avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Plata orelor lucrate pe tura de noapte
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Plata orelor lucrate pe tura de noapte

Buna ziua,


Lucrez in functia de curier extern la o societate comerciala, programul meu de lucru este in ture 24 cu 48, respectiv de astazi 17:30 pana maine 17:30. Practic plec din Bucuresti in tara cu masina societatii de 3,5 tone(nu are diagrama si nu sunt obligat sa fac pauze in conformitate cu Codul Rutier) pentru a livra marfa in anumite depozite regionale. Asa cum am citit in diversele explicatii ale dumneavoastra in alte cazuri, orele de noapte lucrate sunt intre orele 22:00-06:00. Acest interval 22:00-06:00 il prind din plin in fiecare tura lucratoare deoarece lucrez 24 de ore continuu apoi 48 de ore am liber. Intrebarea mea este: Angajatorul este obligat sa-mi plateasca acele ore de noapte mentionate de mine?! Mentionez ca, angajatorul nu poate sa-mi scurteze ziua de munca cu 1 ora deoarece in Bucuresti ajung oricum 2-4 ore peste program, pe traseu se ivesc diverse probleme, trafic ...ambuteiaje...etc Cu multa stima!
Cel mai recent răspuns: luminita29 , utilizator 11:21, 20 Iulie 2017
Munca prestata intre orele 22,00 - 6,00 este considerata munca de noapte.

Potrivit art. 125 alin. (2) din Codul muncii, republicat, salariatul de noapte reprezinta, dupa caz:
a) salariatul care efectueaza munca de noapte cel putin 3 ore din timpul sau zilnic de lucru;
b) salariatul care efectueaza munca de noapte in proportie de cel putin 30% din timpul sau lunar de lucru.

Conform art. 125 alin. (6) din Codul muncii, republicat, angajatorul care, in mod frecvent, utilizeaza munca de noapte este obligat sa informeze despre aceasta inspectoratul teritorial de munca.

Pentru munca prestata intre orele 22.00 – 6.00 (cu posibilitatea abaterii cu o ora in plus sau in minus fata de aceste limite) conform dispozitiilor art. 125 alin. (1) din Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare se acorda sporul de noapte.

Potrivit dispozitiilor art. 126 din Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare salariatii de noapte beneficiaza:
a) fie de program redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, pentru zilele in care efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza;
b) fie de un spor la salariu de minimum 25% din salariul de baza pentru fiecare ora de munca de noapte prestata.
Astfel sporul pentru munca de noapte se calculeaza in raport de fiecare ora de munca prestata in intervalul 22.00 – 6.00.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sporul de noapte dejescuadina71 dejescuadina71 Buna seara lucrez ca agent de securitate in sistem de paza si as dori sa stiu ,sporul de noapte se plateste la salariul actual pe care il am de 975 lei sau la ... (vezi toată discuția)
Spor noapte KasKas KasKas Imi desfasor activitatea in ture(12/24, 12/48) si beneficiez de spor de noapte pentru orele lucrate in intervalul 22-06. Sunt chemat de angajator(ITPF TM) sa ... (vezi toată discuția)