori, apoi se face revizia, altfel anunta distrigaz sa ne intrerupa gazele. Nu va mai spun ca lucratorii nu aveau legitimatii, nu erau insotiti de administrator macar, sunau si intrebau daca dorim detector de gaze. Ca la desinsectie! Am facut sesizare ANRE.
Intrebarea mea este daca acesti senzori de gaze sunt legali, atata timp cat nu sunt respectate procedurile, nu se face contract individual cu pretul, marca si termenul de valabilitate a aparatelor, avand in vedere ca trebuiesc inlocuite periodic. Va multumesc.
Ultima modificare: Marți, 27 Februarie 2018
cyan, moderator
Cel mai recent răspuns: Lucican2010 , utilizator 22:23, 22 Noiembrie 2018
Este problema care genereaza dispute si polemici
Nu are legatura legalitatea senzorilor cu procedura de instalare a acestora
Studiati ORDIN nr. 179 din 16 decembrie 2015 pentru aprobarea procedurii privind verificarile si reviziile tehnice ale instalatiilor de utilizare a gazelor naturale
Esential este sa se constate ca senzorii care sunt corect instalati pot face diferenta intre viata si moarte
Permanent mass media prezinta situatii de explozii generate de instalatiile de gaze nedotate cu senzori de gaz,care au drept consecinta pagube materiale si de multe ori si victime
Ramane la latitudinea proprietarilor sa aprecieze necesitatea instalarii senzorilor de gaze
Octavia Turbatu a scris:

Sintetizand: montarea detectorului automat de gaze este obligatorie doar în situația în care operatorul economic autorizat ANRE constată, în urma verificării sau a reviziei tehnice a instalației de utilizare, că nu sunt îndeplinite condițiile tehnice de funcționare în siguranță a instalației de utilizare a gazelor naturale luând în considerare prevederile legale în baza cărora a fost întocmită și avizată documentația inițială.

Ce va face sa credeti ca nu s-a respectat acest punct? Verificarea nu contine numai ceea ce se face la dvs in apartament. Daca, de exemplu, blocul a primit avizul initial pe baza unui proiect in care scria ca la bucatarii aveti fereastra cu rama de lemn iar intre timp blocul a fost reabilitat sau in apartamentul/bucataria dvs au fost montatae ferestre in sistem termopan, ce vreti sa mai verifice din interior?! Ati schimbat fereastra cu una in sistem termopan => obligatoriu detector sau nexam gaze in acea instalatie. Si nu e singurul criteriu care se poate analiza din afara apartamentului dvs.

intrebau daca dorim detector de gaze.

Pai nu e cu forta. Nu doriti, nu-i problema, nu mai primiti gaze (se poate izola coloana respectiva). Sau poate sunteti pe electric (plita electrica), sau poate nu gatiti deloc, sau poate spatiul are alta destinatie decat locuinta si nu aveti nevoie de gaze in toate aceste cazuri (se pune dop si se sigileaza, nu exista obligatia de a instala detector). Sau poate aveti teava proprie de gaz cu centrala proprie si, deci, aveti deja detector.

Intrebarea mea este daca acesti senzori de gaze sunt legali, atata timp cat nu sunt respectate procedurile, nu se face contract individual cu pretul, marca si termenul de valabilitate a aparatelor, avand in vedere ca trebuiesc inlocuite periodic.

In caz ca vi s-au instalat detectoare wireless cu receptoare si electrovalva comuna (la intrarea in bloc, pe ramificatii, nu in apartament) e treaba asociatiei pentru ca sistemul e si pe parti comune si se plateste si la cota indiviza (e ca un mijloc fix al blocului): detectoarele per apartament iar restul pe cota indiviza. E treaba CEx sa analizeze ofertele, a presedintelui sa semneze contractul etc. Ca n-ar fi fost rau sa-l si afiseze inainte, asta e altceva, dar nu erau obligati (CEx adica).
Daca aveti detectoare cu fir si cu electrovalva locala, atunci e altceva. Dar, spre binele dvs, sper ca nu vi s-au montat din astea.
Toate detectoare au valabilitate 5 ani, asta-i norma. La unele mai noi se poate schimba doar senzorul de gaz/CO din interior dar costa cam 50% + manopera (numai de pers autorizate).

