firma mamă este in bucuresti. Dar are si o agentie teritorială la bacău.Agentia are incheiat un contract de inchiriere cu o societate pt un imobil . Intrebarea este: Poate firma mamă de la bucuresti să actioneze debitorul (soc cu care s-a incheiat contractul) in judecată pentru neplata chiriei, sau trebuie neapărat ca actiunea să fie formulată de Agentie deoarece ea a fost cea care a semnat si stampilat contractul?
Spune-mi si mie , te rog unde anume in Codul de procedura civila este recunoscuta capacitatea procesuala activa a Sucursalei, sau de unde ai interpretat acest lucru?Eu am multe dosare pe rol intentate ca reclamanta de sucursala la care mi s-a ridicat aceasta exceptie.
Părerea mea este că prin extrapolare se poate interpreta textul art. 41 C.pr. civ. "Orice persoanã care are folosinţa drepturilor civile poate sã fie parte în judecatã. Asociaţiile sau societãţile care nu au personalitate juridicã pot sta în judecatã ca pârâte, dacã au organe proprii de conducere." A se mai vedea si art. 87 C.pr. civ..
Pot sta in instanta ca parate si atat! :D
Si art 87 CPC face ref la locul unde va fi citata sucursala (deci tot parata)
Vezi CSJ, sectia com. decizia nr 752/1995 si 316/1995 care considera ca sucursala nu se poate adresa instantei de judecata pentru solutionarea unui litigiu pentru ca nu are pers. jurid.