avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 210 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Se impoziteaza cu 16 % ?
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Se impoziteaza cu 16 % ?

Speta pe scurt :
- o persoana fizica, mandatar al unei societati achizitioneaza de la diferite centre de colectare, EURO PALETI second hand. Persoana fizica primeste banii de la societatea comerciala in contul sau personal bancar. La centrele de achizitie marfa se vinde fara acte....deci nu se elibereaza facturi, chitante, etc.... Exista totusi CMR-uri si avize eliberate de societate pentru marfa trimisa prin TIR-uri. Persoana fizica ( mandatarul ) are ceva de plata catre stat?
Va multumesc pentru ajutor !
Cel mai recent răspuns: Leo R A , Consilier juridic 11:07, 6 Iulie 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
D-voastra cum sunteti remunerat pt activitate prestata?
Persoana fizica nu are contract de munca, e platita la negru ( 1 % din cifra de afaceri ), exista doar contract de mandat. Ar ajuta cu ceva un contract de munca pe 2 h ?
Daca nu are CIM sau alta forma (srl, pfa, etc) nu are nimic de achitat la stat, atata timp cat statul nu descopera aceste tranzactii.

Da, ar ajuta acel contract part-time, pentru a evita amenzi pt munca la negru + eventuale impozite calculate din urma. Banii primiti de d-voastra in cont se pot interpreta ca fiind salariu net, sau cel putin o parte din ei.

Cod fiscal:

ART. 11 - Prevederi speciale pentru aplicarea Codului fiscal

(1) La stabilirea sumei unui impozit, a unei taxe sau a unei contribuții sociale obligatorii, autoritățile fiscale pot să nu ia în considerare o tranzacție care nu are un scop economic, ajustând efectele fiscale ale acesteia, sau pot reîncadra forma unei tranzacții/activități pentru a reflecta conținutul economic al tranzacției/activității.


Codul Muncii:


Art. 260. - (1) Constituie contravenţie şi se sancţionează astfel următoarele fapte:

e) primirea la muncă a până la 5 persoane fără încheierea unui contract individual de muncă, potrivit art. 16 alin. (1), cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru fiecare persoană identificată; (angajatorul)
f) prestarea muncii de către o persoană fără încheierea unui contract individual de muncă, cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei; (persoana care presteaza activitatea)

Art 264:
(4) Constituie infracţiune şi se sancţionează cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă primirea la muncă a mai mult de 5 persoane, indiferent de cetăţenia acestora, fără încheierea unui contract individual de muncă.
Ultima modificare: Miercuri, 5 Iulie 2017
Ioan Petru Butariu, Contabil
ioanbutariu a scris:

Daca nu are CIM sau alta forma (srl, pfa, etc) nu are nimic de achitat la stat, atata timp cat statul nu descopera aceste tranzactii.

Da, ar ajuta acel contract part-time, pentru a evita amenzi pt munca la negru + eventuale impozite calculate din urma. Banii primiti de d-voastra in cont se pot interpreta ca fiind salariu net, sau cel putin o parte din ei.


Statul in urma unui viitor control la societate, v-a gasi aceste tranzactii in borderourile completate pe numele persoanei fizice, dar in realitate persoana fizica primeste 2,5 ron/europalet prin transfer bancar si achita tot 2,5 ron/palet la furnizor.
Treaba urata este ca nu se elibereaza chitanta si factura de la furnizor. Cum poate demonstra persoana fizica ca nu inregistreaza venit / Asta e problema.....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract colaborare, pdmarian pdmarian Doresc sa stiu daca este corect si legal avand in vedere prevederile noului cod de procedura civila cat si a codului muncii sa fac contracte de colaborare ... (vezi toată discuția)
Munca la negru Adrian Firut Adrian Firut Daca muncesc 2 zile pe saptamana la o persoana fizica si ma plateste cu 800 de lei pe luna este considerata munca la negru? Daca da ,ce risc am eu si ce ... (vezi toată discuția)
Munca la negru JaredNor JaredNor Buna ziua. As dori sa stiu ce penalizari exista pentru un angajat ce munceste la negru mai bine de 2 3 ani ( sau stiu eu.. 10 ? ), el neavand un venit sigur pe ... (vezi toată discuția)