avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 682 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Situatie foarte ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Situatie foarte DELICATA.vanzare-cumparare/donatie/testament?

Va salut cu respect si sper ca cineva sa ma poata ajuta in urmatoarele: locuiesc cu parintii mei(casatoriti) intr-o casa impartita pe jumatate (fara vreun act oficial) cu fratele tatalui meu. In aceeasi curte mai exista o casa in care locuiesc bunicii (parintii tatalui, casatoriti, posesori legali ai terenului si ai caselor, nu stiu in ce cote). Unchiul meu, cu care impartim casa momentan sufera de epilepsie (certificat medical, pensionat medical, niciodata casatorit, fara copii). Bunicii se tem ca dupa decesul lor sau a bunicului(sta foarte prost cu sanatatea), unchiul sa nu poata face in instanta in asa fel incat sa nu ne mai dea dreptul sa utilizam intrarea in curte,sau sa nu mai putem locui in casa(a avut mereu intentia de a ne face greutati in acest sens). Eu mai am o problema dincolo de toate acestea: tatal meu este alcoolic si parintii mei nu se mai pot intelege, iar cat mai curand as dori sa ma mut undeva cu chirie, impreuna cu mama, poate chiar fara sa divorteze de tatal meu, dar in acelasi timp nu vreau sa pierd dreptul asupra proprietatii, sau macar a partii ce mi se cuvine (sau mamei mele dupa 23 ani de casatorie si munca acolo). Deci as vrea sa ma mut, sa ramana acolo tatal meu cu fratele lui, iar dupa moartea lor sa-mi poata reveni macar jumatate din teren si din casa mare(pe care o impart tata si unchiul acum). Daca bunicii mi-ar dona mie jumatate din toate acestea, pe tata si pe fratele lui nu i-ar da nimeni afara, i-as lasa sa locuiasca acolo, ne-am muta eu si mama , dar vreau sa nu poata vinde niciunul din ei,nici o parte din toata mostenirea. Adica peste ani sa-mi poata reveni mie. Ce acte sunt necesare pentru o asemenea donatie, sau ce este nevoie pentru ca lucrurile sa decurga asa cum v-am explicat, sa ma pot muta dar tatal meu sau unchiul sa nu poata vinde sau sa-mi interzica accesul, etc?Si as mai intreba: la incheierea unui act in acest sens (donatie de la bunici catre mine,sau ce credeti ca trebuie), cine trebuie sa fie prezent la notar si ce putere are sa se implice legal in luarea deciziilor?(bunicii si eu cu siguranta, dar tata,unchiul?). Multumesc si imi cer scuze pentru lungimea considerabila a textului, am incercat sa fiu cat mai clar.
Cel mai recent răspuns: tibi12 , utilizator 10:44, 28 Septembrie 2009
La notar se prezinta partile.In cazul dvs.bunicii(nu se intelege daca sunt amandoi proprietari sau nu)si dvs.Sfatul meu e sa nu va faca donatie , ci act de vanzare-cumparare, caci cu donatia puteti avea probleme mai tarziu.
Care ar fi diferenta intre actul de vanzare-cumparare si cel de donatie; incerc sa inteleg de ce ce il preferati pe al doilea (costuri, cum pot fi atacate mai tarziu, care este mai greu de atacat?). Daca bunicii imi fac mie actul de vanzare-cumparare, tata, sau unchiul meu ce drepturi mai au? Pot vinde ceva din proprietate, imi pot interzice accesul? Actul poate fi realizat la orice notar public? Cu ce acte trebuie sa se prezinte partile? Nu stiu la ce ma pot astepta si cum este cel mai bine sa rezolv aceasta problema, de aceea sunt atat de insistent cu cerinte de explicatii ajutatoare,etc...Va multumesc sincer pentru ajutor, nici nu stiti cata nevoie am.
Ultima modificare: Duminică, 27 Septembrie 2009
tibi12, utilizator
Sigur pentru dv, in aceasta situatie este doar vanzarea cumpararea , nu donatie, nu testament . Daca la ora asta, bunicii au totul pe numele lor, deci ei sunt proprietarii imobilelor, atunci va pot face vanzare cumparare, cu drept de uzufruct viager pentru ei , sau clauza de intretinere .
In acest caz, nu este necesara nici prezenta unchiului , nici a tatalui dv. si nici o aprobare din partea lor la efectuarea actelor notariale. Este un act intre bunici si dv.
Fiind proprietatea lor, nici o lege nu le interzice sa o vanda. Celor doi fii, tatal si unchiul, nu sunt obligati sa le lase ceva mostenire si nici au nevoie de acordul lor pentru a-si vinde proprietatea.
tibi12 a scris:

Care ar fi diferenta intre actul de vanzare-cumparare si cel de donatie; incerc sa inteleg de ce ce il preferati pe al doilea (costuri, cum pot fi atacate mai tarziu, care este mai greu de atacat?).

1.Donatia in cazul dv., poate fi atacata la decesul bunicilor de catre tatal si unchiul dv.

Daca bunicii imi fac mie actul de vanzare-cumparare, tata, sau unchiul meu ce drepturi mai au? Pot vinde ceva din proprietate, imi pot interzice accesul?

2. Nu mai au nici un drept, nu va pot interzice accesul.
Eventual,asta nu ati precizat, poate au investit in acele case si pot dovedi acest fapt, caz in care va pot cere valoarea acestor investitii prin instanta.

Actul poate fi realizat la orice notar public? Cu ce acte trebuie sa se prezinte partile?

3. Da, la orice notar.Sa aveti dv si bunicii, pentru inceput actele de dobandire a proprietatii si actele de identitate, restul va va informa notarul.

Nu stiu la ce ma pot astepta si cum este cel mai bine sa rezolv aceasta problema, de aceea sunt atat de insistent cu cerinte de explicatii ajutatoare,etc...Va multumesc sincer pentru ajutor, nici nu stiti cata nevoie am.
Va multumesc doamna avocat Mariana C. pentru raspunsuri. Imi poate spune cineva ce alte acte trebuie la notar? Cadastru, intabulare?Care ar fo costurile aproximative pentru aceste acte si apoi impozitul dupa vanzare-cumparare?Poate fi declarata orice valoare a terenului si a casei(pentru un impozit mai mic)?

Alte discuții în legătură

Caz urgent:costuri enorme pentru contract vanz-cumparare?? tibi12 tibi12 Bunicul este proprietarul terenului si al casei in care locuiesc cu parintii si cu unchiul. Cum se va imparti proprietatea dupa decesul bunicului (bunica ... (vezi toată discuția)
Mostenire - contestare contract intretinere vydy_remus vydy_remus Buna ziua, Bunicii aveau 3 proprietati: o curte cu 2 case si 2 terenuri (unul de 6000mp si altul de 4000mp). Bunicul a decedat acum 25 de ani iar ... (vezi toată discuția)
Act de vanzare-cumparare? maggia87 maggia87 Buna ziua! Numele meu este Maria si am 22 de ani. Am si eu o nelamurire in privinta unei case a bunicilor mei. Bunicii mei au 3 copii. Din pacate bunicul a ... (vezi toată discuția)