avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 374 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Renunțare parțiala la preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Renunțare parțiala la preaviz

Cum reușesc sa conving angajatorul sa renunțe la 4 zile de preaviz ? Menționez ca in contract am stipulate 20 de zile lucrătoare de preaviz și eu pot sa lucrez decât 16!!! Demisia mi.am depus.o in data de 28.05.2017 și pot merge in preaviz pana in 19.06.2017! In cazul in care nu renunța , ce sancțiuni pot primi și cum ma afectează pe viitor dacă pe decizia de încetare a contractului de munca îmi trece ca am fost absenta ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:23, 4 Iunie 2017
Angajatorul are posibilitatea si nu obligatia de a renunta partial/total la termenul de preaviz. In opinia mea, renuntarea la preaviza - totala/partiala- trebuie sa fie efectuata la data luarii la cunostinta de catre angajator de demisia salariatului si nu dupa inceperea termenului de preaviz.

In situatia in care veti lipsi nemotivat in acea perioada, depinde de angajator cum va actiona, intrucat sunt posibile doua situatii: fie va ponteaza absent nemotivat pana la data de expirarii preavizului si nu decide cercetarea disciplinara a dvs., fie va ponteaza absent nemotivat pana la data de expirarii preavizului si decide cercetarea disciplinara a dvs..

Sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul in cazul in care salariatul savarseste o abatere disciplinara sunt:
a) avertismentul scris;
b) retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile;
c) reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%;
d) reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10%;
e) desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.

Absentele nemotivate nu constituie vechime in munca, stagiu de cotizare la pensie, somaj si sanatate.
Ultima modificare: Duminică, 4 Iunie 2017
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie pirvuralucam pirvuralucam Buna ziua, sunt angajata la o firma, vreau sa demisionez, mi-am gasit in alte parte un post mult mai bun, am depus cererea de demisie, in contractul de ... (vezi toată discuția)
Este vorba de cineva apropiat- a lucrat pana la sfarsitul lunii ... lorellay lorellay Este vorba de cineva apropiat- a lucrat pana la sfarsitul lunii aprilie la o firma de constructii edilitare. Si-a depus demisia si din acel moment nu a mai ... (vezi toată discuția)
Preaviz demisie jason05 jason05 Buna ziua, In prezent lucrez ca lucrator comercial la o firma. Am depus insa mai multe CVuri la diferite firme din domeniul in care mi-am facut ... (vezi toată discuția)