avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 686 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Bună. Am un contract de vânzare cumpărare cu uzufruct viager cu socri mei pe o casa care acum nu mai există. Problema este socrul meu a decedat la fel și soțul am rămas eu cu soacramea. Casa pe care era contactul am sticato cu acordul lor având și o declarație dată de socru ca este de acord,noi construind alta mult mai mare iar toată documentația este pe mine și soțul meu.Problema este soacramea vrea casa veche înapoi și cumnata la fel iar eu vreau sa stric contractul cu soacramea întrucât cumnata vine în casa cu soțul ei se folosesc de lucrucile mele fără sa mă întrebe
Cel mai recent răspuns: AngeLa Simon , utilizator 19:37, 22 Iunie 2017
Nu e posibil ca cineva sa abuzeze de munca cuiva iar fiecare avem dreptul la intimitate și la tot ce ne aparține Cum sa rămân fără casă? ?
Doamna, eu va inteleg frustrarea insa situatia este in felul urmator: dvs.sunteti in acte insa soacra, daca dvs. nu ii respectati dr. de uzufruct viager asa cum a fost acesta descris in contractul de vanzare, poate cere rezolutiunea contractului (mai pe intelesul tuturor, desfiintarea conttractului); in acel moment, imobilul revine in proprietatea soacrei; asta e asa, in mare ... speta e ceva mai complicata decat atat in sensul ca dvs. ati investit o gramada de bani, ati refacut de la zero o constructie, etc. Insa sa desfiintati contractul cu soacra nu e o idee buna, asta icercam sa va spun, fiindca pierdeti dreptulde proprietate asupra casei.

Uzufructul viager este dreptul (pe durata intregii vieti) de a folosi bunul altei persoane şi de a culege fructele acestuia, întocmai ca proprietarul, însă cu îndatorirea de a-i conserva substanţa. Cu alte cuvinte, soacra are un drept de folosinta si exploatare a casei; de aceea si cumnata, cand vine in vizita, crede ca poate sa faca ce vrea deoarece mama ei ii permite. Nu e chiar asa insa, din nou, va sfatuiesc sa abordati cu calm situatia fiindca nu aveti nevoie de conflicte. Ii puteti atrage atentia ca nu are nici o restrictie in a-si vizita mama insa are restrictii in a va folosi lucrurile personale si in a va da peste cap propria viata.

Repet nu cu intentia de a va speria ci cu dorinta de a va face sa intelegeti ca situatia trebuie manevrata cu calm si intelepciune: nu e o idee buna sa "stricati" contractul fiindca veti avea parte de un proces lung, obositor si costisitor din care exista posibilitatea sa iesiti destul de sifonata daca soacra si fiica ei isi pun asta in minte si isi iau un avocat bun. Mergeti cu contractul dvs. si cu actele care dovedesc ca ati construit noua casa la un avocat si vedeti ce va sfatuieste si acesta.
AngeLa Simon a scris:

La notar după succesiune au primit certificat de moștenitor pe părțile cuvenite eu cum sa rămân fara casa dacă toate actele sunt pe mine și soțul iar investita făcură se ridică peste 2 miliarde

Stimata doamna la banii astia v-ati fi cumparat casa separat fara sa aveti nevoie de casa initiala a soacrei si scapati de ambele belele : soacra si cumnata :)

Zoya a scris:

Doamna, eu va inteleg frustrarea insa situatia este in felul urmator: dvs.sunteti in acte insa soacra, daca dvs. nu ii respectati dr. de uzufruct viager asa cum a fost acesta descris in contractul de vanzare, poate cere rezolutiunea contractului (mai pe intelesul tuturor, desfiintarea conttractului); in acel moment, imobilul revine in proprietatea soacrei; asta e asa, in mare ... speta e ceva mai complicata decat atat in sensul ca dvs. ati investit o gramada de bani, ati refacut de la zero o constructie, etc. Insa sa desfiintati contractul cu soacra nu e o idee buna, asta icercam sa va spun, fiindca pierdeti dreptulde proprietate asupra casei.

Daca soacra cere sa se rezilieze contractul , doamna nu poate cere despagubiri in ceea ce priveste diferenta de bani? Valoarea noii cladiri - valoarea cladirii vechi + terenul aferent. Nu poti sta sa inghiti o viata ( cat traieste soacra ) rahaturi doar pentru ca esti santajat/hartuit psihic.

Ba da, poate cere banii cu conditia sa mai aiba si acte cu care sa dovedeasca sumele solicitate. Stiu, o sa-mi spuneti ca poate dovedi cu insasi constructia. Nu e chiar asa, insa, fiindca nu poate dovedi de unde au provenit banii bagati in constructie. Se poate face o expertiza insa sincer, decat sa treaca prin asa ceva si sa si piarda fiindca sigur nu mai are fiecare bon si fiecare factura, mai bine trateaza cu calm situatia si aplaneaza conflictul. Admitand ca soacra ar capata casa inapoi si ar trebui sa-i dea banii, neavandu-i, cel mai probabil ar trebui sa o vanda. Cine stie ce valoare are casa acum ... N-as risca sa raman in strada cu o suma de bani care sa nu imi ofere un acoperis deasupra capului.

Alte discuții în legătură

Contract de vanzare mama-fiu mihaela_let mihaela_let Buna ziua. Soacra mea vrea sa ne faca act de vanzare-cumparare(ea este proprietar) pe casa si teren cu uzufruct viager si totodata cu plata sumei de 30.000 ... (vezi toată discuția)
Se poate strica actul de vanzare cumparare cu uzufruct viager? Zbranca Nicolae Zbranca Nicolae Buna seara mie si sotiei mele ni sau facut acte de vanzare cumparare cu uzufruct viager,sa nu-l putem da afara din casa pe socrul/tatal nostru ceva ce nici nu ... (vezi toată discuția)
Un apartament donat de mama fiului se poate ulterior trece si pe numele sotiei? foxyvanila foxyvanila daca soacra a donat apartamentul fiului ei fara a trece in acte si nora se mai poate face ceva ca nora sa apara ulterior pe contract sau carte funciara astfel ... (vezi toată discuția)