avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 672 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Se pot cumula reducerile varstei de pensionare ?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Se pot cumula reducerile varstei de pensionare ?

Buna ziua,
va rog sa-mi spuneti daca reducerea varstei standard de pensionare din Art.55 (1) a) Tabel 1 si reducerea din Art.65 conform Art.60 se pot cumula ? fara sa depaseasca 13 ani ? Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice , in vigoare de la 01 ianuarie 2011, consolidata din data de 10 ianuarie 2019 :

Art. 55. - (1) Persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare au dreptul la pensie pentru limită de vârstă, cu reducerea vârstelor standard de pensionare, după cum urmează:
a) conform tabelului nr. 1, în situaţia persoanelor care au realizat stagii de cotizare în condiţii deosebite de muncă; …
si
Art. 60. -
(2) Reducerile vârstelor standard de pensionare prevăzute la art. 55, precum şi cele prevăzute de alte acte normative pot fi cumulate fără ca reducerea totală să fie mai mare de 13 ani.
si
Art. 65
(5) Persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracţiei şi prelucrării minereurilor neferoase cu conţinut de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, a pulberilor metalice şi/sau de cocs metalurgic, precum şi a emisiilor de amoniac şi derivate, respectiv Baia Mare, Copşa Mică, Zlatna, Târgu Mureş, Slatina, Turnu Măgurele şi Râmnicu Vâlcea pe o rază de 8 km în jurul acestor localităţi, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizarea prevăzută la alin. (4).

Multumesc anticipat,
cu stima
Mauritz
Cel mai recent răspuns: gh.ionel , utilizator 18:10, 15 August 2022
Cele doua reduceri nu se pot cumula.
Spuneti-mi va rog , de ce?
Art.65(5) inseamna:
65-2=63 ani pensie anticipata partiala fara penalizare.
Daca cele doua s-ar cumula ar insemna pensie anticipata partiala fara penalizare la 58 ani.
Ar disparea notiunea de pensie anticipata partiala cu penalizare.
Legea este foarte clara(art.65(5):
Pensie anticipata partiala fara penalizare cu 2 ani anterior implinirii varstei standard de pensionare.
La ce alte acte normative se refera Art.60 (2) ?
Art. 60. -
(2) Reducerile vârstelor standard de pensionare prevăzute la art. 55, precum şi cele prevăzute de alte acte normative pot fi cumulate fără ca reducerea totală să fie mai mare de 13 ani.
Cine spune ca alineatul 5 din art 65 se raporteaza la un anumit tip de pensie?Al. 5 precizeaza ca in anumite conditii se reduce varsta standard de pensionare.ALTE OPINII ARGUMENTATE?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea de mai jos nu se poate aplica pentru cumularea reducerilor ... ct66 ct66 LEGEA DE MAI JOS NU SE POATE APLICA PENTRU CUMULAREA REDUCERILOR DE LIMITA DE VARSTA ? Pensia pentru limită de vârstă Art. 60 (1) Fracțiunea de ... (vezi toată discuția)
Pensionari si probleme juridice muntea_ileana@yahoo.ro muntea_ileana@yahoo.ro Beneficiez de pensie anticipata partial si de reducere de 2 ani la varsta de pensionare din legea 213\\2020,mentionez ca sant de gen feminin si am 56 de ani ... (vezi toată discuția)
Cerere de pensionare anticipata partiala lasere99 lasere99 Va rog sa-mi raspundeti daca la o cerere de pensionare anticipata partiala cu urmatoarele date: Data nastere: 12.06.1950; barbat; stagiu total de cotizare: ... (vezi toată discuția)