avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1403 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... SOS!!! SUNT SANTAJATA DE FIRMA
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

SOS!!! SUNT SANTAJATA DE FIRMA

Buna seara.Am nevoie mare sa-mi dati un sfat si sa-mi spuneti ce am de facut.Sunt angajata la o firma din luna noiembrie 2008 dar cim mi l-au facut doar din decembrie.
Sunt acum insarcinata in 7 luni, am instintat firma in scris de starea mea inca de cand aveam 10 saptamani de sarcina.Din acel moment au inceput presiunile.Mentionez ca sunt singura angajata cu cim in cadrul firmei .Mi s-a cerut inca din luna august sa ies in prenatal, ceea ce nu era posibil, ca sa ma plateasca statul ca ei sa nu aiba nimic de platit pentru mine. In luna septembrie iar mi s-a cerut acelasi lucru,le-am comunicat ca o sa ies in prenatal din 15 octombrie dar de la 1 octombrie o sa cer concediu medical .Am reusit sa iau concediu medical din 24 septembrie. Azi ,29 septembrie sunt chemata de avocata firmei care imi comunica ca lipseste o suma mare de bani din firma,bani care au fost scosi de mine si sunt nejustificati. Le-am explicat ca pentru acea suma sa dea socotala adminstratorul firmei deoarece el mi-a zis sa-i scot ca sa poata plati angajatul care lucra din luna februarie pana in mai la negru in cadrul firmei.Dar nu ii intereseaza, daca eu nu am chitante pt acei bani atunci inseamna ca i-am furat.Eu pot demonstra prin corespondenta de mail avuta cu administratorul firmei ca acei bani pentru ce scopuri erau si ca a existat un angajat care a lucrat la negru in cadrul firmei pt ca il tot amana cu intocmirea cim.Mi-au zis sa-mi dau demisia si sa semnez ca mi-am primit toate drepturile banesti de la ei pana inclusiv luna decembrie 2009 sau daca nu imi fac dosar penal pentru lipsa banilor.Ce sa fac, sa depun o sesizare la ITM???Mentionez ca administratorul a facut pe numele meu delegatii,fara acordul meu,fara ca eu sa fi fost plecata vreodata in acele delegatii, doar ca sa se scada cu sume mari de bani, sume cu care era defapt platit angajatul la negru.Ce e de facut? Va rog ajutati-ma!!!
Cel mai recent răspuns: ContSters69724 , utilizator 08:09, 1 Octombrie 2009
Eu astept sa vad ce o sa se intample mai departe !
De obicei asa patesc toate femeile care raman gravide si sunt angajate pe o functie de conducere in sectorul privat , mai ales daca primesc un salariu camuflat !
nico.simion a scris:

Bancomatul nu elibereaza chitanta cu numele persoanei care efectueaza retragerea de numerar. Deci banii puteau fi retrasi si de alt salariat al firmei.
Ca si colegii mei, va sfatuiesc sa va adresati institutiilor competente (politie, garda financiara, ITM).
SUCCES!

Era vorba de un card bancar emis pe numele firmei, sau pe numele cui?
Chiar daca nu exista evidenta persoanelor care efectiv ridica numerar de la bancomat, la o adica se poate obtine inregistrarea video de la banca proprietara a bancomatului.
Intereseaza cum au fost inregistrati banii in contabilitatea firmei!
Care este dovada santajistului cum ca avansurile de bani le-ati ridicat dvs.?
Daca va folosi patronul dvs. ordinele de deplasare pentru a demonstra acest lucru, ele ar fi si dovada faptului ca dvs. ati fi fost la cursuri. Daca ordinele de deplasare au fost folosite deja pentru decontarea si justificarea unor cheltuieli, ce poate sa mai invoce?
ca nu v-ati dus la cursurile din Ungaria?:stunned:

Cu dedicatie, va sfatuiesc ca tot ceea ce scrieti pe acest forum ca vi se intampla dvs. si celorlalti oameni folositi in mod marsav pentru ca acest capitalist mioritico-dambovitean sa se imbogateasca, sa scrieti intr-o sesizare la ITM.
Care sesizare poate fi si anonima, daca aveti vreo retinere, desi nu vad de ce ati avea.
Daca va indicati numele si adresa, ITM va va informa in termen de 30 de zile despre controlul efectuat si masurile dispuse.

