avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 424 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... AJUTOR: Am pierdut cetatenia româna?
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

AJUTOR: Am pierdut cetatenia româna?

Buna ziua,

am fost la consulatul româniei in Franta, unde locuiesc, si nu au putut sa raspunda la intrebarea mea, asa ca ma adresez la voi.

Fac parte din moldovenii deveniti cetatenii români prin parinti dar care, conform cu legea anterioara, nu au fost inscrisi in certificatul de cetatenie ale parintilor.

Problema este ca cetățenii moldoveni care și-au perfectat pașaportul românesc fiind minori, iar acum au împlinit majoratul, nu și-l pot prelungi, dacă numele lor nu a fost trecut în actul de cetățenie al unuia dintre părinți din cauza la modificarea recenta a legii pentru cetatenie nr. 21/1991 care stupuleaza ca :
Art 20 al (5) În situația în care copiii minori dobândesc cetățenia română odată cu părinții sau cu unul dintre ei, aceștia vor fi înscriși în certificatul de cetățenie al părinților și nu depun jurământul.

In alte cuvinte, aceasta lege se aplica retroactiv, desi legea anterioare nu prevedea solicitarea cetățeniei române pentru persoanele minore odată cu solicitările părinților, pentru ca se prezuma că aceasta era acordată automat.

Astazi, pentru a reinnoi Buletinul de Identitate românesc care a expirat nu stiu cum sa fac dovada de cetatenie româna, desi ambii parinti sunt cetateni români, desi am CNP si act românesc de nastere.

Stie civeva care este procedura? Mai trece cineva prin asa calvar?! :( Va rog sa ma AJUTATI si multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Rodica0199 , utilizator 16:01, 9 Iunie 2017
avei un certificat de nastere romanesc si CNP-ul romanesc aferent, mergeti si faceti buletin (CI); mai ales ca ati avut unul vechi si il reinnoiti; nu vad legatura cu pasaportul; nu va cere nimeni dovada cetateniei; dar senzatia mea e ca nu ati explicat corect situatia
Ultima modificare: Vineri, 9 Iunie 2017
Irina Pricop, Consilier juridic
Cetatenia romana se retrage in anumite conditii. Nu va incadrati in prevederile art. 25, prin urmare nu v-a fost retrasa cetatenia. Solicitati eliberarea unei CI noi sau a uneia provizorii.
Parintii locuiesc in Romania? Cautati pe cineva sa va ia in spatiu si sa va faceti CI pe 10 ani sau va faceti pasaport CRDS.

[ link extern ]

LEGE nr. 21/1991 (cetăţeniei române**republicată**)(*actualizată*)

Capitolul V Pierderea cetăţeniei române
Arti 24
Cetăţenia română se pierde prin:
a) retragerea cetăţeniei române;
b) aprobarea renunţării la cetăţenia română;
c) în alte cazuri prevăzute de lege.
A. Prin retragerea cetăţeniei române

Art 25
(1) Cetăţenia română se poate retrage persoanei care:
a) aflată în străinătate, săvârşeşte fapte deosebit de grave prin care vatămă interesele statului român sau lezează prestigiul României;
b) aflată în străinătate, se înrolează în forţele armate ale unui stat cu care România a rupt relaţiile diplomatice sau cu care este în stare de război;
c) a obţinut cetăţenia română prin mijloace frauduloase;
d) este cunoscută ca având legături cu grupări teroriste sau le-a sprijinit, sub orice formă, ori a săvârşit alte fapte care pun în pericol siguranţa naţională.
(2) Cetăţenia română nu poate fi retrasă persoanei care a dobândit-o prin naştere.

[ link extern ]

[ link extern ]
Va multumesc pentru reaspunsurile voastre,
D-na Zoya intradevar nu am explicat corect situatia...ca sa incerc sa ma explic mai bine o sa citez articolul care circula :

"(...) potrivit practicii legale valabile până în luna februarie 2015, cetăţenia română era recunoscută în cazul minorilor ai căror părinţi au redobândit cetăţenia română, fără a fi nevoie de o cerere separată.
De asemenea, persoanele cu vârsta de peste 18 ani aveau dreptul să solicite recunoaşterea cetăţeniei române în baza faptului că erau minori atunci când unul dintre părinți au obținut cetăţenia română. Conform procedurii actuale, minorii nu pot obţine automat cetăţenia, înscrierea acestora în certificatul de cetăţenie al părinţilor fiind obligatorie. Prin urmare, tuturor copiilor minori care şi-au perfectat certificatul de naştere, paşaportul şi/sau cartea de identitate în baza vechii proceduri şi care solicită în prezent, după expirare, reînnoirea actelor, le este refuzat acest drept, întrucât nu pot prezenta certificatul de cetăţenie."

Asta ma face sa ma gindesc ca nu mai pot reinoi nici buletinul ni nici face pasaport românes...
Am fost la consulatul român in Franta dar singurul lucru care mi-au spus este sa redepun la cetatenie...Altii miau spus sa scriu la ANC sa ii rog sa ma puna in juramintul parintilor... CARE ESTE SOLUTIA? Va rog

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor: am pierdut cetatenia româna? Rodica0199 Rodica0199 Buna ziua, am fost la consulatul româniei in Franta, unde locuiesc, si nu au putut sa raspunda la intrebarea mea, asa ca ma adresez la voi. Fac parte ... (vezi toată discuția)
Pasaport pentru copil cu parinti din republica moldova bebibebo bebibebo Copilul s-a nascut anul acesta, are toate actele pe Republica Moldova, acolo este locul nasterii si domiciliu. Prin toate actele ma refer la certificat de ... (vezi toată discuția)
Ajutor: oare nu am am cetatenia româna? Rodica0199 Rodica0199 Buna ziua, Fac parte din moldovenii deveniti cetatenii români prin parinti dar care, conform cu legea anterioara, nu au fost inscrisi in certificatul de ... (vezi toată discuția)