avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 958 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Absenta tatalui de la ingrijirea si cresterea copilului
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Absenta tatalui de la ingrijirea si cresterea copilului

Buna ziua. Eu si sotul meu avem o fetita de 9 ani, suntem casatoriti de 10 ani, dar stateam oricum deja de 10 ani impreuna cand ne-am casatorit.

As dori sa stiu ce obligatii legale se pot impune unui tata care:

Sustine clar si raspicat ca rolul sau ca tata in familie este doar sa contribuie cu bani in familie. Plateste facturi, rate, face cumparaturi, nu ne bate, nici pe mine nici pe copil, avem o viata aparent normala......

Dar si-a construit la alta scara un mic atelier dintr-un fost garaj, unde sta intreaga zi, chiar daca lucreaza sau nu. Are PFA, la fel ca mine; nu suntem angajati la o firma.

Eu lucrez pentru PFA-ul meu in timp ce ingrijesc copilul, sus in apartament. Deci, implicit, am venituri mai mici, desi in domeniul meu se castiga extrem de bine, dar e mai greu sa lucrezi si sa fii eficient in timp ce cresti un copil.....

El, in schimb, lucreaza linistit, fara copil, jos la atelier, pentru PFA-ul sau. Pleaca dimineata la 8 si vine seara la 23, indiferent ca are de lucru sau nu....

Initial a spus ca scopul atelierului e sa separe munca de familie si sa lucreze acolo 6 ore dupa care sa vina acasa. In scurt timp, si-a facut acolo o mica garsoniera. Acolo mananca, acolo lucreaza, acolo da telefoane, acolo aduce clienti dar si prietenii seara la o bere/suc sau se uita la film. Vine acasa doar ca sa se schimbe, sa faca baie, sa doarma.

Considera ca tatii nu au aptitudini de ingrijit copii, ca mamele sunt facute pentru asta si ca rolul sau este sa aduca bani in casa.

In 9 ani, nu a stat nici o noapte langa copilul bolnav. Eu am stat. Si in spital, in (prea) multele internari tot eu am stat. Eu singura imbaiez copilul de 9 ani incoace, ii gatesc, ii dau sa manance, ii dau medicamente (el nici macar Nurofenul nu stie ce efect are), eu schimb fetita, eu ii spal haine, vase, fac curat dupa ea, fac teme.

Cu exceptia catorva zile pe an, cand eu, care am probleme de spate de la nasterea fetitei, nu ma pot misca - si atunci face el cateva lucruri in locul meu prin casa.

As vrea sa stiu daca exista mijloace legale prin care un tata poate fi obligat sa participe efectiv la cresterea si ingrijirea ZILNICA a copilului. Nu doar cu bani.

De ce nu il parasesc? Nu stiu nici eu. Poate ca la 40 de ani sunt prea obosita si plictisita sa caut altceva. Si poate ca ma gandesc la binele copilului, care, din pacate, (inca) isi iubeste tatal neconditionat.

Ce vreau? Sa impartim sarcinile legate de cresterea si ingrijirea copilul. ZILNIC. Nu o data pe an. Am discutat cu el, se pare ca nu intelege, probabil si din cauza propriului model familial din copilarie, cand mama sa a ingrijit singura copiii, iar tatal era mereu plecat cu treburi, afeceri, etc.

Va rog de la inceput sa ma scutiti de comentarii de prietenie barbateasca in care imi spuneti ca poate il bat la cap prea mult sau ca asta e rolul femeii, sa stea cu copilul. Suntem amandoi oameni cu facultate (doua, chiar, eu), caut niste sfaturi LEGALE, nu de "men brotherhood"
5. majoritatea celor care nu locuiesc cu copiii devin subit şomeri sau au venitul minim pe economie - era un exemplu mai isteţ - a primit sentinţa cu 25% din venit, fără alte specificaţii şi aşa, omul s-a angajat part-time, 2 ore şi a plătit, perfect legal, 25% din venit.

Martonze, ca sa nu para ca vorbiti doar de dragul de a va afla in treaba, va rog mult sa ne dati si sursa studiului de unde reiese clar ca in Romania majoritatea parintilor divortati care nu au domiciliul copilului la ei devin brusc someri sau cu venit minim pe economie.

