Buna seara,
in ce conditii pot renunta, de buna-voie, la partea mea dintr-un teren achizitionat in timpul casatoriei.
Renuntarea ar duce la o scutire a terenului respectiv de la plata impozitului anual de 100%, care momentan este scutit 50%.
Multumesc
În prezent, conform Codului civil, soții pot încheia contracte de vânzare-cumpărare între ei.
În acest sens, art. 317 din actualul Cod Civil prevede că fiecare soţ poate să încheie orice acte juridice cu celălalt soţ sau cu terţe persoane.
Astfel, legea nu mai interzice vânzarea între soţi, aceștia putând încheia între ei atât contracte de vânzare-cumpărare, cât și de schimb, donaţie, și orice alte acte de transfer al dreptului de proprietate.
Referitor la actele pe care unul dintre soți le poate face cu terțe persoane, noul Cod Civil instituie anumite limitări în sensul că
Referitor la actele pe care unul dintre soți le poate încheia cu terții, legea prevede expres situațiile în care acordul celuilalt soț va fi necesar.
De exemplu, va fi necesar acordul ambilor soți, sub sancţiunea nulităţii relative, pentru:
vânzarea locuinţei familiei, chiar dacă aceasta este bun propriu al unuia dintre soţi;
vânzarea sau ipotecarea unui bun comun al soților;
schimbarea destinaţiei bunului comun;
aportul de bunuri comune la o societate, asociaţie sau fundaţie;
înstrăinarea sau mutarea bunurilor mobile sau a celor care decorează locuinţa familiei.
În concluzie, vânzarea între soți este permisă conofrm legislației actuale, Noul Cod Civil reglementând o veritabilă independență patrimonială a soților, indiferent de regimul matrimonial al acestora.
Însă, după cum am arătat, referitor la actele pe care un soţ le poate face cu terţii fără acordul celuilalt soţ, legea impune anumite limitări.
Eu interpretarea aceasta am facut-o.
Cota -parte, odata ce este individualizata , poate fi transferata catre celalalt sot.
Deci eu inteleg sa fie realizata imparteala, apoi transferul dreptului de proprietate, chiar daca este aplicabila comunitatea legala.
Oricum , si interpretarea data de dvs poate fi aplicabila.