avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 596 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Intrebare legata de restituirea taxei auto de prima ...
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Intrebare legata de restituirea taxei auto de prima inmatriculare

Buna ziua,

Apelez la dumneavoastra pentru o parere/mai multe pareri legata/e de urmatoare situatie.

In 2012 am achizitionat o masina din strainatate, am platit taxa pentru prima inmatriculare in vedera inmatricularii masinii in Romania.
In decursul aceluiasi an, am actionat in judecata autoritatea fiscala din Romania in vederea recuperarii taxei de prima inmatriculare impusa legislativ abuziv..
In 2013 am avut castig de cauza in prima instanta, apoi evident a fost depus recurs de catre ANAF.
La inceputul anului 2014 am castigat si recursul, astfel la sfarsitul lunii februarie 2014 am depus actele necesare la ANAF in vederea recuperarii taxei auto.
Tot in 2014, cu aplicare din martie 2014, guvernul Ponta a hotarat atunci restituirea taxei auto in 5 rate catre cei care castiga...Eu am fost unul dintre cei afectati de aceasta masura.
In anul 2014, 2015 si 2016 mi-au fost restituite primele 3 rate din totalul sumei, ramanand 2 taxe ce trebuiau restituite in 2017 si 2018.

Problema este urmatoare: in Aprilie 2017 (luna in care se restituie anual rata) am primit o instiintare de la ANAF prin care mi se aduce la cunostinta:

"..prin Legea nr.1/2017 au fost abrogate dispozitiile legale ale Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule, s-a constituit un comitet interministerial pentru promovarea unui proiect de Memorandum prin care se propune elaborarea unei ordonante de urgenta de catre Ministerul Mediului si Ministerul Finantelor Publice pentru restituirea sumelor reprezentand taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule si timbru de mediu pentru autovehicule.
Avand in vedere cele scrise mai sus, va comunicam ca procedura de restituire se suspenda pana la aparitia unor noi prevederi legale"

Nu stiu daca este relevant sau nu, dar eu sunt domiciliat in Brasov astfel raspunsul a venit de la ANAF Brasov.

Problema este urmatoarea...un prieten din Pitesti, care se afla in aceasi situatie (respectiv trebuie sa-si recupereze taxa in rate), a primit rata pe anul 2017 in luna mai fara nici o problema (am vazut transferul bancar...) si nici nu a primit vreo astfel de notificare din partea ANAF.

Cum eu am castigat in instanta dreptul sa mi se restituie taxa auto, cum pot sa procedez in aceasta situatie?

Va multumesc.

Alte discuții în legătură

Recuperare taxa auto n_roxxanne n_roxxanne Daca am platit taxa auto pentru prima inmatriculare a unei masini cumparata in Romania dar adusa de afara in luna iulie 2014 pot cere recuperarea ei?multumesc. (vezi toată discuția)
Recuperare taxa auto iesean_radu iesean_radu Buna ziua Daca Anaf are de restituit taxa integrala si dobanzile aferente taxei auto, castigate prin proces, si dupa noua lege se va face in termen de 5 ... (vezi toată discuția)
Reuperare taxa auto 2010 nidac nidac Buna ziua, In ianuarie 2013 am solicitat in instanta recuperarea taxei auto (2061 Ron) platita in 2010 pentru un autoturism nou Ford Focus. Deoarece nu mai ... (vezi toată discuția)