avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 346 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Fara loc de munca pot intra in prenatal?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Fara loc de munca pot intra in prenatal?

Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu un raspuns. Am ramas fara loc de munca in luna mai. Dupa o saptamana am aflat ca sunt insarcinata in 3 sapt. Pot beneficia de concediu prenatal si postnatal daca nu lucrez? Multumesc
Cel mai recent răspuns: CristinaSMS , utilizator 09:35, 18 Iulie 2017
Concediu pre si post natal se dau salariatelor. Dvs daca nu munciti nu aveti cum sa intrati in concediu.
Pentru a beneficia de concedii medicale şi indemnizaţii pentru maternitate trebuie sa aveti realizat un stagiu minim de cotizare de o lună realizată în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical.

OUG 158/2005
23 (1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcină şi lăuzie, pe o perioadă de 126 de zile calendaristice, perioadă în care beneficiază de indemnizaţie de maternitate.

(2) De aceleaşi drepturi beneficiază şi femeile care nu se mai află, din motive neimputabile lor, în una dintre situaţiile prevăzute la art. 1 alin. (1), dacă nasc în termen de 9 luni de la data pierderii calităţii de asigurat. Faptul că pierderea calităţii de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei în cauză se dovedeşte cu acte oficiale eliberate de către angajatori sau asimilaţii acestora, iar indemnizaţia se achită din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate de către casele de asigurări de sănătate unde medicul de familie al asiguratului are încheiată convenţie.
Multumesc frumos. Am cotizat pana in luna mai, deci teoretic as avea dreptul la concediul de maternitate... Zi frumoasa!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu pre-natal micki_maria micki_maria Cu cat timp inatinte de data nasterii pot intra in concediu pre-natal? Multumesc (vezi toată discuția)
Concedii medicale in timpul sarcinii zaharianmr zaharianmr sunt insarcinata in 28 de saptamani,pana in prezent am avut 44 e zile de c.m,data probabila a nasterii este de 21.02.2013, meicul specialist si cel de fam nu ... (vezi toată discuția)
Pot lua concediu pre-post natal /indemnizatie? Alex.b Alex.b Buna ziua, in data de 24 iunie mi s-a incheiat somajul. La acea data eram insarcinata deja in 4 saptamani. Data prezumtiva a nasterii ar fi undeva pe 26 ... (vezi toată discuția)