avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 491 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... DEMISIE
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

DEMISIE

Un salariat si-a dat demisia pe motiv ca nu a primit sporurile si nu i-au fost platite ore suplimentare,dar la incheiera contractului i s-a spus ca are sal 1000 cu tot cu sporuri, dar in contract are trecuta suma de 1000 lei atat sal. de baza. ce este de facut?
Cel mai recent răspuns: Angela D , Consultant resurse umane 10:08, 28 Septembrie 2009
Parerea mea este urmatoarea: daca in CIM este trecut salariul de baza de 1000 lei, fara a fi precizate alte sporuri, evidentiate distinct, ii platiti cei 1000 lei. in privinta orelor suplimentare acestea trebuiesc platite, acest aspect fiind prevazut in codul muncii. Salariul din contractul de munca se refera doar la munca normal normata, conform legii, respectiv 8 ore/zi, 40 ore/saptamana. este firesc si omeneste sa-i platiti orele suplimentare.
Nu prea mai este nimic de facut.
Demisia este un act unilateral de vointa care nu trebuie aprobata de angajator.
Daca nu a invocat alin 8 din art 79, in care poate demisiona fara preaviz, atunci mai sta 15 zile in preaviz si apoi inceteaza relatiile de munca cu acel angajat.

Codul Muncii
Art. 79.
(1) Prin demisie se înţelege actul unilateral de voinţă a salariatului care, printr-o notificare scrisă, comunică angajatorului încetarea contractului individual de muncă, după împlinirea unui termen de preaviz.
(2) Refuzul angajatorului de a înregistra demisia dă dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de probă.
(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de părţi în contractul individual de muncă sau, după caz, cel prevăzut în contractele colective de muncă aplicabile şi nu poate fi mai mare de 15 zile calendaristice pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectiv de 30 de zile calendaristice pentru salariaţii care ocupă funcţii de conducere.
(5) Pe durata preavizului contractul individual de muncă continuă să îşi producă toate efectele.
(6) În situaţia în care în perioada de preaviz contractul individual de muncă este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzător.
(7) Contractul individual de muncă încetează la data expirării termenului de preaviz sau la data renunţării totale ori parţiale de către angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă.
nu sunt evidentiate, dar a primt bonuri de masa care nu era o obligatie contractuala si zile libere.
nu a invocat alin. 8 art 79
Ultima modificare: Vineri, 25 Septembrie 2009
utc, utilizator
Nu conteza din ce motiv si-a dat demisia .Demisia e demisie, act unilateral de vointa.Problema drepturilor salariale e diferita nu au legatura .Ar fi indicat sa ne spuneti mai clar ce anume doriti sa aflati.
daca deschide actiune ce sanse de reusita are?
ce trebuie sa fac inainte de a introduce el actiunea?
Ultima modificare: Vineri, 25 Septembrie 2009
utc, utilizator

Alte discuții în legătură

Desfacerea contractului de munca cu litera i... ce pot sa fac?ajutor boamba_klaudiu boamba_klaudiu Buna Seara ! Problema mea este urmatoarea : Astazi nu m-am prezentat la servici ci doar am fost sa depun solicitarea de incetare a activitatii incepand cu ... (vezi toată discuția)
Incetarea contractului individual de munca tribeca tribeca Buna ziua, Vreau sa solicit incetarea contractului individual de munca fara perioada de preaviz. Ce articole din legislatia muncii imi dau posibilitatea sa ... (vezi toată discuția)
Demisie fara preaviz gaby2005 gaby2005 Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la problema mea... pe data de 31.05.2010 am depus cerere de demisie fara preaviz.... tin sa mentionez ca am ... (vezi toată discuția)