avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 445 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Bunuri comune
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Bunuri comune

Sunt casatorita de 23 de ani. De vreo 2 ani relatia noastra s-a deteriorat tot mai mult. Avem 2 copii, unul de 9 ani si jumatate si unul de 18 ani care tocmai a intrat la facultate. Avem un apartament luat cu credit si o garsoniera la care contributia parintilor mei este mai bine de jumatate. Am solicitat cedarea garsonierei copilului student si nu a fost de acord caci "acolo sunt banii mei". Ameninta ca tot ce este cumparat in casa este al lui si eu nu am nimic. Personal am facut o a doua facultate la 40 de ani. Acum lucrez, dar au existat si perioade cand starea de sanatate nu mi-a permis sau nu am gasit loc de munca. Parintii mei m-au ajutat cu bani cand am avut nevoie, dar doar in ultimul an mi i-a pus in cont, in rest mi i-a inmanat personal. A stat ultimul an acasa, abia de 3 luni s-a angajat. Toata aceasta perioada a fost un stres psihic, fara violenta, doar tacere si ignorare a mea si a copiilor. Cum as putea face ca aceasta garsoniera sa ii revina copilului? Inteleg ca nu ii pasa de mine, dar nici de copii? Pentru el rezolvarea e asa - vindem casele si impartim banii, daca ne mai raman, el pleaca singur si eu cu copiii. E dispus sa imi dea si o pensie alimentara, cat spune legea. Mi-a interzis sa las copilul cel mic la parintii mei in vacanta. Mentionez ca in fiecare vacanta a stat la bunici.De-a lungul ultimului an au fost aduse injurii mie, copiilor, parintilor mei. Nu am martori decat copii (uneori). Ce sanse am ca acele bunuri considerate ale lui (multe electronice) sa intre ca si bun comun?
Buna ziua,
Nu conteaza ce SUSTINE el ci cespune legea.
Legea spune 50%, 50%. Copii nu au drepturi in partaj.
DIVORTATI SI solicitati partajul. incercati sa aveti actele de cumparare pentru TOATE bunurile importante.
Aportul parintilor dumneavoastra la garsoniera este greu de dovedit dar nu imposibil,
Solicitati ajutorul unui avocat.
Daca nu aveti cum sa aveti acte si vedeti ca ddispareceva atunci faceti urgent fotografii ale bunurilor si le depuneti in instanta.
Prezumtia de contributie egala la dobandirea bunurilor comune nu este una irefragrabila, ci poate fi combatuta cu orice mijloce de proba.


Se prezuma ca sotii au un aport banesc egal, la dobandirea bunurilor comune.


Instanta de judecata poate sa stabileasca , in speta, cote diferentiate, avand in vedere criteriile generale de partajare.


Ceea ce caracterizeaza proprietatea devalmasa ( proprietatea comuna a sotilor, functionand regimul matrimonial al comunitatii legale ) este faptul ca niciunul dintre codevalmasi nu are individualizata o cota -parte , din dreptul de proprietate.


Dreptul de proprietate nu este divizat, fractionat, in materialitatea sa.


Prin imparteala, este determinata cota -parte.



Imparteala poate fi realizata in timpul casatoriei, ori dupa divort.



La stabilirea cotei -parti din dreptul de proprietate, instanta va avea in vedere urmatoarele criterii : sumele de bani investite la plata pretului, provenienta sumelor de bani, veniturile salariale realizate de soti, actele de conservare si administrare efectuate, -plata impozitelor si a taxelor aferente imobilului, situatia locativa a fiecaruia dintre soti.



Munca prestata in gospodarie este avute in vedere, de asemenea.



Probatiunea se realizeaza prin orice mijloc de proba.



Succes.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj Maruscuta Maruscuta După 5 ani de la căsătorie am devenit proprietari ai apartamentului in care locuiam ca si chiriași. Cu o parte din suma a contribuit socrii mei. Acum dupa ... (vezi toată discuția)
Intrebare partaj Dayan22 Dayan22 În cazul unui proces de divorț , cum se împarte proprietatea bun comun obținută prin act de vânzare -cumparare cu clauză de întreținere pe care ambii ... (vezi toată discuția)
Mostenire valyg valyg La o casa mostenita in timpul casatoriei,in cazul unui divort,sotia ce drepturi are? (vezi toată discuția)