avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1807 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... perioada de proba influenteaza somajul?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

perioada de proba influenteaza somajul?

Buna,
Am fost notificata de catre angajator cu desfiintarea locului de munca incepand cu 1 oct 2009. Am dreptul legal la somaj, dat fiind ca am lucrat cu carte de munca aproape 2 ani de zile, inca nu mi-am depus dosarul dat fiind ca abia cu 30 sept 2009 inceteaza contractul meu de munca cu firma respectiva.Intre timp, mi-am gasit de lucru la o firma la care doresc sa merg in proba. Doresc sa stiu daca dupa aceasta perioada de proba, inca n-am semnat nimic cu noul potential angajator,nu ma acomodez la firma respectiva sau firma are alte asteptari de la mine, imi pierd dreptul la ajutorul de somaj???Cum ar trebui sa arate actul pe care il semnez astfel incat sa nu imi pierd ajutorul la somaj? Puteti sa ma sfatuiti in vreun fel?
Multumesc anticipat
Angelica
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 22:40, 2 Octombrie 2009
La incheierea unui CIM pe perioada determinata puteti beneficia de indemnizatie de somaj daca aveti lucrate 12 luni in ultimele 24 de luni (nu neaparat consecutive si nu neaparat la acelasi angajator).
Cel mai bine este sa stiti ca dreptul la somaj se deschide in urmatoarele situatii posibile pt dvs la noul contract de munca:

1. concediere pt desfiintare post, in baza art 65 codul muncii

2. expirare contract de munca incheiat pe durata determinata, art 56 lit j, c.muncii

3. incetarea contractului in timpul perioadei de proba prin notificare din initiativa angajatorului, art 31 alin 4 indice 1, c.muncii

aceste situatii (articloe) dau dreptul la depuenrea dosarului de somaj daca aveti si stagiul necesar, binenteles, cf Normelor la lg 76/2002-lg somajului:
Art. 5. - Prin motive neimputabile, in sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:
a) incetarea raportului de munca in temeiul art. 56 lit. b), e), f), h) si j), art. 61 lit. c) si d), art. 65 alin. (1), art. 94 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare;
b) incetarea raportului de munca la initiativa angajatorului, prin notificare scrisa, in temeiul art. 31 alin. (41) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare;

Asadar, daca incheiati contractul de munca la acel nou loc de munca (ianinte de a depune dosar la somaj), ulterior daca ceva nu merge aveti la dispozitie acele posibilitati de mai sus, dintre care ultimele 2 sunt cred mai usor de obtinut.

Daca e contract pe per.determinata, la expirare lui puteti lua somaj.
Daca e pe eprioada nedeterminata angajatorul ar putea renunta la dvs in perioada de proba si ati avea la fel drept de somaj (atentie, nu si daca in timpul perioadei de proba initiativa de a renunta este a dvs!)
Perioada de proba este in functie de studiile cu care sunteti angajata pe post.

Contractul pe perioada determinata are o durata maxima de 18 luni .

de fapt, se poate incheia pe maxim 24 de luni ;)
Ultima modificare: Duminică, 27 Septembrie 2009
Gratiela Ratiu, Consultant resurse umane
Asa este, am aruncat un ochi pe legea somajului, eu ramasesem cu niste ""idei"" in cap privitoare la legislatia somajului mai veche, multumesc d-le consultant Tudorvaleriu.

Iar d-na consultant grace_r a facut o sinteza foarte buna.

Pentru lamuriri suplimentare, @angi_raisa iata aici Legea somajului nr.76/2002, poate va aruncati un ochi pe ea.

www.avocatnet.ro/content/art...

mai ales la art. 5, 16, 17, 34 -44.

Inteleg insa ca d-na , la noul loc de munca, pt ca sa beneficieze de dreptul de ajutor somaj, nu are insa voie sa isi prezinte demisia, trebuie sa fie motive "neimputabile" salariatului.
Ultima modificare: Duminică, 27 Septembrie 2009
perrla, utilizator
Da, @perrla, desigur asa este, in cazul in care se renunta la un conract de munca din initiativa angajatului, respectiv daca se pleaca prin demisie sau cu acordul partilor, nu se beneficiaza de somaj.
Se pierde din vedere un aspect important, si anume faptul ca si un contract pe durata determinata poate include o perioada de proba, care are aceleasi reglementari precum perioada de proba intr-un CIM pe durata nedeterminata.
Art. 83. - Salariatul incadrat cu contract individual de munca pe durata determinata poate fi supus unei perioade de proba, care nu va depasi:

a) 5 zile lucratoare pentru o durata a contractului individual de munca mai mica de 3 luni;

b) 15 zile lucratoare pentru o durata a contractului individual de munca cuprinsa intre 3 si 6 luni;

c) 30 de zile lucratoare pentru o durata a contractului individual de munca mai mare de 6 luni;

d) 45 de zile lucratoare in cazul salariatilor incadrati in functii de conducere, pentru o durata a contractului individual de munca mai mare de 6 luni.

Incheierea unui CIM pe o anumita perioada nu este exclusiv alegerea salariatului sau a angajatorului ci este un aspect care se stabileste de comun acord. In realitate acest aspect tine in special de vointa angajatorului.
Incetarea unui CIM in perioada de proba se poate face fara acordarea unui preaviz in cazul concedierii pentru necorespundere profesionala, si fdoar in acest caz.
Art. 73. - (1) Persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. c) si d), al art. 65 si 66 beneficiaza de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 15 zile lucratoare.

(2) Fac exceptie de la prevederile alin. (1) persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. d), care se afla in perioada de proba.

Avand insa in vedere faptul ca o concediere pentru necorespundere profesionala este un art. de lege care da dreptul la indemnizatie de somaj nu este este nici o problema incetarea CIM in perioada de proba pentru necorespundere profesionala. Acest fapt arata ce este o grije inutila faptul ca CIM este sau nu pe o perioada determinata.

Alte discuții în legătură

Angajata pe perioada determinata 6 luni din somaj Nvalentina Nvalentina Buna ziua, va rog sa ma consultati cu urmatoarea situatie:am fost angajata cu contract pe durata determinata 6 luni din 17 mai 2010,eu fiind in somaj,iar ieri ... (vezi toată discuția)
Somaj dupa perioada de proba Sheli Sheli In cazul unui contract de munca incheiat pe perioada determinta de 1 an, dar cu perioada de proba 3 luni, ce variante are la dispozitie angajatul pentru a ... (vezi toată discuția)
Mai beneficiez de somaj ? petrubia petrubia Buna ziua ! Ma aflu in urmatoarea situatie : Dupa ce am intrat in somaj din luna aprilie ( cu drept de somaj pe un an ) am gasit un loc de munca la o firma ... (vezi toată discuția)