avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 247 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenirea casei construita de parinti, ambii ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenirea casei construita de parinti, ambii decedati, cadastru si intabulare

Va rog foarte mult sa ma ajutati cu un raspuns!

Tatal meu si mama mea au construit casa in care am crescut in 1959-1961.
Mama mea a murit in 1994. Tatal meu a murit in Iulie 2009.
Dupa moartea mamei mele nu sa facut nici o dezbatere a succesiunii.
Mostenitorii mamei au fost eu si tatal meu.
Pentru dezbaterea succesiunii pentru tatal meu Notarul imi cere certificat de atestare fiscală.
La Primarie mi s-a spus ca am nevoie de cadastru si intabulare pentru casa pentru a primii certificatul fiscal.
Tatal meu nu a facut intabularea casei si pentru aceasta am nevoie de certificatul de mostenitor pe care nu il pot primi pentru ca nu am intabularea. De asemenea deoarece parintii mei au construit casa impreuna, se pare ca trebuie sa dezbat successiunea pentru mama mea si dupa aceea cea pentru tatal meu pentru a obtine certificatul de mostenitor pentru casa si dupa aceea cadastrul si intabularea etc etc. Se pare ca este un cerc vicios. Notarul a spus ceva asemanator.

Va rog sa ma ajutati!

In conditiile acestea cum este mai bine sa procedez cu dezbaterea succesiunii: la notar sau in instanta.

Va multumesc foarte mult.
Cel mai recent răspuns: 1982 boby , utilizator 12:28, 5 Iulie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua!
nu inteleg de ce cei de la primarie va spun ca este nevoie sa aveti cadastru si intabulare pentru obtinerea unui certificata fiscal!
actele necesare pt obt unui certificat fiscal sunt:
-cererea tip
-copie de pe CI/ BI
si se mai po solicita si alte acte CM, hot judecatoreasca.
Cel mai indicat este sa mergeti inca odata la primarie si sa solicitati eleberarea fiscalului, precizati ca aveti nevoie de el pt notariat in vederea dezbaterii succesiunii.
mergeti la notar dezbateti cele doua succesiuni a mamei si a tatalui care se vor conexa intr-un singur dosar, iar cu CM pe care il va elibera notarul la in termen de 30 zile la Administratia Financiara pentru a face schimbarea de rol fiscal.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Asa cum au aratat si colegele pentru a primi un certificat fiscal nu este nevoie de lucrare de cadastru si intabulare, acesta atesta faptul ca s-au achitata taxele si impozitele la zi aferente imobilului ...Mergeti si solicitati-l inca o data.
Și eu am o problema asemănătoare. Tatăl meu mai are încă 6 frați,bunicii sunt morți din 2001 , respectiv 2013. S-a făcut succesiunea terenului de lângă casa părintească prin 94 , 95. Terenul de sub casa parinteasca i -a revenit tatălui meu. Casa e doar notată în cf pe tatăl meu. La primărie la agricol este pe bunicul meu. Lângă casa parinteasca, pe acelasi teren,părinții mei au construit o căsuța pt ei după ce s-au căsătorit, prin 76, care nu figurează nicăieri. Tatal meu a murit acum 3 ani. Cum se poate rezolva problema cu casa părintească sa fie intabulata pe noi. Am vorbit cu un av , dar zicea ca trebuie acceptul frățiilor pt a putea intabularea casa. Chiar dacă toți știu ca bunicîi voiau ca și casa sa i rămână tatălui meu, ei nu vor sa semneze. Ar fii alta cale , dacă e notată de atâția ani pe cf nostru . Cu casa construita de ei ce putem face pt a putea în legalitate?

Va rog sa ma ajutati!


