avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 366 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Se rețin bani din salariul meu pentru bonuri de masa
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Se rețin bani din salariul meu pentru bonuri de masa

Este legal ca din salariul pe care l-am negociat cu un an de zile în urmă să îmi oprească 310 Ron pentru bonuri de masa ? Adică ele nu se dau ca un fel de bonus ?
Cel mai recent răspuns: Baldur , utilizator 13:52, 4 August 2017
Bonurile de masă sau tichetele de masă reprezintă o alocație individuală de hrană și sunt acordate de către angajator. Aceste tichete de masă pot fi acordate doar salariaților care au funcția de bază la societatea repectivă indiferent că salariații au contract de muncă cu timp normal sau parțial.
Tichetele de masă sunt asimilate veniturilor salariale, conform legislației fiscale în vigoare, astfel încât ele sunt supuse impozitului pe venit *. Chiar dacă costul de achiziție al acestor tichete este suportat de către angajator, impozitul pe venit este plătit de către salariat, acesta fiind reținut, ca celelalte obligații de plată, din salariu.
Acea suma despre care vorbiti este probabil impozitul acestor tichete .
310 lei reprezinta valoarea a 21 bonuri de 15 lei.

Treaba sta cam asa. Dvs ati negociat un salariu net cu angajatorul. La acest salariu net angajatorul are ceea ce se numeste costul cu locul de munca. La un net de 2000 lei, costul cu locul de munca e pe la 3470 lei.
Daca nu ati negociat o crestere a veniturilor prin acordare de bonuri de masa, angajatorul va da 20 bonuri a 15 lei dar va retine suma din venitul salarial. Dvs. de fapt tot venitul respectiv il aveti doar ca este compus din salar - 310 lei + 310 lei bonuri. De ce se face asta? pentru ca per ansamblu se reduc costurile cu locul de munca
Daca luam exemplul de mai sus, la salar de 2000 lei sunt costuri de 3470, la salar de 1690 sunt costuri de 3105 lei, diferenta de 364 lei din care se scad bonurile de 310 rezultand o economie de 50 lei/luna. La 2-3 angajati e o gluma dar la firme mari cu zeci/sute de angasati este o economie.
Asadar, nu ati negociat o crestere de venituri sub forma de bonuri - atunci este destul de OK
Ati negociat o crestere de venituri sub forma de bonuri - nu mai e OK

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bonuri de masa in salariu ? HYP HYP Buna ziua, Va rog sa-mi precizati care este procedura pentru \"mutarea\" tichetelor de masa in salariul si daca este avantajoasa pentru angajat. Pe un ... (vezi toată discuția)
Bonuri de masa-tichete-impozit-alte drepturi ContSters109653 ContSters109653 Cum se vor impozita bonurile de masa Culegere Completa de Formulare si Declaratii Fiscale 160 de formulare, declaratii si documente necesare in ... (vezi toată discuția)
Cine plateste contravaloarea bonurilor de masa CIOLACU DOBRE CIOLACU DOBRE Sunt angajat la o firma privata , ni se dau bonuri de masa , dar ni se opresc contravaloare lor din salariu. Este legal sau nu. Daca nu este legala retinerea ... (vezi toată discuția)