avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 758 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Partaj judiciar
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Partaj judiciar

Buna seara,
Anul trecut cumnata mea si-a vandut cotele parti fara a se face dezmembrarea si fara a ma anunta(cumnata sau vecinul care a cumparat). Acum actualul coproprietar a intentat proces. Intrebarea mea este urmatoarea: eu fiind direct mostenitoare pot sa-i dau sulta cumparatorului? Adica pretul cu care a cumparat cotele parti de la cumnata mea? Daca da, in ce conditii il poate obliga Instanta sa primeasca sulta? Mentionez ca terenul cuprinde si imobil care nu poate fi partajabil...iar eu vreau sa locuiesc in casa parintilor mei...Va multumesc anticipat pentru ajutor/
Cel mai recent răspuns: luminitacoman , utilizator 14:13, 21 Iunie 2017
Cereti atribuirea imobilului si sa ii platiti sulta, imobilul se va evalua si veti plati cf cotei lui.
Instrainarea cotelor-parti din dreptul de proprietate a fost legala.


Cota-parte ideala, abstracta,matematica din dreptul de proprietate , odata individualizata, poate fi instrainata.


Instrainarea poate avea loc chiar daca nu a fost realizata sistarea starii de indiviziune , prin imparteala.


Imparteala poate avea loc oricand, pe cale judiciara , cand exista disensiuni intre copartasi, ori pe cale notariala, cand exista un consens, intre coproprietari.



Dumneavoastra puteti solicita, prin cerere reconventionala (cererea ce cuprinde toate elementele cererii de chemare in judecata, se bucura de independenta procesuala ) , atribuirea bunului imobil.


In vederea despagubirii celorlalti coproprietari, instanta de judecata poate stabili o sulta, o suma de bani raportata la valoarea de circulatie a bunului.



Valoarea de circulatie a bunului poate fi stabilita pe cale de expertiza evaluatorie.


In ipoteza in care valoarea bunului nu a fost apreciata in mod just, pot fi formulate obiectiuni.


O expertiza contrarie poate fi solicitata pentru motive temeinice.



Succes.



va multumesc frumos pentru raspuns
Buna ziua,

in cazul in care nu fac cerere reconventionala, avand in vedere ca va trebui sa platesc taxa de timbru 3% din valoare, bani pe care eu nu ii am, ce pot pierde?!...ma pot obliga sa nu locuiesc acolo?!...mentionez sunt direct mostenitoare...nu pot cere in cadrul acestui proces ca parat fiind sa-i platesc sulta?
Va multumesc pentru ajutor!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare apartament cumparat in comun Ionita M. Ionita M. Buna ziua, sotia si cumnatul meu ,sunt propietari ca urmare a dezbaterii succesorale si detin in propietate 50% dintrun apartament . Cealalta jumatate din ... (vezi toată discuția)
Mostenire, datorie viosandu viosandu Buna ziua, Va rog daca se poate sa-mi dati mai multe detalii sau sfaturi cu privire la cazul ce pe scurt am sa vi-l prezint: Doi frati frate-sora (viitoarea ... (vezi toată discuția)
Concubinaj floreanilie floreanilie am locuit 26 de ani in concubinaj cu o femeie,care a decedat acum o luna.Ea are 2 copii din prima casatorie.Apartamentul in care locuim a fost cumparat de mine ... (vezi toată discuția)