In al doilea rand, daca mama nu este la programul de vzita si tatal face plangere penala ce se intampla?
Ia mama amenda? Nu. E cumva mama dusa la inchisoare? Nu.
Oiate ma lamuriti acum ce repercusiuni exista asupra faptului ca tatal face mamei plangere penala. Cu ce o afecteaza asta? Iii ia boii de la bicicleta, fix asta se intampla.
Si draga Martonze, ca sa nu scapati toate situatile din vedere imi permit sa va sublinez si eu cum legea protejeaza mamele.
1. nu conteaza ca desi ambii parinti trebuie sa participle financiar la cresterea copilului, se plateste foarte usor 2000, 3000 lei pe luna drept pensie alimentara.
2. Daca mama nu are chef sa te informeze despre copil, nu o face. Asa ca daca copilul iti este bolnav, cu febra, plange dupa tine...ghinion, nu poti fi langa el.
3. Daca te duci la programul de vizita si mama nu vrea sa te lase sa iti vezi copilul....ca nu vrea ea, ca esti nesimtit, ca nu crezi in Dumnezeu, ca fumezi sau ca si-a amintit brusc ca te-ai uitat urat la ea cand privea Sclava Isaura pe Acasa , atunci nu-l vezi. Si degeaba faci plangeri penale, degeaba ai fost mereu implicat in viata copilului, degeaba platesti zeci de milioane de lei pe luna.....nu iti vezi copilul, ani de zile, sau niciodata.
4. Copilul tau e diagnosticat cu retard motric la sfarsitul clasei a 4-a, la insistentele tale dupa ce te-ai dat mereu de ceasul mortii ca scrie urat,incet si asa mai departe. Logopeda recomanda exercitii de recuperare, psihologul recomanda exercitii de recuperare...copilul sub supravegherea mamei nu isi face temele. Tatal il verifica seara pe whatsapp daca a scris, daca a colorat, mama ii zice copilului sa nu asculte, sa ignore tatal. DGASPC anuntat, ridica din umeri, cata vreme primeste de mancare si e dus la scoala e totul ok. Nu, nu ai ca tata ce sa faci desi comportamentul fostei sotii iti nenoroceste incet si sigur copilul. Retard motric pentru ca avem copil stangaci silit sa scrie cu dreapta si in plus, este ok daca nu face teme, I se cumpara tablete si laptopuri pentru ca de ce sa il streseze? De ce sa citeasca. Si tatal care insista pe teme e un barbar si in curand ce credeti ca va spune copilul? Nu vreau la tata. Si de ce ar vrea la un parinte care ii pune cartea in mana si nu la cel care ii pune tablet?
5.Da, parintele care nu isi vede coilul poate ajunge sa primeasca penalizari. De unde Doamne iarta-ma? Maxim se pune poprire jumatate din salariu si ca tot vorbea Martonze de venit la negru, dupa ce incep penalizarile din zeci de milioane salariul ajunge minim pe economie, nu are proprietate pe numele ei asa ca plateste aproximativ 4-500 lei/luna pentru satisfactia de a nu-ti da copilul.
Martonze, e ok daca va dau nu 500 ci 1000 lei/luna dar imi dati copilul dumneavoastra?
Vi se pare ca suma asta acopera drama unui parinte care nu isi poate tine copilul in brate? Pentru ce suma de bani ati renunta la fiul dumneavoastra?
Pentru ca daca nu puteti da nici o suma, inseamna ca si 1000000000 lei zi si tot ar fi prea putin.
Asa ca va rog putina dreptate, mentionati va rog si problemele cu care se confrunta nerezidentii. Sa nu mai pomenesc de 6. de pensii alimentare stabilite cu mult pentru 25 % din salariu doar pentru ca mama draga te ameninta ca daca nu marchezi banul, sufficient sa ajunga si pentru o ghetuta si pentru o unghiuta nu iti vezi copilul.
Insa astea sunt situatii izolate, dar sunt.
Cum ajuta sau favorizeaza legea un parinte care se afla in oricare din situatiile descries mai sus????
Pai nu il protejeaza, pentru ca legea in Romania e de partea rezidetului.
Da, poate nu primeste pensie alimentara si poate greu, de fapt sigur greu insa se descurca singur. Dar seara isi imbratiseaza copilul. Nu exista tragedie mai mare decat sa ti se refuze dreptul de a o face.
Deci ce parinte e mai castigat? Cel cu copilul sau cel fara?

Nu sunt 3-4 cazuri, sunt cu miile, sunt multe persoane care nu-şi strigă amarul

Deja dezinformati, sunt cazuri izolate, sau puteti sa ne dati linkul cu miile de cazuri? Cu tot, cu rapoarte de la IML si asa mai departe? Ca altfel, din cauza duduilor care striga aiurea ca a venit lupul a inceput propaganda ca bietii copii au fost batuti. Doar ca surpriza, in cabinetele psihologilor unde rezidentii nu vor sa ii duca, minorii nu isi amintesc deloc abuzul. Isi amintesc doar ca mama le-a zis de sut si zeci de ori ca au fost batuti insa ei nu pot descrie momente de genul...
De ce oare se teme rezidentul de psiholog? Pentru ca iese raportul unde scrie negru pe alb alienare. Sau chiar copilul povesteste ca a fost invatat de mama sa zica, apoi recompensat cu jucarii cand a recitat cum trebuie.
Si amaratii de minori care sunt abuzati si loviti si sufera din cauza asta nu pot dovedi nimic din cauza mincinoaselor care nu mai stiu ce sa faca sa se razbune pe fostul partener. Pentru a povestile sunt identice, doar ca un copil spune adevarul si altul a fost invatat.