Alte oferte sigur ca erau, dar cred ca v-ati dori o firma care lucreaza in zona, care e aproape de dvs, care are in mod curent echipe in cartierul dvs. Nu e numai pretul unicul criteriu. Noi tocmai ce am instalat cu ceva mai putin de 500 de lei de apartamanent (wireless). Acum 2 ani se instalau cu 300 de lei cu electrovalva locala (care nu se mai accepta azi).

Aveti dreptate ca nu ati fost informata dinainte asupra modelului, costului, garantiei. asa ar fi trebuit sa se faca. Dar nu cred ca puteti invoca o obligatie (temei legal), eu nu vad. Asta e treaba CEx + administrator. Insa aveti dreptul sa le cereti contractul.
Ultima modificare: Duminică, 25 Februarie 2018
CipM, utilizator
Am studiat cu atentie O 179/2015, altfel nu faceam acesata postare. Eu sunt unul dintre proprietarii care a citit( probabil singurul) si care la AGP, am comunicat continutul art.8,
Am sustinut obligativitatea montarii detectoarelor, nu si eficienta lor. Depinde de calitate lor dar mai ales de locul unde sunt montate, spun specialistii.
Sunt pe forum de foarte multi ani, dar am absentat motivat- am fost un an in SUA. Poate ca influentata de acolo, consider ca legea e lege, atat pentru prestator cat si pentru beneficiar.Acolo un review negativ poate baga firma in faliment. E, vrem o tara ca afara! Multumesc pentru raspuns.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ma bucur cand cineva incearca sa dea un raspuns bazat pe experienta personala.
O interpretare personala a legislatiei, se poate face la fel de usor de o persoana care a studiat-o temeinic sau una care nu are habar.
Nu am sa fac dezbatere pe marginea O 179/2015, dar va recomand sa cititi sublinierile din articolele selectate, dar si comunicatul ANRE publicat pe site-ul oficial in 07.06.2016/
Da, se pun detectoare cu fir, cu o valva la doua etaje, cam asa ne-a comunicat Presedintele.
Cu firma avem de multi ani contract individual de montare si calcul repartitoare. Consider ca si pentru detectoare ar trebui tot contract individual.
Dupa cum vedeti din art.11, nu-i asa usor „pune dop, nexam gaze” ca sa va citez, Clientul final are dreptul sa-si aleaga operatorul economic acreditat, cu care sa efectueze lucrarea. O pot face cu bani mai putini si detector mai bun, ca cel de la firma.
Cat priveste obligatia CEx, de a afisa tot ce tine de hotarari si acte semnate, sunt stipulate nu numai in L230/2007, dar si ROI, aprobat in AGP. Va multumesc, pentru raspuns

