avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 384 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CAS si CASS pt. part time
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CAS si CASS pt. part time

Buna ziua. Aud la tv: "incepand din 1 aug., salariatii cu contract part time vor plati mai mult pt. CAS si CASS, aceste contributii fiind calculate pentru nivelul salariului minim". OK, presupun ca eu trebuie sa ma bucur, deoarece sunt titularul unui CIM cu part time, urmare caruia salariul meu este de cca 5000 lei?=D>
Cel mai recent răspuns: Adi Lungu , utilizator 17:53, 1 August 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Codul Fiscal
Art. 140. - Baza de calcul al contribuției de asigurări sociale datorate de angajatori sau persoane asimilate acestora, prevăzute la art. 136 lit. c)

(1) Pentru persoanele prevăzute la art. 136 lit. c), baza lunară de calcul pentru contribuția de asigurări sociale o reprezintă suma câștigurilor brute prevăzute la art. 139, realizate de persoanele fizice care obțin venituri din salarii sau asimilate salariilor asupra cărora se datorează contribuția individuală.

(2) Prin excepție de la prevederile alin. (1), în cazul câștigului lunar brut prevăzut la art. 139, realizat în baza unui contract individual de muncă cu normă întreagă sau cu timp parțial, al cărui nivel este sub nivelul salariului minim brut pe țară garantat în plată aprobat prin hotărâre a Guvernului, venitul luat în calcul la determinarea bazei lunare de calcul al contribuției de asigurări sociale datorate de angajatori sau persoanele asimilate acestora este salariul minim brut pe țară în vigoare în luna pentru care se datorează contribuția de asigurări sociale, corespunzător numărului zilelor lucrătoare din lună în care contractul a fost activ.
....


In speta, daca salariul obtinut in baza unui c.i.m. cu timp partial este mai mare decat nivelul salariului minim brut pe țară garantat în plată, atunci contributiile se platesc la valoarea salariului primit in baza c.i.m.
Multumesc. Era, de altfel, si logic. Aiuristica era, de fapt, stirea tv.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributii societate incepand cu 01 aug 2017 Daliborka Daliborka Buna ziua Va rog imi puteti spune, avem angajat un student cu 1 ora/zi (5 ore pe saptamana) incepand cu 01 aug 2017 , contributiile datorate de angajator se ... (vezi toată discuția)
Aplicare ordonanta 4/2017 mirela.onciu mirela.onciu Avand in vedere modificarea codului fiscal, oare mai este valabila ordonanta 4/2017? care spune ca (1) Pentru persoanele prevăzute la art. 136 lit. c), baza ... (vezi toată discuția)
Persoană fizică înregistrată fiscal și angajată cu cim cu timp parțial. poate plăti angajatorul contribuția proporțional cu timpul lucrat? mirela.onciu mirela.onciu Ca persoana fizica inregistrata fiscal si in acelasi timp si salariat cu timp patial 2 ore, pot sa optez din 2018 prin declaratia 600 sa platesc contributia la ... (vezi toată discuția)