avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 504 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire locuinta
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire locuinta

Buna ziua,

As dori sa stiu, daca in cazul in care am facut investitii in reconstructiua unei case cu acordul proprietarului, in ideea ca acea casa ne va ramane noua dupa decesul acestuia, cum pot sustine acest lucru in cazul in care celalalt mostenitor va ridica pretentii asupra acestui imobil la dezbaterea succesiunii? Ce pot sa solicit de la proprietarul care inca traieste din care sa rezulte acest lucru si daca imi este de folos in cazul unui eventual proces. Cum ar fi mai usor din partea proprietarului, care este mama sotiei mele, sa ne ajute ca sa avem o garantie in acest sens: testament, donatie,etc.si cu eforturi financiare cat mai mici din partea noastra. Desigur un act de vanzare-cumparare ar fi o solutie sigura, dar nu vreau astfel sa-mi cumpar propria locuinta. Mentionez ca actuala soacra a repartizat cate o locuinta la fiecare dintre cei doi copii, cu rugamintea ca fiecare sa-si dezvolte locuinta asa cum doreste. In cazul meu,am stricato si am facut alta locuinta noua, in baza unei autorizatii de extindere a constructiei existente,dar aceasta a fost eliberata pe numele actualului proprietar(soacra). Intrucat nu am nici o garantie ca dupa decesul soacrei, cumnata nu va ridica pretentii, incerc sa gasesc o solutie cat mai ieftina atata timp cat soacra este inca in viata, care sa-mi fie de folos dupa decesul acesteia.
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 14:44, 8 Iunie 2017
Un contract de donatie, incheiat in timpul vietii.
Fie simplu, fie cu clauza de uzufruct viager, daca doreste soacra dvs.
Soacra mai poate da o declaratie in care sa recunoasca tot ce ati scris mai sus (faptul ca reconstructia si extinderea casei s-a facut din banii dvs. nu ai dansei.) si sa o autentificati la notar.
Faceți un contract de donație cu scutire de raport, cat timp soacra trăiește.
Va multumesc,
As dori sa stiu cam cat este taxa notariala pentru un astfel de contract.
Nu exista un pret standard.
Depinde de: suprafata casei, materialul din care este construita, anul constructiei, suprafata terenului, zona, daca este intravilan sau extravilan, ce categorie de folosinta (curti constructii, arabil, fanete, pasuni, livezi etc)
Mergeti cu actele de proprietate si documentatia cadastrala la un notariat pentru un calcul mai exact.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ma poate ajuta cineva? mihaellaaa mihaellaaa In urma cu cinci ani am decis sa avem grija de soacra mea cu medicatie, cu mancare cu absolut tot ce are nevoie, dansa fiind foarte multumita de mine si de ... (vezi toată discuția)
Bună ziua! ne judecam de 8ani cu vecinii noștri pentru a ieși ... monicalyly monicalyly Bună ziua! Ne judecam de 8ani cu vecinii noștri pentru a ieși din indiviziune. Menționăm faptul ca în casa au rămas nepoții, care nu au nici un act pe ... (vezi toată discuția)
Vanzare cumparare fara titlu de proprietate kjetil kjetil Buna ziua.as dori si eu niste informatii deci sotul meu are 4frati cu acelasi tata.Soacra mea avind o casatorie anterioara a mai avut o fica cu primul sot care ... (vezi toată discuția)