avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 209 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire

Buna ziua.Eu si cu mama mea locuim intr-o casa construita de tatal meu cu autorizatiea in 1970.Este construita pe un teren intravilan de 4000mp.,are 26 ml latime pe 100 de metri si dupa acea se strimteaza la 13 ml.Tatal meu este mort in 1995.Bunica mea a scos titlul de propietatepe numele dinsei.Specific bunica a trait la oras, tatal meu a platit taxele timp de 40 si ceva de ani.In primarie tatal meu are rol.exista si alti 40000 mp in extravilan.Surorile lui taica.miu vor sa aiba dreptul si la cimp si la terenul unde este construita casa. Noi am renuntat la tot ce este extravilan si vrem sa ramanem ,cu casa .si curtea.Se poate? Mai exista alte 4 surori la mostenire cu taica-miu.Intrebaredaca putem sa facem acte . pe terenul care este amplasata curte noi platind taxe de 40 de ani.Va multumesc mult,pentru raspuns
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Martie 2010
ContSters135021, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters135021 , utilizator 21:37, 13 Martie 2010
Daca titlul de proprietate este pe numele bunicii atunci trebuie sa iesiti din indiviziune iar terenul aferent casei sa cada in lotul dv, sui al mamei. Matusile nu au nici un drept la casa daca a fost construita de tatal dv.
:offtopic: Va rog sa va editati mesajul in sensul rescrierii lui cu litere mici. Este si impotriva regulamentului de postare, dar este si greu de parcurs asa incat va va aduce foarte outine raspunsuri.
Tocmai pentru acest din urma motiv s-a instituit aceasta regula, ca mesajele sa fie usor de citit si, deci, sa primeasca fiecare cat mai multe raspunsuri.
Va multumesc pentru intelegere.
Si care ar fi terenul aferen casei?Tot terenul intravilan apartine casei?
Din cate inteleg eu, situatia este urmatoarea:
Bunica este proprietar tabular pe teren intravilan si extravilan (cel din camp).
Pe o parte din acest teren, tatal dv. a construit o casa in care locuiti, in prezent, dv. si mama, respectiv fiul si sotia supravietuitoare a defunctului.
Bunica mai traieste?
Daca nu, atunci trebuie facuta dezbaterea succesiunii dupa bunica, in care calitate de mostenitori au toti descendentii acesteia - daca au acceptat tacit sau expres mostenirea dupa aceasta in termen de 6 luni de la decesul bunicii -, in speta tatal dv. si fratii si surorile lui.
Daca partile nu se inteleg cu privire la impartirea mostenirii dupa bunica, singura solutie in cazul dv. este introducerea unei actiuni de partaj succesoral in instanta in calitate de mostenitor al tatalui, fiul proprietarei tabulare pentru partajarea averii succesorale dupa bunica si simultan partajul succesoral dupa tatal dv., urmand ca in final instanta sa stabileasca loturile ce se cuvin partilor ce au calitate procesuala, in urma unei expertize topo si constructii, apte de a fi intabulata in cf.
Daca imobilul a fost construit de tata, aceasta constructie nu intra in averea succesorala a bunicii. ;)
Mai am nevoie de cateva detalii, respectiv 1.-daca succesiunea de pe urma tatalui a fost dezbatuta si daca da, care este masa succesorala ramasa de pe urma acestuia, respectiv ce rezulta din certificatul de mostenitor, 2- inteleg ca tatal a avut rol, din certificatul fiscal pentru ce anume rezulta ca a platit impozit pe casa si cei 4000 mp. sau?
3.-terenul aferent constructiei este trecut in titlul de proprietatea al bunicii. pentru ca ceva nu e clar aici?

Alte discuții în legătură

Succesiune danielapreda danielapreda Buna ziua, Tatal meu a decedat in august 2015 iar mama in decembrie 2015. Noi suntem doi frati si am dori sa facem succesiunea. Cand a facut succesiunea ... (vezi toată discuția)
Act de proprietate pe casa ghiocelioana ghiocelioana Bună seara! Prin certificat de moştenitor, tata (defunctul), lasă ca moştenire (soţiei şi fiicei) 1/2 dintr-o casă, construită în timpul ... (vezi toată discuția)
Iesire indiviziune MITI78 MITI78 Cum pot deveni proprietarul casei in care a locuit tatal meu avand urmatoarele documente¨: -Titlu de proprietate pe numele bunicului decedat in care mai apar ... (vezi toată discuția)