avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 207 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Sfat Juridic
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Sfat Juridic

Buna ziua,
Am o matusa in varsta de 90 de ani (este mai exact matusa mamei si e nasa mea de botez) care a ramas singura acum 4 ani ,in urma decesului sotului, nu au avut copii. In 2012-2013 dansa mi-a facut un testament pentru un apartament de 2 camere, argumentat pe faptul ca timp de vreo 2 ani m-am ocupat de dansa si de nasul meu,pana sa treaca in lumea celor buni (transportat, ajutat,dus la spitale, lucruri normale ca sa zic asa)
Asaltata din toate partile (rude indepartate, oameni de bine de prin jurul dansei :) a fost influentata si a inceput sa-mi caute nod in papura ca sa zic asa (tot felul de barfe despre sotia si copiii mei pe care eu trebuia sa le demontez in discutiile cu dansa) . Am considerat ca e mai bine sa ma retrag si o perioada de cateva luni nu am mai dorit sa vorbescu cu dansa, aflând ca a anulat ulterior testamentul si i-a facut testament unei alte nepoate indepartate. Si acest testament a fost anulat anul acesta, m-a chemat la dansa sa ma roage sa o ajut sa-l anuleze pe motive legate de purtare necuvinciioasa, sustragerea unor bunuri si bani din casa si din banca de catre nepoata respectiva.
In acest moment, dupa discutii intre noi, a realizat greselile pe care le-a facut vis-a-vis de mine si vrea sa-mi lase mie din nou, apartamentul. Eu am din pacate, o executare silita de la un credit de nevoi personale si n-as vrea sa se ajunga Doamne fereste la a o scoate din casa banca sau vreo alta forma care-i sa-i tulbure batranetile.
De aceea, (scuze pentru explicatii dar erau necesare) va cer ajutorul si sfatul profesionist.
Ce credeti sau cum credeti ca ar trebui sa procedez in contextul dat ? Este influentabila inca (totusi nu ca acum cativa ani) si in cazul in care as face un nou testament , avand in vedere si varsta , ar putea fi posibil sa-l anuleze (desi, sincer, nu cred ca va mai face asa ceva).
Daca ne-am indrepta catre contract de vanzare-cumparare , din ce stiu chiar si in situatia unuia cu clauza de intretinere sau uzufruct, banca poate executa imobilul. (si n-as vrea sa se ajunga la chestia asta). In plus, in ultima vreme are tot felul de vecini sau cunostinte indepartate care stiind ca nu mai are intocmit vreun alt testament, au devenit brusc interesati de soarta dansei.I-a anuntat pe toti ca-mi va lasa mie apartamentul respectiv.
Probabil ca foarte multi spun ca si mine ca sunt interesati de interesul dansei (e normal, pentru ca nu se poate demonstra asta din cateva rânduri) dar chiar sunt interesat sa o stiu linistita si nepusa in situatia sa mai traiasca ultimii ani in stres.
Ce variante am sa ma protejez si eu intr-un fel dar in mod special s-o protejez si pe dansa prin intermediul unui act juridic in favoarea mea
?

Va multumesc si sper ca s-a inteles speta.
Astept opinia dumneavoastra,
Va multumesc !

Cornel S
Cel mai recent răspuns: Cornel71 , utilizator 12:50, 27 Iulie 2017
Bună ziua,

Pentru ca bunul să intre în patrimoniul dvs doar la decesul dânsei și nu acum, astfel nefiind executabil silit acum, eu zic că cel mai bine ar fi să facă un nou testament dar să îl facă la notar și nu sub semnătură privată. Așa e mult mai greu de demontat în instanță pentru că își exprimă voința în fața notarului și atunci testamentul are valoare de act autentic.

Succes,
Singura solutie ar fi anularea testamentului actual si un nou testament in favoarea dvs. care,produce efecte la moartea testatorului(matusa dvs.), dar cand intra in vigoare testamentul si nu v-ati achitat creditul la banca exista riscul sa-l execute silit banca.
Va multumesc pentru raspunsurile prompte. Eu sper ca in maxim 12-15 luni sa pot achita respectivele sume si dansa sa traiasca in continuare linistita.
Insa, mai am o intrebare (iertati-ma e complicat rau dar cam asa se intampla) in contextul dat, legat de multi binevoitori din jurul dansei. Daca dansa imi face un nou testament, ca si rude mai are un singur frate in viata (care e de acord cu acest testament) si inca 7-8 frati si surori decedati dar care au copii in viata. Acestia ar putea sa conteste testamentul si sa ceara cota parte din mostenire/apartament ?
Va multumesc mult si va stau la dispozitie daca nu m-am exprimat clar.
Fratii,surorile si copiii lor sunt colaterali,nu sunt mostenitori rezervatari asa incat, nu pot solicita anularea testamentului
Va multumesc foarte mult pentru promptitudine.
O zi buna

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Problemeee???/ olive olive buna ziua revin cu o veche problema tatal meu a mostenit de la concubina lui un apartament. exista un testament inregistrat la notar. dupa decesul acesteia ... (vezi toată discuția)
Dovezi sume de bani... meryleen meryleen Cum se poate dovedi ca o matusa a depus la banci 2 sume de bani pe numele ei care nu erau ai ei personali ci ai surorii ei care a decedat la 90 ani aceasta ... (vezi toată discuția)
Nelamuriri testament. stroeromina2005 stroeromina2005 Buna ziua.As dori sa ne lamuriti si pe noi in legatura cu o problema.Matusa mea (din partea mamei,sunt 4 frati,iar dansa nu are copii) a facut un testament la ... (vezi toată discuția)