avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 224 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Abuz presedinte asociatie
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Abuz presedinte asociatie

Presedintele asociatiei refuza sa prezinte Comitetului Asociatiei lamuriri precum cati anjajati are blocul.Refuza sa arata documente precum statul de plata, raportul revisal, facturi utilitati.
Si-a angajat sotul pe numele altui locatar.Ce masuri trebuie sa luam?
Multumesc,
Ioana Maria
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 22:14, 24 Iunie 2017
Pai angajatii sunt angajati de comitetului executiv, nu ii angajeaza presedintele singur.

Comitetul executiv verifica listele de plata intocmite de administrator, administratorul este cel care repartizeaza cheltuielile.

Actele se cer si admnistratorului, nu presedintelui, nu le tine el.
Daca administratorul nu pune la dispozitia comitetului actele asociatiei, facturi, etc. , comitetul il poate demite.

Cenzorul sau cenzorii ce verifica?

Membrii comitetului pot lua decizia inlocuirii presedintelui si convocarii unei adunari generale extraordinare pentru inlocuirea lui.

Deciziile din comitet se iau cu majoritate de voturi.

Articolul 30
(1) Comitetul executiv, reprezentat de presedintele asociatiei de proprietari, are urmatoarele atributii:
a) duce la indeplinire hotararile adunarii generale si urmareste respectarea prevederilor legale, a statutului si a acordului de asociere ale asociatiei de proprietari;
b) emite, daca este cazul, decizii scrise privind reguli pentru ducerea la indeplinire a hotararilor adunarilor generale si pentru respectarea prevederilor legale, a statutului si a acordului de asociere, precum si alte decizii ce privesc activitatea din asociatia de proprietari;
g) pentru scopul si activitatile asociatiei de proprietari, angajeaza si demite, incheie si reziliaza contracte;
n) gestioneaza situatiile exceptionale si de criza;
(2) Sedintele comitetului executiv sunt legal intrunite daca jumatate plus unu din numarul membrilor sai sunt prezenti. Sedintele comitetului executiv pot fi convocate de presedintele asociatiei de proprietari sau de jumatate plus unu din numarul membrilor sai.
(3) Deciziile comitetului executiv se consemneaza in registrul de decizii al comitetului executiv.

Situatie exceptionala: presedintele face pe nebunul.
Solutia: comitetul se intruneste si ia decizia inlocurii, convoaca AGEx si emite o decizie prin care se numeste un vicepresedinte pana la noi alegeri care ii preia atributiile.

Se poate sesiza si serv. de relatii cu asoc de proprietari din primarie pentru sanctionarea presedintelui conf L230/2007 pentru nerespectarea atributiilor.

Articolul 56
(1) Constituie contraventii urmatoarele fapte:
b) neindeplinirea atributiilor de catre presedinte, membrii comitetului executiv, cenzori, administrator de imobil;
(2) Contraventiile prevazute la alin. (1) se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
a) faptele prevazute la lit. a) , b) , c) si g) se sanctioneaza cu amenda de la 500 lei la 3.000 lei;
(4) Constatarea contraventiilor prevazute de prezenta lege, facuta la sesizarea oricarei persoane interesate, precum si aplicarea sanctiunilor corespunzatoare se fac de catre persoanele imputernicite de Inspectoratul de Stat in Constructii si de Ministerul Internelor si Reformei Administrative, de primari sau de imputernicitii acestora.
Iata ce prevede L nr 230/2007
Articolul 10
Proprietarii au dreptul sa cunoasca toate aspectele ce tin de activitatea asociatiei si au acces, la cerere, la orice document al acesteia.
(2) La solicitarea scrisa a proprietarului, presedintele si administratorul asociatiei de proprietari au obligatia sa elibereze in scris o adeverinta prin care sa prezinte situatia cheltuielilor privind intretinerea, defalcate pe datoria de baza si penalitati, precum si modalitatea de calcul al penalitatilor.

Daca amiabil nu solutionati la nivelul asociatiei ,sesizati oficial serviciul sprijinire si indrumare asociatii de proprietari din primarie
@ynocentta, aici e vorba ca presedintele nu arata documentele asociatiei tocmai celor din comitetul pe care il conduce si nu unui proprietar oarecare!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Renuntare la functia de presedinte de asociatie tiberiu8mai tiberiu8mai Va rog sa-mi spuneti cum un presedinte de asociatie poate sa ,,scape\\" de acesta functie cel mai simplu si repede ? Un presedinte de asociatie daca refuza ... (vezi toată discuția)
Buget de venituri si cheltuieli mirceatintisan mirceatintisan Buna ziua! Ce lege, eventual articol reglementeaza obligatia de a avea \"buget de venituri si cheltuieli\" intr-o asociatie de proprietari? Ce sanctiuni poate ... (vezi toată discuția)
Angajarea administratorului titisha titisha Este conform legii ca presedintele sa demita un administrator si sa angajeze altul fara a convoca adunarea generala? In art 27 legea 230/2007este stipulat ca ... (vezi toată discuția)