Articolul 6
(3) Verificările şi reviziile tehnice ale instalaţiilor de utilizare, prevăzute la art. 3 alin. (2) lit. b) şi alin. (3) lit. b)-d), se realizează în baza notificării prevăzute la art. 5 alin. (1) lit. b) şi a unui contract de prestări servicii
(4) Clientul final are obligaţia să pună la dispoziţia OE documentaţia tehnică ce a stat la baza execuţiei instalaţiei de utilizare, avizată de către OS sau de către un verificator de proiecte atestat, după caz
(5) În cazul în care clientul final nu deţine documentaţia tehnică prevăzută la alin. (4), acesta are obligaţia să solicite, direct sau prin intermediul OE, o copie a acesteia de la OS sau de la operatorul economic autorizat ANRE care a executat instalaţia de utilizare.
(9) Clientul final are obligaţia să prezinte OE documente din care:a)să rezulte că a fost efectuată curăţarea şi verificarea coşurilor şi canalelor de evacuare a gazelor de ardere de către operatori
Articolul 8
(3) În situaţia în care, în urma verificării sau a reviziei tehnice a instalaţiei de utilizare, OE constată că nu sunt îndeplinite condiţiile tehnice de funcţionare în siguranţă a instalaţiei comune de utilizare, clientul final/clienţii finali are/au obligaţia să facă toate demersurile necesare pentru îndeplinirea acestor condiţii, inclusiv prin montarea de detectoare automate
Articolul 9
(1) OE efectuează verificarea şi revizia tehnică a instalaţiei de utilizare, în baza:
a)contractului de prestări servicii prevăzut la art. 6 alin. (2) sau (3);
(2) OE are obligaţia să efectueze verificarea şi revizia tehnică a instalaţiei de utilizare cu respectarea prevederilor prezentei proceduri
Articolul 11
(3) OE are dreptul să dezafecteze tronsonul/tronsoanele din instalaţia de utilizare executat/executate fără forme legale şi identificat/identificate cu ocazia verificării sau reviziei tehnice a instalaţiei de utilizare.
(4) Operaţiunea prevăzută la alin. (3) se realizează numai după încheierea contractului de prestări servicii prevăzut la art. 6 alin. (8) lit. b).
(5) OE are dreptul să întrerupă total/parţial vehicularea gazelor naturale prin instalaţia de utilizare de la robinetul de incendiu, robinetul de contor, robinetul de secţionare sau robinetul de închidere, după caz, în situaţia în care nu sunt îndeplinite condiţiile tehnice de funcţionare în siguranţă a instalaţiei de utilizare şi/sau clientul final nu prezintă documentele prevăzute la art. 6 alin. (9),
în cazul în care acestea sunt necesare conform reglementărilor tehnice aplicabile în domeniul gazelor naturale

@Octavia Turbatu, va rog sa nu mai nominalizati firma, este interzis prin regulamentul forumului.
Ultima modificare: Luni, 26 Februarie 2018
cyan, moderator
Octavia Turbatu a scris:

Cu firma avem de multi ani contract individual de montare si calcul repartitoare. Consider ca si pentru detectoare ar trebui tot contract individual.


Se intelege ca aveti contoare individuale si nu pasante care ar putea implica asociatia de proprietari.
Firma respectiva nu va poate impune respectarea unor cerinte legale intrucat nu ei sunt responsabili de functionarea instalatiei comune. Firma poate cel mult sa va informeze cu privire la cerintele legale. Esate optiunea proprietarilor daca isi asuma riscurile.
Poate fi considerat un abuz din partea firmei fortarea montarii detectoarelor prin informarea furnizorului in conditiile in care fiecare proprietar are posibilitatea sa isi aleaga furnizorul detectorului si montatorul.
Acest abuz trebuie sesizat autoritatii de reglementare.
Montatea detectoarelor nu este obligatorie in conditiile in care o firma acreditata ANRE intocmeste un raport de verficare si constata ca instalatia functioneaza in conditii de siguranta.
Multi vor aprecia ca detectorul este necesar, asa este, dar este optiunea fiecaruia daca vrea sa fie victima atata timp cat legea nu precizeaza clar ca detectorul este obligatoriu indiferent de conditii, ca e cu geam termopan de 3 mm sau antiglont, toate bucatariile au aerisiri din constructie, nu ma refer numai la cea de langa geam, unele au si aerisiri suplimentare prin cosuri de evacuare.
Totodata detectoarele sunt su afacerile unor smecheri din politica care au reusit sa modifice legislatia in multe cazuri prin impunerea unor obligativitati cetatenilor.
De ce nu se impun detectoare si celor care au geamuri termopan si utilizeaza sobe de teracota alimentate cu gaz sau gatesc cu butelii, nu este acelasi pericol?

Alte discuții în legătură

Instalare senzor gaz si electrovalva Rozalia99 Rozalia99 Buna ziua, Administratorul blocului in care locuiesc a apelat la o firma autorizata pt. ca sa monteze electrovalve cu senzori pt. depistarea scurgerilor de ... (vezi toată discuția)
Gaze Raileanu Eugenia Maria Raileanu Eugenia Maria Montarea senzorului și electrovalvei la gaze estea obligatoriu? (vezi toată discuția)
Revizie instalatie comuna gaze la bloc nikoleta_steliana nikoleta_steliana Buna ziua! Dupa accidentul nefericit de la Colectiv, s-a modificat intreaga modalitate de a face revizia la instalatia comuna de gaze la bloc. Astfel, orice ... (vezi toată discuția)