avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1585 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Drept de schimbare a numelui
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Drept de schimbare a numelui

Buna ziua sunt casatorita dar am un baiat dintr-o relatie anterioara si dupa cununia civila a zis hai sa trecem copilu pe numele meu sa avem toti acelasi nume dar acum ma ameninta ca chiar daca as vrea sa plec undeva nu as putea fara el.intrebarea mea este as putea sa cer din nou sa aiba numele meu de familie dinaintea casatoriei? Va multumesc
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 13:56, 5 August 2017
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bună ziua,

Cum adică nu ați putea pleca fără el? Din ce spuneți copilului i-a fost doar schimbat numele probabil pe cale administrativă, nu a fost și adoptat de actualul soț, deci soțul nu are drepturi asupra copilului. Puteți solicita din nou schimbarea numelui, pe cale administrativă, pentru motive temeinice (dacă divorțați și vă schimbați și dvs numele de exemplu). Mergeți și interesați-vă exact la primăria unde aveți domiciliul.

Succes,
daca el a recunoascut copilul, adica nu numai ca ati schimbat numele copilului, va trebui sa va adresati instantei pt a contesta acea recunoastere.
@Coryna89:

Da baiatu are numele sotului doar dupa casatorie adica nu e el tatal copilului doar in certificatul de nastere figureaza ca tata si ma refeream la faptu sa plec fara sot dar sa iau copilu cu mine imi zicea sa nu uit ca fara el nu pot face nimica si vroiam sa stiu daca as ajunge la divort pe cale amiabila as putea trece baiatu pe numele meu de fata

@danafatol:

Bună ziua,

Trebuia să răspundeți la subiectul deja început nu să începeți unul nou.

Dacă soțul figurează ca tată al copilului atunci trebuie să faceți o acțiune in instanță în care să contestați calitatea lui de tată. Atâta timp cât apare ca tată și autoritatea părintească este exercitată în comun nu puteți lua copilul singură pt că legal e al lui.

Din ce știu eu nu puteți schimba numele copilului în procedura de divorț, doar numele dvs și apoi să cereți schimbarea numele copilului la primărie.

Deci fie faceți acțiune în tăgada paternității (dacă mai aveți cum) ori divorțați (la notar sau în instanță), cereți autoritate părintească exclusivă și api schimbați numele copilului.

Interesați-vă și la un notar și eventual luați-vă un avocat dacă nu puteți rezolva totul amiabil.

Art. 420 Cod civil
Contestarea recunoaşterii de filiaţie
(1) Recunoaşterea care nu corespunde adevărului poate fi contestată oricând şi de orice persoană interesată.
(2) Dacă recunoaşterea este contestată de celălalt părinte, de copilul recunoscut sau de descendenţii acestuia, dovada filiaţiei este în sarcina autorului recunoaşterii sau a moştenitorilor săi.

Succes,

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Schimbare nume copil simi7705 simi7705 Buna ziua. Am si eu o intrebare pentru dvs. In luna aprilie urmeaza sa scot actele la starea civila cu viitorul meu sot. Eu am o fetita in varsta de 6 ani, ... (vezi toată discuția)
Schimbarea numelui unui minor rezultat din casatoria anterioara amyamely amyamely Doresc sa stiu care sunt prevederile care reglementeaza schimbarea numelui unui minor rezultat din casatoria anterioara, situatia fiind urmatoarea: Sunt ... (vezi toată discuția)
vreau sa apara si numele meu in certificatul de nastere al ficei mele! ContSters57657 ContSters57657 este o chestie cam complicata viitoarea mea sotie are dintr-o relatie anterioara o fetita de doi ani! tatal natural al fetitei nu a vrut ... (vezi toată discuția)