avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1646 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Poza cu mine și copilul preluata pe Facebook fără ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Poza cu mine și copilul preluata pe Facebook fără acordul meu si al sotului

Buna.am și eu o întrebare,mi sa făcut o postare pe Facebook cu profilul meu de pe FB in care apare și poza de la profilul meu și coperta unde apar eu și copilul meu (Find minor)și nu suntem de acord nici eu nici soțul. Și doamna nici nu ștearge postarea. Ce as putea face legal? Plângere la poliție? Sa o dau in judecată?
Am inteles. De plata, catre cine?
Multumesc.
catre cel prejudiciat. Un dispozitiv de genul acesta suna cam asa.... Obliga paratul sa facaceva sau sa se abtina la a face ceva (desfiinteze/sa pua la dispozitia reclamantului) la data ramanerii definitive a prezentei sentinte, in caz contrar fiind obligat sa plateasca suma de .... cu titlu de daune cominatorii, către reclamant.
Nu sunt sigur daca pe noul cod civil, au fost preluate aceste daune cominatorii.
Eu inteleg ca dvs ati avut pozele acelea la profil, adica publice. Nu inteleg ce prejudiciu v-a adus, doriti drepturi de autor, sau cum?
A scris ceva referitor la poze ? Dati ceva detalii , daca vreti ajutor.
marzalaw a scris:
Nu sunt sigur daca pe noul cod civil, au fost preluate aceste daune cominatorii.

Da dle av @marzalaw, tocmai asta voiam sa va spun, ca noul cod de procedura civila interzice expres aceste daune cominatorii (si este ceva vreme buna de cand a intrat in vigoare), respectiv in textul art. 907 - Interzicerea daunelor cominatorii.
Pentru neexecutarea obligaţiilor prevăzute în prezentul capitol nu se pot acorda daune cominatorii.

Pe scurt, pentru neexecutarea obligatiilor de a face si de a nu face se pot aplica penalitati.

P.S.
Povestea este larga cu daunele cominatorii, amenzile cominatorii si penalitatile, si respectiv cu ce sunt si cand se aplica fiecare, insa nu cred ca este cazul sa o abordam mai mult de atat.
De fapt, am vrut doar sa respectam o rigoare de exprimare juridica, ca sa nu ne trezim ca mai citeste cine stie cine pe aici si apoi sa comenteze ca nu suntem la curent cu textele de lege. :)
asa este, art 907 Cod pr.civila.. M-ati facut sa citesc acum. Io vorbeam de reglementarea din Codul civil, nu ca masura in cadrul executarii siite. Cred ca avem de-a face din nou cu o lacuna legislativă. E normal ca textul 907 C.p.c. sa interzica cumulul penalitatilor cu daunele cominatorii. Art 907 spune: Pentru neexecutarea obligaţiilor prevăzute în prezentul capitol nu se pot acorda daune cominatorii.
Bun si atunci, care e sediul materiei pt daunele cominatorii (codul de procedura reglementand in mod normal procedura de urmat). Din interpretarea logica a normei legale, se poate trage concluzia ca pentru alte cazuri, unde nu ne aflăm în faza de executare silită, se pot acorda daune comminatorii.
Exemplul dat mai sus din dispozitivul sentintei, era dintr-un proces avut, e drept asa cum spuneam pe vechiul cod civil, si prevederea era inserata in cuprinsul sentintei civile, facand referire la executarea unei obligatii intuitu personae .(inainte de faza de excutare silita)
Sunt de părere in continuare ca se pot cere asemenea daune, dar legiuitorul ar trebui sa vina in ajutor. Nici Codul civil actual nu tranșează problema. Chiar am citit si comentariile la articolele aplicabile. Asa pentru rigoare.
SI mai avem un RIL 20/2005, care cat de cat mai descâlcește problema, dar survenind schimbări legislative majore, nu știu care i-ar mai fi aplicabilitatea.
Ultima modificare: Sâmbătă, 24 Iunie 2017
L.D. Marza-Cabinet de avocat, Avocat

Alte discuții în legătură

Daune cominatorii wap54 wap54 Dupa ce am obtinut hot. irevocabila si executorie, ANRP ne tot face contestatii in anulare, pentru ca tot urmeza un proces pe o astfel de contestatie, pot cere ... (vezi toată discuția)
Daune cominatorii - amenzi cominatorii nste nste Buna ziua, Va rog sa-mi ziceti daca urmatoarele afirmatii sunt corecte: 1. Daunele cominatorii nu sunt veniturile creditorului nici venitul statului. Ce ... (vezi toată discuția)
Daune cominatorii emil6702 emil6702 Ce sunt daunele cominatorii si cand se pot solicita? (vezi toată discuția)