avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 605 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Valoarea indemnizatiei de maternitate/cresterea ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Valoarea indemnizatiei de maternitate/cresterea copilului

Va rog sa ma ajutati sa clarific urmatoarea problema legata de indemnizatia pentru cresterea copilului.
Eu beneficiez de aceasta indemnizatie din luna noiembrie a anului 2004, in valoare de 6,4 mil lei. Discutand cu persoane in situatie similara am aflata ca acestia au primit, incepand cu 1 ianuarie 2005 suma de 7,8 mil lei prevazuta pendru acordare incepand cu aceasta data. Mentionez ca persoanele la care ma refer au beneficiat la inceput de aceeasi indemnizatie in valoare de 6,4 mil. lei dat fiind ca au inaintat dosarul aferent inainte de 1 ianuarie 2004 la fel ca mine (chiar inaintea mea).
Va rog sa imi spuneti daca, intr-adevar, incepand cu 1 ianuarie 2005 casa de asigurari a virat tuturor angajatorilor suma de 7,8 milioane respectiv daca aceasta este suma pe care ar fi trebuit sa o primesc pentru anul 2005 si nu 6,4 mil.
Va multumesc anitcipat pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: sirbu elena , utilizator 11:00, 19 Ianuarie 2006
Speram ca macar aici sa gasesc un raspuns la problema mea. Nu am primit nici un raspuns pe nici unul din forumurile unde am postat mesaj.
Va rog, cel putin, sa ma indrumati spre un loc unde mi s-ar putea raspunde. Stiu ca ar trebui sa contactez angajatorul pentru problema aceasta dar am vrut sa ma informez inainte pentru a evita o situatie penibila la locul de munca.
Va multumesc inca o data.
Dumneavoastra spuneti: " Va rog sa imi spuneti daca, intr-adevar, incepand cu 1 ianuarie 2005 casa de asigurari a virat tuturor angajatorilor suma de 7,8 milioane respectiv daca aceasta este suma pe care ar fi trebuit sa o primesc pentru anul 2005 si nu 6,4 mil."
Sunteti sigur ca va referiti la anii 2004-2005?
Din cate stiu, la 01.01.2006 a intrat in vigoare OUG 148/2005 care prevede, intr-adevar, ca incepând cu data de 1 ianuarie 2006, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani, precum şi de o indemnizaţie lunară în cuantum de 800 lei (RON). Poate angajatorul dumenavoastra nu a depus dosarul necesar la primăria comunei/oraşului/municipiului, respectiv sectoarelor municipiului Bucureşti, pe raza căreia/căruia dumneavoastra aveti domiciliul sau reşedinţa.
Revin cu o sugestie: intrati pe site-ul Ministerului Muncii (www.mmssf.ro) si, la sectiunea MASS-MEDIA, veti gasi precizari privind OUG 148/2005. Sau accesati linkul: [ link extern ] >
Da, ma refer la anul 2005. Dupa cum am spus, am inceput efectuarea concediului pentru ingrijirea copilui in 2004 iar suma primita lunar a fost 6,4 mil lei. Stiam ca de la 1 ianuarie 2005 suma va fi 7,8 mil (nu 8 mil! aceasta se va acorda intr-adevar din ianuarie 2006) insa stiam ca acea suma de 7,8 mil se va acorda doar celor care au depus dosarul pentru acordarea indemnizatiei dupa 1 ianuarie 2005. Or, asa cum am spus mai sus, cunosc persoane care, desi au depus dosarul si au inceput concediul in aceeasi perioada cu mine (2004) si cu aceeasi suma de 6,4 mil, incepand cu 2005 au primit suma de 7,8 mil lei.
Angajatorul meu mi-a platit lunar cate 6,4 mil pana la 31 dec 2005 data dupa care, dupa cum se stie, aceste sume vor fi platite de catre primarii si vor fi in valoare de 8 milioane.
Asta este dilema mea si inca nu am reusit sa o lamuresc si nu as vrea sa atrag atentia anagjatorului pana nu stiu sigur daca ar fi trebuit sau nu sa primesc 7,8 milioane intre 1 ian 2005 si 31 dec 2005.

cea mai simpla solutie - te duci la casa de asigurari de care apartii si intrebi cati bani au platit catre angajator

Alte discuții în legătură

Concediu ingrijire copil gpaun gpaun Am si eu o nelamurire. Sotia mea a nascut in vara lui 2005, iar in noiembrie a ramas iarasi gravida. Se afla deja in concediu pentru ingrijirea primului copil ... (vezi toată discuția)
Stimulent intoarcere la munca? abby abby Stie cineva care este cuantumul stimulentului acordat pentru intoarcerea la munca inainte de expirarea termenului de 2 ani pt cresterea copilului? Cine il ... (vezi toată discuția)
Calcul indemnizatie pentru al doilea copil dupa terminarea suprapunerii Care sunt sumele care se iau in calcul pentru indemnizatia celui de al doilea copil dupa terminarea suprapunerii (aprilie- decembrie 2012) tinand cont ... (vezi toată discuția)