avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 501 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Am condus fara carnet !
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Am condus fara carnet !

Buna seara,aseara am fost sunat de un prieten sa merg sa ii fac franele la masina. A venit m-a luat de acasa si mergeam spre locuinta acestuia. Pe drum masina a ramas fara frane,am oprit,am remediat problema si eu am vrut sa vad cum tin. Am plecat cu masina dupa loc dupa care a aparut o masina de politie care m-a somat sa opresc pe dreapta. Asta am si facut,am fost legitimati amandoi insa eu nu detin permis de conducere. Am facut scoala de soferi,am luat sala si mai am circa 10zile pana la traseu. Ne-au luat la sectia de politie,ne-au pus sa dam declaratii dupa care ni s-a dat drumu. Intrebarea mea este alta. Ce se intampla in continuare ? Nu am primit niciun proces verbal,nu am primit nimic. Ce se va intampla atat cu mine cat si cu el ? ( el detinand permis). Nu am mai avut probleme cu politia pana acum deloc si chiar nu stiu ce sa fac.Va multumesc !
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Vi s-a intocmit dosar penal pentru savarsirea infractiunii prevazute si pedepsite de art. 335 alin. 1 c.p. Proprietarul masinii risca si el dosar penal pentru savarsirea infractiunii prevazute si pedepsite de art. 335 alin. 3 c.p.
PV intocmit este de constatare a infractiunii flagrante, constituie actul de sesizare al organelor de UP si nu se comunica.
Va recomand sa va asigurati apararea, in astfel de situatii riscul de condamnare este mare.
ART. 335 c.p.
Conducerea unui vehicul fără permis de conducere
(1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.
(2) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
(3) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi persoana care încredinţează un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane despre care ştie că se află în una dintre situaţiile prevăzute în alin. (1) sau alin. (2) sau sub influenţa alcoolului ori a unor substanţe psihoactive*).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am condus cu dovada expirata Georganakali Georganakali Salut.,..am aproape 4luni de cand nu primesc un raspuns de la politie. Am cat.B.C.E de 23 ani si asta este primul dosar prin asta ami cadtig ezistenta .va ... (vezi toată discuția)
Conducere fara permis ... 123tania123 123tania123 Buna ziua ... am o intrebare in seara de duminica ma oprit politia pe drum satesc si ma intrebat daca am permis am recunoscut ca nu ..prietenul meu era in ... (vezi toată discuția)
Condus fara permis de conducere helene alexia helene alexia Prietenului meu in anul 2016 a facut un accident si ia luat permisul de conducere sa judecat pentru acel accident si urma sai dea permisul inapoi ca lau gasit ... (vezi toată discuția)