avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 363 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie de crestere copil pentru persoana fara ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie de crestere copil pentru persoana fara venit 2017

Buna seara,

As dori sa stiu daca beneficiez de indemnizatie de crestere copil in urmatoarele conditii:
1. am lucrat in perioada martie 2015 - aprilie 2017
2. sunt insarcinata de aproximativ o luna si data nasterii ar fi martie 2018

Daca da, va rog sa imi spuneti ce criterii trebuie sa indeplinesc ca sa ma incadrez ( daca trebuie sa platesc eu contributiile la stat - care sunt aceste contributii; ce trebuie sa contina dosarul de indemnizatie pentru o persoana fara venit; si cat ar fi indemnizatia ).

Multumesc,
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:00, 19 Iulie 2017
1. Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului nu are relevanţă plata contribuţiilor de asigurări sociale, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, timp de cel puţin 12 luni , aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.

OUG nr.111/2010:
Art. 2

(1) Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, au realizat timp de cel puţin 12 luni venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară.
......

2. Data prezumata a nasterii : martie 2018

Perioada eligibila pentru CCC : aprilie 2016 - martie 2018

Perioada luata in calcul : aprilie 2016 - aprilie 2017 (13 luni)

In speta, veti putea beneficia de indemnizatia pentru CCC.

3. Indemnizația pentru creșterea copilului se stabilește în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori datei naşterii copilului şi nu poate fi mai mică de 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată.

4. Pentru a beneficia în mod legal de indemnizația de creștere a copilului, se depune o cerere însoțită de următoarele documente :
- copia actului de identitate al solicitantului şi a certificatului de naştere al copilului pentru care se solicită dreptul ori, după caz, de livretul de familie, certificate pentru conformitate cu originalul de către persoana care primeşte documentele;
- actele doveditoare privind calitatea solicitantului şi relaţia acestuia cu copilul/copiii pentru care solicită dreptul, după caz;
- actele doveditoare care să ateste veniturile obţinute în ultimele 12 luni înainte de data naşterii copilului;
- dovada eliberată de angajator sau organele competente privind veniturile realizate;
- dovada privind suspendarea activităţii pentru perioada în care se solicită concediul pentru creşterea copilului;
- orice alte documente care să ateste îndeplinirea condiţiilor de eligibilitate.

Acestea se depun la Primăria comunei, oraşului, municipiului, respectiv sectoarelor municipiului Bucureşti pe raza căreia aveti domiciliul sau reşedinţa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizație sarcina Cristinakst Cristinakst Am 25 de saptamani de sarcina. Iar eu îndeplinesc 1 an la locul de muncă pe 1 aprilie. Pot beneficia de indemnizație? Cum pot? (vezi toată discuția)
Soția a rămas gravidă după încetarea contractului de muncă razvan_george razvan_george Buna ziua. Va rog mult sa ma ajutati cu un raspuns pentru problema urmatoare : Sotia si-a dat demisia de la locul de munca in data de 29 iunie , anul acesta si ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie alexandrabz alexandrabz In Iunie 2015 mi-am dat demisia de la firma unde am lucrat.Si am mai lucrat aprox 1 luna in alta parte.In martie 2017 ar trebui sa nasc.Intrebarea mea este ... (vezi toată discuția)