avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 223 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Soția a rămas gravidă după încetarea contractului ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Soția a rămas gravidă după încetarea contractului de muncă

Buna ziua. Va rog mult sa ma ajutati cu un raspuns pentru problema urmatoare : Sotia si-a dat demisia de la locul de munca in data de 29 iunie , anul acesta si in prezent nu lucreaza . Astazi , in urma unui test, am aflat frumoasa veste ca este insarcinata, cel mai probabil dupa ce a parasit locul de munca. Care sunt posibilitatile sa beneficieze de concediu crestere copil ? Isi poate plati contributiile la stat in nume propriu pana la nastere ? Mentionez ca are 13 ani de munca fara intrerupere . Eu nu pot intra in concediu din motive subiective. Va multumesc.
Ultima modificare: Duminică, 27 August 2017
Admin, administrator
Cel mai recent răspuns: razvan_george , utilizator 19:57, 29 August 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului nu are relevanţă plata contribuţiilor de asigurări sociale, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, timp de cel puţin 12 luni , aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.

OUG nr.111/2010:
Art. 2

(1) Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, au realizat timp de cel puţin 12 luni venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară.
......

2. Care este data prezumata a nasterii?
Va multumesc. Deocamdata este vorba strict de un test de sarcina achizitionat din farmacie . Urmeaza ca in cursul saptamanii viitoare sa consultam un specialist. Din calculele noastre si din ce ne amintim cu privire la calcularea datei prezumate a primului copil, ar fi undeva in luna aprilie spre sfarsit, iunie spre inceput, cel tarziu . Ne-am incadra in acest caz ?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. data nasterii : aprilie 2018

perioada eligibila pentru CCC : mai 2016 - aprilie 2018

perioada acoperita : mai 2016 - iunie 2017 (14 luni)


2. data nasterii : iunie 2018

perioada eligibila pentru CCC : iulie 2016 - iunie 2018

perioada acoperita : iulie 2016 - iunie 2017 (12 luni)


In ambele situatii, se poate beneficia de indemnizatia pentru CCC.
Va multumesc !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizație sarcina Cristinakst Cristinakst Am 25 de saptamani de sarcina. Iar eu îndeplinesc 1 an la locul de muncă pe 1 aprilie. Pot beneficia de indemnizație? Cum pot? (vezi toată discuția)
Indemnizatie copil Cristina loredana Cristina loredana Buna ziua , am o intrebare daca de 5 luni nu mai lucrez si in prezent am ramas insarcinata mai pot beneficia de indemnizatie ? Specific pana acum 5 luni am ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie de crestere copil pentru persoana fara venit 2017 andrasi andrasi Buna seara, As dori sa stiu daca beneficiez de indemnizatie de crestere copil in urmatoarele conditii: 1. am lucrat in perioada martie 2015 - aprilie ... (vezi toată discuția)