avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 385 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Accident la locul de munca
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Accident la locul de munca

Buna ziua.
In urma cu 2 zile am suferit un accident la locul de munca,nu la sediul firmei,ci la unul din punctele de lucru ale acesteia.Eu fiind șofer ,împreuna cu un coleg care lucrează la punctul de lucru am fost loviți de un cadru metalic ,căzut din camion,in cap,amândoi alegându-ne cu capul spart.Am fost transportați la spital de un alt coleg,Iar acolo,am declarat ca,,nu am suferit accident rutier,de munca sau abuz".Acest lucru l am declarat Negândindu-ma ca eram in timpul serviciului și probabil și din cauza sperieturi,având o tăietura a scalpului de 5-6cm.Am fost Investigați medical,totul a ieșit bine,conducerea firmei nu a spus nimic,iar a 2-a zi am fost anunțat de către conducereafirmei ca,S au gândit mai bine și vor sa declare accidentul.Intrebarirle mele sunt:1 pot păți eu ca angajat ceva ,ca nu am declarat accidentul?2-luni trebuie sa ma duc la control și sa îmi iau concediul medical,se mai poate trece in medical ca a fost accident de munca,din moment ce eu am declarat ca nu a fost(cei de la firma au spus ca nu îl pot primi daca nu este trecut codul de accident de munca)
Va mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 11:02, 2 Iulie 2017
Angajatorul are obligatia comunicarii evenimentului produs la ITM si de a-l cerceta.
Legea ssm nr.319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-art.27 (1) Angajatorul are obligaţia să comunice evenimentele, de îndată, după cum urmează:
a) inspectoratelor teritoriale de muncă, toate evenimentele aşa cum sunt definite la art. 5 lit. f);
b) asigurătorului, potrivit Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale, cu modificările şi completările ulterioare, evenimentele urmate de incapacitate temporară de muncă, invaliditate sau deces, la confirmarea acestora;
c) organelor de urmărire penală, după caz.
.....
-art.29 (1) Cercetarea evenimentelor este obligatorie şi se efectuează după cum urmează:
a) de către angajator, în cazul evenimentelor care au produs incapacitate temporară de muncă;
.....
Dosarul de cercetare se avizeaza de catre ITM si daca sunt indeplinite conditiile, evenimentul se inregistreaza ca AM de catre firma prin intocmirea formularului FIAM.
Mentionati ca angajatorul stia de producerea evenimentului si de faptul ca dvs. ati declarat ca evenimentul nu s-a produs la locul de munca.
-art.26 Orice eveniment, aşa cum este definit la art.5 lit. f), va fi comunicat de îndată angajatorului, de către conducătorul locului de muncă sau de orice altă persoană care are cunoştinţă despre producerea acestuia.
Nu veti fi amendat contraventional de catre ITM, dar puteti fi sanctionat administrativ, conform prevederilor din ROI al firmei, de catre comisia de cercetare a evenimentului produs.
Puteti solicita doctorului schimbandu-va declaratia initiala, concediu medical pentru AM. Poate fi o problema insa, cu emiterea documentului, retroactiv, pentru luna care tocmai s-a incheiat.
In dosarul de cercetare eveniment produs, comisia de cercetare trebuie sa depuna si formularul de concediu medical. Daca evenimentul se inregistreaza ca AM, angajatorul se va preocupa, indiferent de codul de pe certificatul medical initial, pentru definitivarea dosarului, intocmirea FIAM si plata concediului medical al victimei AM, are obligatia sa aiba mentionat pe formularul de CM, codul de AM.
Declarația o pot schimba doar spunându i doctorului,sau trebuiesc acte de la firma precum ca a fost accident de munca?va mulțumesc mult!
Nu este important ce ati spus initial doctorului, doar ca aspect moral. La solicitarea concediului medical puteti sa-i spuneti doctorului intregul adevar.
In timpul cercetarii evenimentului produs de catre comisia desemnata prin decizia angajatorului vi se ia declaratie si acolo veti mentiona derularea evenimentului produs, inclusiv faptul ca initial ati declarat la doctor ca nu a fost accident de munca (gasiti singur motivul, daca veti fi intrebat).
Trebuia sa luati concediu medical initial, pe perioada din luna trecuta, indiferent ce ati declarat.
Va mulțumesc mult pentru ajutor.concediul medical nu l am luat,crezând ca luni ,la control îl voi lua pe toată durata,dar nu este o problema,este vorba doar de o zi din luna trecută!Multumesc mult,o zi frumoasa!
Poate fi o problema la inregistrarea accidentului de munca si completarea FIAM in conditiile in care evenimentul s-a produs in luna iunie iar concediul medical incepe in luna iulie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna seara, acum trei zile am avut un accident la locul de munca, ... Lefter98 Lefter98 Buna seara, Acum trezi zile am avut un accident la locul de munca, prin care a rezultat prezenta unei placi tăiate la mâna dreapta și impotență ... (vezi toată discuția)
Accident de muncă Paraschivap Paraschivap Daca ai avut un accident la locul de muncă si te-ai inteles \"verbal\" cu seful de schimb ca nu declari accident de munca si la upu ai anuntat ca te-ai ... (vezi toată discuția)
Dosar cercetare eveniment - accident de munca Mihaela_12 Mihaela_12 Buna ziua! Ma puteti ajuta, va rog, cu urmatoarea informatie: in cazul unui accident de munca, ce documente privind cercetarea evenimentului trebuie ... (vezi toată discuția)