Ultima modificare: Joi, 8 Iunie 2017
When, utilizator
@When
Ceea ce scrieţi dvs., pe puncte, este ireal, este viziunea dvs. Dacă mama nu-l lasă să comunice cu tata, atunci tata nu are de unde şti că nu şi-a făcut tema :)
Apoi, copilul nu e dat, ci el trebuie să-şi dorească să fie dat. Luatul cu forţa este similar violului.
Acel părinte trebuie să se facă plăcut copilului, pentru ca acela să-şi dorească să plece cu el.
De exemplu, dacă tatăl copilului meu venea să-i propună să meargă la un meci de fotbal, ca bărbaţii, cu siguranţă ar fi mers bucuros; dar dacă vine cu oameni necunoscuţi la poartă şi-spune că trebuie să plece cu el la o cabană sau la un hotel şi să doarmă cu el, este evident că nu-l convinge, copilului îi este frică de necunoscut.Şi azi aşa, mâine cu Poliţia, poimâine cu executorul şi Poliţia...poate aştepta îmbrăţişările...
Domnule, mai studiaţi un pic de psihologie.Asta cu învăţatul copiilor să către un părinte este versiunea Dvs. Aţi auzit de trăirile rele timpurii, care se ancorează structural în subconştientul copilului? O spun psihologii, nu eu !
Ştiţi că un copil nedorit de mama o va respinge, instinctual? Aţi văzut cum copiii din salonul de spital plâng când o văd pe asistenta în halat, care le-a dat injecţia? Şi se vor teme în continuare de asistentele în halat. Un copil mic, muşcat de câine, se va feri toată viaţa de câine, fără să-şi amintească de muşcătură.La fel, frica de părintele abuziv, violent, o are dobândită din trăirile anterioare, fără a putea explica ce s-a întâmplat, când, cum...Asta nu vă îndreptăţeşte să acuzaţi.
Că psihologul de pe TEP - ul IPJ scrie alienare este evident, că altfel zboară de pe acel tabel. Altul, poate scrie şi dacă e ...motivat, specific mioritic.
Fără a afla cauza înstrăinării copilului, orice diagnostic de "alienare parentală" este un fals.
Ultima modificare: Joi, 8 Iunie 2017
Martonze, utilizator

P.S. Să înţeleg că interesul superior al comunităţii româneşti este să crească o generaţie de copii traumatizaţi în copilărie pentru binele lor ...cândva?

Pai daca vreti ca baietii de acum sa se bata cu rusii (eventual), respectiv fetitele sa nu mai stea la viol.... cred ca trebuie schimbat ceva, pe undeva, si anume altceva decat neccesar si suficientul propovaduit de dvostra!
Daca inca nu ati inteles, aveti o problema. Poate ca unele afirmatii ale utilizatorului Martonze sunt exagerate, dar sunt in cea mai mare parte adevarate, iar cazurile nu sunt izolate. Forumurile sunt pline de mame care se vaita ca nu au mai vazut pensie alimentara de ani de zile, in timp ce tatii, someri fiind, stau in vile si au ultimul model de telefon/masina, dar nu au venituri din care sa isi intretina copiii pe care ii iubesc. Iar aceasta nu este decat cea mai mica dintre probleme.
Nu are rost sa mai reiau tot ce s-a enumerat mai sus, oricum totul e inutil. Tatii sunt niste "biete victime" asuprite de niste nenorocite de mame care nu numai ca isi asuma singure toate responsabilitatile cresterii unui copil, dar mai au si suficienta energie sa extermine pe tatii acesuia.
stimata...mamasingura! Pe de o parte Martonze zice ca femeia (cu copii) e suprema si nu are nevoie de nimic (tatal biologic fiind un fericit inseminator), pe de alta parte sunteti dvostra, care ziceti ca nu e chiar asa...si cineva ar trebui sa va ajute. Ok. Ce fel de ajutor doriti? (Nu orice femeie are rang de Martonze!)

Alte discuții în legătură

Minori si familie raluca_barbulescu raluca_barbulescu Buna ziua! Sunt despartita de 3 ani, am 2 copii de 4 ani si resp 8 ani. Copiii nu au fost vizitati de tatal lor de 2 ani. Acum prin programul de vizita ... (vezi toată discuția)
Program de vizită minor nerespectat de tata. există metode de a-l obliga să se conformeze hotărârii judecătorești? Bubbles2017 Bubbles2017 Buna seara ! Daca tatal copilului nu respecta programul de vizita hotarat de instanta judecatoreasca ce se intampla in acest caz ? Va multumesc anticipat. (vezi toată discuția)
Influența negativă a tatălui asupra copilului. ce pot face pe cale legală? Honey32 Honey32 Buna ziua. Am o problema cu fostul concubin si cu relatia lui de tata cu fiica noastra. De fiecare data cand o aduce (dupa vizita la el) fetita, de 2 ani si 5 ... (vezi toată discuția)