avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 634 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Avort la 16 ani
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Avort la 16 ani

Am 16 ani, peste o luna 17. Pot sa fac avort legal fara acordul parintiilor?
Cel mai recent răspuns: edina , utilizator 09:08, 13 Iunie 2017
Parerea mea este ca da, cu conditia ca fatul sa nu aiba mai mult de 14 saptamani si procedura sa fie facuta de un medic ginecolog, cu consimtamantul dvs.

Texte legale incidente.

Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii

Art. 661 - Vârsta legală pentru exprimarea consimţământului informat este de 18 ani. Minorii îşi pot exprima consimţământul în absenţa părinţilor sau reprezentantului legal, în următoarele cazuri:

a) situaţii de urgenţă, când părinţii sau reprezentantul legal nu pot fi contactaţi, iar minorul are discernământul necesar pentru a înţelege situaţia medicală în care se află;

b) situaţii medicale legate de diagnosticul şi/sau tratamentul problemelor sexuale şi reproductive, la solicitarea expresă a minorului în vârstă de peste 16 ani.


Cod penal
Art. 201 - Întreruperea cursului sarcinii

(1) Întreruperea cursului sarcinii săvârşită în vreuna dintre următoarele împrejurări:

a) în afara instituţiilor medicale sau a cabinetelor medicale autorizate în acest scop;

b) de către o persoană care nu are calitatea de medic de specialitate obstetrică-ginecologie şi drept de liberă practică medicală în această specialitate;

c) dacă vârsta sarcinii a depăşit paisprezece săptămâni, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.

(2) Întreruperea cursului sarcinii, săvârşită în orice condiţii, fără consimţământul femeii însărcinate, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

(3) Dacă prin faptele prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) s-a cauzat femeii însărcinate o vătămare corporală, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi, iar dacă fapta a avut ca urmare moartea femeii însărcinate, pedeapsa este închisoarea de la 6 la 12 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

(4) Când faptele au fost săvârşite de un medic, pe lângă pedeapsa închisorii, se va aplica şi interzicerea exercitării profesiei de medic.

(5) Tentativa la infracţiunile prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) se pedepseşte.

(6) Nu constituie infracţiune întreruperea cursului sarcinii în scop terapeutic efectuată de un medic de specialitate obstetrică-ginecologie, până la vârsta sarcinii de douăzeci şi patru de săptămâni, sau întreruperea ulterioară a cursului sarcinii, în scop terapeutic, în interesul mamei sau al fătului.

(7) Nu se pedepseşte femeia însărcinată care îşi întrerupe cursul sarcinii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Avort - intrerupere sarcina dupa 16 saptamani teresa_annamaria teresa_annamaria Buna ziua! As dori sa aflu daca exista vreo prevedere care ingradeste sau interzice avortul dupa varsta de 16 saptamani. Va multumesc! (vezi toată discuția)
Avortul in romania pana la ce varsta este permis? marketing1234 marketing1234 as vrea sa stiu care este baza legala cf careia avortul este permis pana in 14 saptamani- lege, ordonanta de urgenta, hotarare etc? Ma intereseaza numarul si ... (vezi toată discuția)
Pana la cate saptamani este permis avortul in codul penal? Laura_89 Laura_89 Buna ziua, Sunt insarcinata in 26 saptamani, iar in urma unei ecografii de rutina, medicul ginecolog care urmareste sarcina, mi-a dat un diagnostic de ... (vezi toată discuția)