avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 757 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatie crestere copil

1.In situatia in care mama nu a lucrat niciodata poate sa obtina aceasta indemnizatie?
2.Tatal lucreaza continuu de 15 ani.In aceasta situatie poate sa solicite el indemnizatia iar dupa o anumita perioada sa revina la serviciu si sa ia si indemnizatia de crestere a copiluliu dat fiind faptul ca mama nu a avut niciodata venituri?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: steef , utilizator 08:50, 17 Iunie 2017
Da, Tatal poate cere concediul si indemnizatia de crestere a copilului!


"Persoanele care, în ultimii doi ani anteriori datei naşterii copilului, au realizat timp de cel puţin 12 luni venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit (...), beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la doi ani, respectiv trei ani, în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară", prevede Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 111/2010.
Oricare dintre părinții firești ai copilului poate să beneficieze de concediul de creștere a copilului și de indemnizație. Acestea se cuvin pentru fiecare dintre nașteri, dacă părinții au mai mult de un copil.
Regula este ca beneficiarul indemnizației de creștere a copilului nu poate să mai realizeze și alte venituri în perioada CCC, aceasta ducând la suspendarea dreptului la indemnizație (suspendare care va interveni în ziua imediat următoare). Exceptii de la această regulă:
• persoana primește diverse sume în baza legii, a contractului colectiv de muncă sau a contractului individual de muncă, acordate în perioada concediului pentru creşterea copilului, altele decât cele rezultate din desfăşurarea efectivă a unei activităţi în perioada de concediu;
• cel îndreptățit primeşte indemnizaţii în calitate de consilier local sau judeţean, indiferent de nivelul acestora;
• beneficiarul realizează, în decursul unui an calendaristic, venituri supuse impozitului, prin desfăşurarea efectivă a unei activităţi în perioada de concediu, al căror nivel nu depăşeşte de trei ori cuantumul minim al indemnizaţiei, stabilit potrivit ordonanței.
steef a scris:

1.In situatia in care mama nu a lucrat niciodata poate sa obtina aceasta indemnizatie?
....


Daca mama copilului nu a realizat în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, au realizat timp de cel puţin 12 luni venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit, atunci nu va beneficia de indemnizatia pentru CCC.

Daca tatal copilului indeplineste conditiile prevazute de lege pentru a beneficia de indemnizatia pentru CCC, in situatia in care mama nu le indeplineste, atunci va beneficia de indemnizatia pentru CCC incepand cu data nasterii copilului si pana la implinirea varstei de 2 ani de catre copil.
Prin urmare pot sa solicit eu, tatal,CCC iar dupa un interval de timp sa revin la serviciul avut inainte dar cu contract de 1 h pe zi in asa fel incit sa nu depasesc(impozabil) de 3 ori valoarea minima a indemnizatie lunare?
Va multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu crestere copil Florin 89 Florin 89 Daca imi dau ca tata demisia dupa nasterea copilului mai pot beneficia de ccc? (vezi toată discuția)
Indemnizația ccc Apostol valeriu Apostol valeriu Eu as dori sa intru in concediu paternal,îndeplinesc toate conditiile,dar seful meu zice ca trebuie sa îmi semnez demisia credeti ca ma afecteaza daca fac ... (vezi toată discuția)
Concediu de creștere a copilului 13051988 13051988 Buna seara am și eu o nelămurire ,daca tatăl nu este angajat mama beneficiază de concediu de creștere a copilului până la 2 ani? Mulțumesc (vezi toată discuția)