Ultima modificare: Vineri, 9 Martie 2018
marapet, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua!
1. Dle. Casavie, solutia dvs. este una foarte simpla. Aveti nevoie de un certificat de calitate de mostenitor, eliberat de un notar public intr-o mostenire succesiva cu 2 defuncti (defunctul A - mama, care este mostenita de tatal postdecedat si de dvs. si defunctul B - tata, in urma caruia dvs. ramaneti unic mostenitor). Dupa ce obtineti certificatul de calitate de mostenitor, luati legatura cu un inginer cadastral care va realiza o documentatie cadastrala cu privire la imobil, si care se va ocupa de intabularea imobilului in CF pe numele parintilor decedati (ATENTIE: certificatul de calitate de mostenitor nu cuprinde o masa succesorala!!!). Dupa ce acesti pasi au fost urmati si primiti CF-ul imobilului, va prezentati la primarie pt. a face rol fiscal pe numele parintilor decedati, veti plati penalizari si alte taxe (din pacate, traim in Romania ...), iar cand si acest pas este indeplinit, va prezentati la notarul care v-a eliberat certificatul de calitate de mostenitor pt. a va elibera un CERTIFICAT DE MOSTENITOR, care va avea ca masa succesorala fix imobilul in discutie. Apoi, iar va prezentati la primarie pt. a face rol fiscal pe dvs. de aceasta data (fara plata altor taxe suplimentare) si puteti sta linistit, deoarece la acest moment veti fi proprietar cu acte in regula. Cum au zis si alti colegi mai sus, primaria e obligata sa va elibereze certificat de atestare fiscala pt. notar in vederea dezbaterii succesiunii. Cereti audienta la primar ca poate functionarul de la ghiseu e cam zelos si nu cunoaste in detaliu legea.

2. Dle. Marapet, nu prea am inteles ce succesiune s-a dezbatut in 94-95 daca bunicii sunt decedati in 2001, respectiv 2013. Cat despre casa construita in 76, trebuie sa luati legatura cu un inginer cadastral, care va face o constatare la fata locului sa vada situatia actuala a imobilului, dupa care va va intocmi o ducumentatie cadastrala de actualizare date imobil ( ATENTIE: e posibil sa va ceara adeverinta de la primarie care sa ateste ca exista o constructie pe terenul ala, iar declaratii ale fratilor tatalui - coproprietari, doar daca in CF-ul terenului mare, sa zicem cu titlul de exemplu 1000 mp., tatal are terenul de sub casa, care reprezinta o cota de 200 mp. din 1000, dar in CF apar si restul fratilor pt. restul de 800 de mp., atunci da, va fi necesar acordul fratilor, deoarece tata nu are CF individual, ci terenul mare (adica terenul care cuprinde si cota de sub casa a tatalui) se afla in co-proprietate. Ar trebui sistata starea de indiviziune prin partaj, insa as vrea sa stiu daca succesiunea dupa cei 2 bunici a fost dezbatuta. Daca da, partajul va fi succesoral si se poate realiza si la notar daca exista intelegere intre frati, mostenitorii fratilor daca au mai decadat din ei si dvs. in calitate de mostenitor al tatalui. Daca nu exista intelegere, singura cale este prin instanta din pacate, iar procesul va fi unul anevoios si de durata.

O zi buna amandurora!
Ultima modificare: Sâmbătă, 10 Martie 2018
Baicu.Dr., utilizator
Buna ziua ,ași avea si eu o intrebare va rog frumos sa ma ajutati am facut o casa pe o mostenire ne dezbătută din care rezulta patru frați doi sunt de acord sa imi dea partea lor si doi nu ce ma sfătuiți in situatia asta sa fac ? Ași vrea sa stiu daca se poate sa cumpăr parte celor doi frați?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept de proprietate ghel40 ghel40 Buna ziua, Ne confruntam cu urmatoarea situatie: Bunicii mei au cumparat 1000 mp teren intravilan in 1965 cu ctr. vanzare/cumparare. Apoi au construit o casa ... (vezi toată discuția)
Mostenire ContSters135021 ContSters135021 Buna ziua.Eu si cu mama mea locuim intr-o casa construita de tatal meu cu autorizatiea in 1970.Este construita pe un teren intravilan de 4000mp.,are 26 ml ... (vezi toată discuția)
Succesiune nefacuta din 1927 tsk766 tsk766 Daca ma puteti ajuta cu urmatoarea problema: Gospodarie la tara, casa construita in 1927 si teren intravilan, nu s-a facut niciodata succesiune pe ea, au ... (vezi toată discuția)