avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1031 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... cheltuieli pentru intertinerea nejustificate
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

cheltuieli pentru intertinerea nejustificate

buna
sunt proprietaru unei garsionere si am fost pe timp de 2 ani plecat din tara si am lasat apartamnetu in grija unui asa zis prieten.....iar acuma cand am ajuns m-am trezit cu un proces in cutia postala adica o hotarerea judecatoreasca in care scria ca am fost dat in judecata din cauza neplatii intretinerii ......pe o perioada din 28.02.2008 pana in 28.02.2009 si era vorba despre o suma de 4200 ron care includea restante la intretinerea si penalizariile iar procesu a fost prin iunie cand eu am fost plecat.
m-am dus si am achitat suma respectiva si apoi imi spune administratoru ca mai sunt alti 2000 ron de achitat,dar de unde provin cel 2000 nu am inteles ca tipa si apoi a plecat....fara sa aflu ce reprezinta suma respectiva ca doar am platit suma integrala pe care m-a dat in judecata inclusiv si chetuieli de avocatu lor si totu si am platit si restanta celalta de pe dupa proces adica pe martie,aprilie si mai 2009.deci eram la zi ....ca el ma dat cu suma respectiva calculata pe zi in judecata .
mai are cum sa ceara ceva de la mine daca eu am platit suma respetiva pe care m-a dat in judecata si cu restantele din februarie pana la proces adica iunie ,care mai erau pe luniile celalte.
eu iar sunt plecat din tara si nu am cum sa vorbesc cu el ca tot tipa si imi inchide apoi si mai a zis ca ma da iar in judecata.

va rog sa ma ajutati .......mai are cum sa ceara ceva????????
va multumesc anticipat

Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 11:34, 4 Octombrie 2009
dle ..adrian..si cu fondul de rulment ce faceti? stiind ca reprezinta acoperirea unei luni de iarna....de unde ati scos 50 zile,eu avand acest fond? ce faceti cu sumele incasate in plus? sa nu mi spuneti ca le bagati la fond reparatii
@proprietaru va raspund cat se poate de exact, cu rugamintea sa va notati ca m-ati mai intrebat asemenea lucruri :
- Fondul de rulment se foloseste pentru plata cheltuielilor curente ale asociatiei, pentru acoperirea cotelor inainte de a ne aplica penalizari furnizorii. Consumul de apa se stabileste de furnizor prin citirea apometrelor de la subsol la 25-30 ale lunii. Se atrimite factura la asociatie si aceasta trebuie platita in 15 zile. Ori lista de plata se afiseaza pe data de 18, cu 3 zile mai tarziu, iar proprietarii vin sa plateasca treptat chiar si dupa 30-50-200 zile. Din fondul de rulment se plateste imediat factura ce avea termen de 15 zile. Si asa se intampla cu toti furnizorii. Apoi salariile sunt deja achitate atunci cand se afiseaza lista . De unde? Din fondul de rulment.
- De unde am scos 50 de zile? Legea spune clar ca se aplica penalizari dupa 30 de zile de la data scadentei listei de plata. Iar data scadentei este dupa maxim 20 de zile stabilita de proprietari in adunarea generala, tot conform legii. Simplu 20+30=50.
- Ce sume am incasat in plus? In plus fata de ce?
- In fondul de reparatii incasam sumele achitate de proprietari pentru efectuarea reparatiilor. La aceste sume se adauga si banii rezultati din orice activitate a asociatiei, sume provenite din inchirierea partilor comune (boxe, uscatoare, holuri, pereti interiori sau exteriori, etc), sponsorizari, sumele intrate in cont din dirijarea a 2% din impozitul pe venit, etc
Ce nota-mi dati pentru raspuns ?
:offtopic:
@adriantot
Cred ca raspunsul dat lui @proprietaru este de folos oricui altcuiva care citeste si este interesat de cum functioneaza gestiunea unei asociatii, numai dumnealui nu, care acuza in corpore pe administratori si presedinti de hotie si de fapt pe care nici nu-l intereseaza ce scrieti Dv. Ati mai facut-o de cateva ori si macar de cand e pe site-ul asta putea sa inteleaga.
dacaas fi avut puctajul dva la..popularitate....dar asa sunt mai..neintelegator...si mai prost ca intru in polemica cu cei ..populari...Noroc ca nu exista punctaj la inteligenta..
20+30=50 intradevar am intrebat si asa reiese.Dar acoperind o luna ,avand fondul de rulment (o luna=30zile)
5o-30=20 nu?

Ultima modificare: Duminică, 4 Octombrie 2009
proprietaru, utilizator
Prin fondul de rulment nu se platesc facturile restante, ci ultimele facturi, asta principial.
Iar in lege se spune clar: se penalizeaza sumele neplatite timp de 30 de zile de la data scadenta a listei. Ce mai avem de comentat la textul legii? Decat daca vrem s-o schimbam, numai ca asta ar insemna niste schimbari de substanta nu numai la asociatii, ci si la furnizori etc.

Alte discuții în legătură

Calcul penalizare neplata cote intretinere stef55 stef55 Buna ziua, Am o nelamurire la modul de calcul al penalitatilor restantierilor unde locuiesc. S-a hatarat in Adunarea Generala ca celor restantieri sa li se ... (vezi toată discuția)
Calculul restantelor la intretinere... justificare petruta7 petruta7 BUNA ZIUA.Am primit acesta instiintare de la administratorul blocului...suma restanta la intretinere. As dori sa stiu daca aceste penalizari care se pun sunt ... (vezi toată discuția)
Calcul penalizari adriandanciu90 adriandanciu90 Buna seara. Daca prin adunarea generala s-a stabilit un procent de 0,1% pe zi de intarziere incepand cu prima zi de dupa expirarea celor 50 de zile de la ... (vezi toată discuția)