avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 801 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Accident de muncă
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Accident de muncă

Daca ai avut un accident la locul de muncă si te-ai inteles "verbal" cu seful de schimb ca nu declari accident de munca si la upu ai anuntat ca te-ai accidentat acasă si cm e boala obisnuita,dar intre timp angajatotul a anuntat accident de munca ce se poate întâmpla?
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:59, 25 Noiembrie 2017
Astfel de intelegeri nu sunt recomandate si cu atat mai putin legale. Angajatorul a facut ceea ce trebuia din punct de vedere legal comunicand la ITM. Urmeaza a se cerceta evenimentul produs de catre o comisie desemnata prin decizia angajatorului.
Nu declaratia dvs. la upu conteaza. Medicul de al urgente inregistreaza evenimentul produs ca accident si de regula, se comunica si la ITM, telefonic, indiferent de declaratia data de victima.
Daca dosarul de cercetare a evenimentul produs se avizeaza de catre ITM, firma inregistreaza AM si completeaza formularul FIAM, dupa care se ocupa si de schimbarea codului de pe certificatele medicale din boala in accident de munca pentru ca dvs. sa puteti beneficia de indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca cauzata de un AM.
Comisia de cercetare a evenimentului va analiza declaratia dvs. (veti da o noua declaratie in fata comisiei in care veti spune adevarul) si intelegerea verbala cu seful de schimb. Comisia de cercetare a evenimentului produs poate propune sanctiuni administrative pentru dvs. si pentru seful de schimb conform prevederilor din ROI al firmei, inclusiv pentru "intelegerea verbala" dintre dvs. si seful de schimb. Sanctiunile disciplinare se aplica de catre angajator conform prevederilor din ROI.
Referitor la intrebarea cu accidentul la locul de munca si intre timp esti sunat de catre angajator ca sa te prezinti la locul de munca pt o declaratie,ce este de facut in situatia data?cei de la hr te sfatuieac sa ti se schimbe codul din boala obisnuita in accident la locul de munca,este posibil asa ceva?
Prezenta dvs. la locul de munca este necesara pentru a da declaratie in fata comisiei care cerceteaza evenimentul produs, soldat cu accidentarea dvs.
Nu ati ciitit cu atentie mesajul meu anterior. Codul de pe certificatul medical se schimba din boala in AM prin grija angajatorului, daca dosarul de cercetare a evenimentului produs este avizat de catre ITM si firma trebuie sa completeze FIAM de inregistrare AM.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu accident de munca - cod pe certificatul medical stoiana stoiana Cum se transforma un concediu medical acordat pe cod 01 - boala obisnuita in cod 03 accident de munca? accidentul de munca exista, a fost declarat la itm. (vezi toată discuția)
Accident de munca sinteanoana sinteanoana Buna ziua, sotul meu lucreaza la o firma unde se asambleza tractoare si a avut un accident de munca luna trecuta, i-a cazut un sasiu de tractor pe un picior ... (vezi toată discuția)
Accident la locul de munca Razvan192 Razvan192 Buna ziua. In urma cu 2 zile am suferit un accident la locul de munca,nu la sediul firmei,ci la unul din punctele de lucru ale acesteia.Eu fiind șofer ... (vezi toată discuția)