avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1756 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensionare anticipata - zone cu poluare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensionare anticipata - zone cu poluare

Buna ziua.
Mama mea s-a pensionat anticipat in urma cu doi ani si in acest moment ar mai avea un an si 9 luni pana la implinirea varstei de pensionare. Locuieste de peste 30 ani in Slatina, oras care a fost introdus prin lege, incepand cu 1 iulie, pe lista oraselor afectate de poluare si care permit reducerea varstei de pensionare cu doi ani. Intrebarea este daca poate beneficia de aceasta lege si sa faca cerere pentru incheierea pensiei anticipate.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cod1958 , utilizator 20:04, 3 Octombrie 2017
.........................daca cineva vrea maine sa se pensioneze anticipat partial cu 3 ani mai devreme inseamna ca nu va putea niciodata sa beneficieze de legea 144?
Raspuns:
Nu.
........Exista publicate undeva norme de aplicare ale legii 144?
Nu.
Legea 144/2017 modifica legea 263/2010 si nu are norme tehnice de aplicare.

Legea spune:
....beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizarea prevăzută la alin. (4)."
In concluzie:
Pot beneficia de prevederile art.65(5) in forma prevazuta de legea 144/2017 doar cei care isi deschid drepturile cu 2 ani inainte de implinirea varstei standard de pensionare.
Nu se poate beneficia de aceste prevederi oricand se doreste.
Intelegeti ce doriti.
Eu am incheiat subiectul.
Imi pare rau, dar concluzia pe care o trageti, referitoare la cei doi ani, este doar interpretarea d.voastra ea nereiesind de nicaieri din textul legii. O data spuneti ca legea se aplica doar de la 1 iulie 2017, pe urma spuneti ca se aplica pe ultimii doi ani, dupa care spuneti ca cei pensionati deja (indiferent de moment) nu pot beneficia de prevederile legii 144, desi nu se specifica nicaieri acest lucru. Si v-am dat ca exemplu o lege din 2016 care s-a aplicat pe ultimii cinci ani, la cererea pensionarilor, desi reducerile varstelor de pensionare erau variabile pt diversele categorii de pensionari.
Nu-i vorba de a beneficia oricand se doreste de prevederi...dar d.voastra spuneti ca legea exclude posibilitatea pensionarii anticipate partiale pentru cei care vor sa beneficieze de ea, ceea ce iar nu este specificat in lege.
Exista posibilitatea sa ma duc la casa de pensii si sa mi se spuna ca nu se aplica decat pt cei pensionati de acum incolo si cu asta as incheia discutia. Asta vroiam sa aflu de la d.voastra, in cazul in care aveati cunostiinta despre modul de aplicare a legii. Daca imi dati parerile contradictorii ale dumneavoastra...inteleg si eu ce ma duce capul...
Multumesc inca o data
Am incheiat subiectul
Eu nu am spus ca nu se poate beneficia de pensie anticipata partiala.
1-Se poate beneficia de pensie anticipata cu penalizare incepand cu 5 ani inainte de implinirea varstei standard de pensionare.
Din aceasta situatie nu se poate trece la cea de la art.65(5)(fara penalizare).
Ar insema ca ati beneficiat de 3 ani de pensie anticipata partiala cu penalizare, si 2 ani fara penalizare.
Asa ceva nu se poate.
2-Se poate beneficia de pensie anticipata partiala fara penalizare(art.65(5) cu 2 ani inainte de implinirea varstei standard(reducerea varstei satndard cu 2 ani).
Aceasta reducere se aplica o singura data.
La data deschiderii drepturilor.

Depuneti documentele precizate de mine la casa locala.
A aparut metodologia de aplicare a legii 144/2017?
La casa de pensii spun ca n-a aparut.
La Directia pentru Evidenta Populatiei spun ca nu-a aparut si nu stiu ce adeverinta sa-mi elibereze. Mentionez ca am domiciliul stabil in Rm. Valcea din anul 1978 (deci indeplinesc conditiile articolului 65, alin (5) din legea 263/2010 modificata de legea 144/2017.
Am impresia ca nu dau normele (metodologia) de aplicare a legii 144/2017 ca sa nu se poata aplica.
Dl.Carp,Dvs.,tot invirtiti rahatul!!! .Femeia are dreptul sa intre in pensie normala avind in vedere ca are stagiul de cotizare complet este in pensie anticipata ,adica poate intra asa cum spuneti in anticipata fara penalizare !! Raspunsunsul este DA ,are dreptul sa intre in pensie normala.!!! Acum treaba este ca,aceasta lege a poluarii este interpretata in mod eronat ,desigur in mod intentionat pentru ca Statul sa nu piarda,atunci n am inteles de ce s a scos legea ? Sa va explic, alin 5 spune clar ca de aceasta lege beneficiaza toate persoanele care mai au doi ani pina la pensionare si se face precizarea ca nu se intra la penalizari ca la alin 4, Se face o confuzie intre o pensie anticipata si reducerea virstei de pensionare.Voi da in judecata CJP ul si voi castiga 100% .Ori este o greseala de exprimare ori este o abureala dar trebuie sa fii batut in cap daca nu pricepi semnificatia frazei ," toate persoanele beneficiaza de reducerea virstei standard de pensionare cu 2 ani " nu numai cei cu pensie anticipata,asta inseamna ca daca eu am 59 de ani si ma pot pensiona la 61 de ani si 2 luni,daca indeplinesc conditia sa am un minim de 15 ani vechime pot cere sa fiu pensionata din oct 2017 daca stau spre exemplu in Mures.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

La ce varsta ma pot pensiona? geo56 geo56 Sunt nascuta in noiembrie 1956 si am lucrat 21 ani si 10 luni in grupa a 2a. As vrea sa stiu la ce varsta ma pot pensiona anticipat partial si anticipat. (vezi toată discuția)
Se pot cumula reducerile varstei de pensionare ? mauritz mauritz Buna ziua, va rog sa-mi spuneti daca reducerea varstei standard de pensionare din Art.55 (1) a) Tabel 1 si reducerea din Art.65 conform Art.60 se pot cumula ... (vezi toată discuția)
Pensionare anticipata stefaste stefaste Rog frumos pe cineva care ma poate ajuta c-un raspuns referitor la varsta de pensionare. Art.62-(1) Pensia anticipata se cuvine,cu cel mult 5 ani inaintea ... (vezi toată discuția)