avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1621 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Procura notariala iesire din tara cu un minor, ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Procura notariala iesire din tara cu un minor, posibile consecinte refuz

Fosta sotie,doreste sa ii platesc banii de pe bilete si rezervarea pt concediu,pt ca nu am vrut sa ii dau procura pt a iesi cu baiatul din tara.Instanta ma poate obliga sa ii dau procura si sa ii platesc concediul si taxele de judecata?
@againstPAS, tata(sau mama) trebuie să ţină cont de interesul superior al copilului.
Şi dacă acel interes este ca minorul să meargă la mare 2 săptămâni, stimatul părinte cu drept la relaţii trebuie să ţină cont de asta. La fel, dacă copilul este angrenat într-o activitate extraşcolară care necesită antrenamente, concursuri, spectacole, turnee, părintele cu dreptul la relaţii trebuie să se muleze pe timpul liber al copilului, altfel, am condamna toţi copiii din familii destrămate să nu facă sport, să nu frecventeze cursuri de artă, ci să stea blocati pentru programul de relaţii.
Ultima modificare: Luni, 17 Iulie 2017
Martonze, utilizator
Sa va explic de ce nu aveti dreptate. Tatal are dreptul sa-si vada copilul in acel interval pentru ca o instanta a decis (parintii nefiind capabili sa se inteleaga) ca acel copil are dreptul sa pastreze legaturi cu tata. In afara intervalului, mama poate sa stabileasca activitati extrascolare, vacante, ce doreste. Dar interesul superior al copilulul este clar stabilit de instanta: in acel interval sta cu tata, nu merge nici in vacanta, nici la inot. Nu decide mama ca vai e mai importanta vacanta sau inotul decat programul cu tata pentru ca o instanta a decis exact interesul minorului in acel interval. Lucrurile sunt simple, oricat le-ati imbarliga. Si mai e un lucru simplu: cand nu vrei ca acel copil sa aiba legaturi cu tata se vede. Nu pacalesti pe nimeni, nici cu emailuri, nici cu am stat 2 minute si m-am plictisit nu te mai astept nici cu alte vrajelute de 2 lei prin care incerci sa spui ca celalalt e absurd si de vina. Nu tine la nesfarsit.
Ultima modificare: Luni, 17 Iulie 2017
againstPAS, utilizator
Tatal are dreptul sa-si vada copilul in acel interval pentru ca o instanta a decis

aveţi perfectă dreptate.
Dar aceeaşi instanţă nu a ştiut (sau nu a fost informată) că domnul lucrează mult, uneori chiar în acel interval şi - IATĂ! - dreptul copilului la tată este încălcat chiar de...tata.
]interesul superior al copilulul este clar stabilit de instanta:in acel interval sta cu tata, nu merge nici in vacanta, nici la inot.

Deci recapitulăm: Instanţa a decis că interesul superior al copilului este ca în acel interval copilul stă cu tata. Dar bietul tata lucrează mult şi nu vine la copil - el vrea, dar nu poate, însă prin asta , încalcă interesul superior al copilului, îl lipseşte de tată exact în intervalul în care onorata instanţă a stabilit că e interesul său superior.
Nu punem ipoteza că s-ar putea ca în exact acel interval, copilul ar putea reprezenta şcoala la concursul de astronomie, fiindcă nu e interesul său superior asta, evoluţia, performanţa , dezvoltarea fizică şi intelectuală a copilului pălesc în faţa dreptului tatălui de a-i oferi copilului dreptul la tată, chiar dacă nu-l onorează :(
Ultima modificare: Luni, 17 Iulie 2017
Martonze, utilizator
Nu prea inteleg situatia...la zi.
Dar lucrurile astea se rezolva cam asa:
1. Mama va cere acordul notarial ptr o vacanta in strainatate intr-o anumita perioada
2. Daca dvoastra refuzati, atunci mama cumpara/rezerva vacanta
3. Cu aceste dovezi, mama merge in instanta ptr ordonanta presedintiala de suplinire acord
4. Odata ce il obtine, pleaca linistita si dvoastra platititi cheltuieli de judecata
5. Daca nu a procedat fix asa (si a pierdut sejurul), nu are temei legal de introducere a unei actiuni prin care sa va ceara banii platiti pe vacanta si, ca atare, nu are nici ce chelt de judecata sa va ceara


Ultima modificare: Luni, 17 Iulie 2017
gi-jane2, moderator
Dreptul unui individ se întinde până unde încalcă dreptul altui individ.Libertatea unui individ se întinde până unde încalcă libertatea altui individ.
Oricărui drept trebuie să-i corespundă, prin corelaţie, o obligaţie.
Instanţa a stabilit un program constant, previzibil, pentru că un copil are dreptul la 2 părinţi, acest drept îi asigură o dezvoltare psihoemoţională echilibrată, pentru a deveni un adult integrat în societate.Dreptul obţinut de părintele la care nu locuieşte copilul este destinat tocmai acestui scop, absenţa de la programul cerut de el însăşi prejudiciază minorul, îi perturbă rutina, el se va simţi abandonat de părintele său, va fi frustrat, nu se va dezvolta armonios psihoemoţional, ceea ce este împotriva interesului superior al copilului.
Exact aşa cum părintele la care locuieşte copilul prejudiciază dreptul copilului la doi părinţi dacă nu respectă programul, acelaşi prejudiciu aduce cel care, deşi are dreptul, nu-l onorează.

Alte discuții în legătură

In ce context se poate obține ordonanța președințială acord suplinire părinte pentru a părăsi țara cu un minor de 3 ani ? Ela S Violeta Ela S Violeta Buna ziua ! Iubitul meu a trecut print-un divort care s-a încheiat cu custodie comuna , domiciliu la mama , pensie alimentara și program de vizita pt el . ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, in ianuarie 2023 am divortat, la mijloc fiind si un ... lavinia_serban lavinia_serban Buna ziua, in ianuarie 2023 am divortat, la mijloc fiind si un copil de 8 ani si 6 luni. Divortul a fost la notar, iar in decizia de divort domiciliul fetei ... (vezi toată discuția)
Dupa divort ce drepturi are tatal cu privire la copil ionutcrucea ionutcrucea Sunt in divort de comun acord de sotia mea. Problema este ca nu este de acord cu cerintele mele ptr vizita la copil. Eu am cerut: - sa pot lua copilul de ... (vezi toată discuția)