avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 517 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... DOSARUL PERSONAL
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

DOSARUL PERSONAL

1.Are dreptul managerul fara consmtamantul meu sa-mi ia dosarul de personal sa plece cu din unitate?
2.Cine are dreptul sa verifice dosarul de personal?
3.Are dreptul managerul fara consimtamantul meu sa puna in salariat care nu lucreaza la resurse umane sa-mi scaneze dosarul de personal si sa-l trimita la o adresa de e-mail?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:40, 31 Iulie 2017
Accesul la dosarele angajatilor trebuie limitat la acele persoane care au autoritatea legitima de a le consulta: - managerul general al firmei; - managerul de resurse umane; - specialistul in resurse umane care se ocupa de gestionarea personalului; - auditorii interni. Desigur, fiecare angajat are acces la dosarul sau personal. Dosarele personale pot fi solicitate si consultate de catre urmatoarele organisme abilitate pentru verificare si control: - Inspectia Muncii; - auditorii financiari si sociali externi – pe baza contractelor semnate cu firma; - Procuratura si/sau Politia – in caz de accidente sau conflicte grave de munca. Toti cei care au acces la dosarele personale au obligatia de a pastra confidentialitatea datelor. Apreciem ca pot fi puse la dispozitia auditorilor externi cu conditia semnarii unui contract de confidentialitate a datelor.
luminita29 a scris:

... - Procuratura si/sau Politia – in caz de accidente sau conflicte grave de munca. ...


Au acces la dosarul de personal in toate situatiile , nu numai in cele mentionate de dvs.
Este o fapta penala scanarea dosarului si trimiterea la o adresa de e-mail fara consintamantul meu? Daca imi foloseste datele personale in alte scopuri.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu cunosc sa existe prevazuta in Codul Penal o astfel de fapta ... pentru asa ceva, cel mai bine sesizati A.N.S.P.D.C.P. - Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal

[ link extern ]
Prin faptul ca a luat dosarul personal din unitate si pe deasupra l-a si scanat nu a incalcat art. 8 din hg. 500/2011 care spune ca dosarul se prezinta doar inspectorilor de munca.

ART. 8 din hg 500/2011
(1) Angajatorii au obligaţia de a întocmi un dosar personal/profesional pentru fiecare dintre salariaţi/persoană plătită din fonduri publice, de a-l păstra în bune condiţii la sediul angajatorului sau, după caz, la sediul secundar dacă este delegată competenţa încadrării personalului prin încheierea de contracte individuale de muncă, precum şi de a-l prezenta inspectorilor de muncă, la solicitarea acestora.

Alte discuții în legătură

Carnet de munca nicoleta73 nicoleta73 Buna ziua! Cum aflu daca carnetul meu de munca a fost scanat? Mentionez ca am lucrat la o societate din anul 2000 pana in 2008 cand am intrat in concediu de ... (vezi toată discuția)
Pfa in domeniul ssm Utilizator_2 Utilizator_2 Ma intereseaza daca se poate sa obtin abilitarea in domeniul SSM doar pe baza unei adeverinte de la fosta companie unde am activat. Am urmatoarea vechime in ... (vezi toată discuția)
Dosarul personal al salariatului - ce trebuie sa contina si ce risca angajatorii daca nu il intocmesc? Valentin_buzau Valentin_buzau Dosarul personal al salariatului - ce trebuie sa contina si ce risca angajatorii daca nu il intocmesc? Cine imi poate spune ce trebuie sa contina acest ... (vezi toată discuția)