avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 752 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Interpretare Varsta de pensionare.
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Interpretare Varsta de pensionare.

Buna ziua.
Numele meu este Croitoru.G. ,nascut la data de 10.06.1956.
Va contactez deoarece se apropie varsta de pensionare si am cateva neclaritati cu privire la posibilitatile mele de iesire la pensie.

Situatia mea este urmatoarea:
-3 ani am urmat cursurile scolii de Maistrii Militari Auto in loc.Resita
*cf. legii 263/2010,art.49,lit G " In sistemul public de pensii se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite in continuare perioade asimilate, in care asiguratul:
g) a fost elev al unei scoli militare/scoli de agenti de politie.....

Dupa acesta scola militara am 31 de ani de stagiu de cotizare dintre care:

-5 ani 3 luni si 9 zile ca Maistru Militar Auto la Grupul de Pompieri Caras Severin
*cf. legii 121/1996,art 26,alin.3 "Personalul militar al Corpului Pompierilor Militari, altul decât cel prevăzut la alin. (2)(INTERVENTII), se încadrează în grupa a II-a de muncă."
**Eu inteleg din aceasta lege ca prin natura locului de munca(Grupul de Pompieri Caras Severin) beneficiez de grupa II de munca.

-6 ani 8 luni si 24 zile ca Tehnician,Sef formatie PSI(Prevenirea si Stingerea Incendiilor) la Uzina de Automobile Dacia.
*cf. legii 307/2007,art.38,alin.1 "Personalul angajat al serviciilor de urgență voluntare/private se încadrează în condiții de muncă similare personalului serviciilor de urgență profesioniste."
**cf. legii 121/1996,art 26,alin.3 (idem mai sus)
***cf. legii 121/1996,art 29 "Personalul militar de pompieri în activitate, care execută, conduce sau coordonează misiuni şi sarcini de serviciu în condiţii de pericol deosebit, beneficiază de un spor de până la 30%, calculat la solda de bază. Categoriile de personal în activitate, care beneficiază de acest spor, se stabilesc prin ordin al ministrului de interne"
****Eu inteleg din legile de mai sus ca prin natura locului de munca(Divizia PSI) beneficiez de grupa II de munca si de un spor de 30% la salariul de baza deoarece eram chemat la interventii/avarii pe instalatia de incediu de care eram raspunzator.



Avand in vedere toate datele de mai sus eu totalizez:
-3 ani de stagiu de cotizare asimilat(SCOLA DE MAISTRII MILITARI AUTO)
-12 ani si 2 zile de lucru in grupa a II-a
In mod normal ar trebui sa ies la pensie la varsta de 62 de ani(3 ani reducere de la grupa II de munca) cu un stagiu de cotizare de 35 de ani(31 de cotizare normala +3 ani cotizare asimilata)?
Va rog frumos,daca se poate sa imi spuneti parerea dumneavoastra fata de interpretarea mea.

Multumesc anticipat,
Croitoru G.

Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 22:26, 11 Iulie 2017
12 ani in grupa II aduc o reducere cu 2 ani si 6 luni a varstei standard.
Rezulta-limita de varsta l 63 ani si 6 luni
Imi puteti explica de ce sunt 2 ani si 6 luni si nu 3 ani?
Si de asemnea nu inteleg cum se calculeaza varsta de pensionare dupa ce s-a aplicat reducerea de 2 ani si 6 luni,nu ar trebui ca varsta de pensionare sa fie la 62 de ani si 6 luni?

Multumesc frumos pentru raspunsul prompt.
Reducerea de varsta pt anii lucrati in gr.II ii gasiti in lg.263/2010,art.55,tabel 1, varsta ar fi 62ani si 6 luni dar ar trebui sa aveti la acea data 35 ani vechime.
Am gresit eu din neatentie.
65-2 ani si 6 luni = 62 ani si 6 luni
Reducerea incepe cu 1 an pentru 6 ani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Varsta pensionare ElviP ElviP Buna ziua, Sunt nascut in februarie 1956, am 40 ani vechime in munca, din care 20 ani in grupa a doua de munca. As vrea sa stiu la ce varsta pot iesi cel mai ... (vezi toată discuția)
Varsta pensionare dellya dellya Tata este nascut la 30.10.1951, are 41 ani de munca, din care 13 gr. II. La ce varsta se poate pensiona de drept si anticipat, si daca i se va diminua mult ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata Sara21 Sara21 Va rog mult sa imi spuneti cand ma pot pensiona anticipat, avand in vedere ca sunt nascuta pe 24 aprilie1957, si am 20 de ani in grupa de munca II. Va ... (vezi toată discuția)