Ceea ce in mod diabolic ( santajul si tracasarea unei femei insarcinate este cel mai josnic lucru de care cineva s-ar putea ocupa in calitate de "angajator") va ameninta ca va va reclama la politie ca ati fi facut nu se incadreaza in niciun caz la furt.
Nedecontarea unor sume de bani ridicate cu titlu de avans are doar implicatii civile, pentru ca dvs. daca ati fi ridicat avansuri semnand pentru ele ( altfel care e dovada ca ati ridicat banii?), inseamna ca vi s-au dat de bunavoie de catre cineva.
Sau poate vrea sa invoce faptul ca de pe cardul firmei au disparut sume de bani?>
Ati semnat de primire pentru card? ( desi, asa cum v-am spus, la solicitarea politiei banca va furniza inregistrarile video si se va vedea clar cine a ridicat banii...)
Plangere ar putea sa faca si acele persoane care au lucrat la negru si pentru care ati scos dvs. banii.
Cum banii au fost scosi de la bancomat nu are cum sa dovedeasca ca dvs ati scos acei bani. Asa ca ...nu recunoasteti nimic.
Si nu strica sa faceti o sesizare ITM-ului.
Din ceea ce cred eu, el nici macar nu a instiintat ITM-ul despre starea dvs de graviditate.
Ultima modificare: Miercuri, 30 Septembrie 2009
Rodica Ciobanu, Avocat
Mi s-a inmanat cardul firmei inca din anul trecut luna noiembrie.Cardul era pe firma si era alimentat de catre administrator in functie de platile care trebuiau facute.Cele mai multe dintre aceste plati erau la negru.Cum se scadeau in contabilitate nu stiu exact, stiu doar ca se faceau hartii de delegatii pe numele fostei angajate(ea nu mai lucreaza din martie in firma) sau pe numele meu.Ce suma de bani se scadeau in asa fel, nu stiu exact.Interesant este faptul ca banii de care ma acuza ei ca lipsesc sunt din luna aprilie, mai ,iunie.Eu am anuntat in scris de starea mea in luna mai. Deci de aici se vede ca este o regie totul pentru ca pana atunci nu s-a intamplat sa lipseasca din bani, totul era decontat prin ei stiu ce metode,dar din moment ce am anuntat ca sunt insarcinata incep problemele.Incepand din data de 5 iunie mi s-a cerut sa stau acasa pe toata perioada verii motivand prin faptul ca afacerile merg prost in aceasta perioada si e posibil sa inchida firma.In aceste luni am fost platita cu suma de bani care figura pe statul de plata iar eu in aceasta perioada de cate ori am fost rugata sa rezolv anumite probleme pentru firma , le-am facut .In iunie am predat firmei telefonul de serviciu, laptopul, cardul bancar si stampila firmei la cererea administratorului deoarece mi s-a spus ca urmeaza sa se angjeze un agent comercial si o sa aiba nevoie de ele, adica de telefon si de laptop.Eu sunt angajata ca secretar administrativ dar trebuia sa fac si pe agentul comercial si pe femeia de serviciu si pe traducatorul de documente si carti tehnice ale unor aparate .Mi s-a spus sa plec in prenatal cat mai repede.In luna august mi s-a cerut insistent de catre administrator intr-un mail sa plec in prenatal pentru ca ma va plati satul ,ca el nu mai are chef sa ma plateasca pentru ca are mult de dat la stat din cauza mea ca am salariul mare,el nu inchide firma dar va preda unei alte persoane si atunci acea persoana nu ma poate concedia daca sunt in prenatal.Toate astea erau minciuni.La inceputul acestei luni iar imi spune ca spera ca mi-am luat concediul prenatal.I-am explicat ca prenatalul pot sa-l iau doar din octombrie dar inainte o sa-mi iau concediu medical. Nu prea i-a convenit ca nu fac asa cum imi cere el.Este foarte ciudat faptul de ce se insista atat inca din iunie sa plec in prenatal.Pe data de 18 septembrie am fost la niste prieteni care aveau stand , erau expozanti ,la o expozitie.La un moment dat o doamna facea insistent poze , adica ma poza pe mine la acel stand.Nu i-am dat importanta.Dupa aproximativ o ora, apare administratorul insotit de doua doamne ,vin la acel stand unde eram si eu cu cunostintele mele si imi face un circ ca eu ce caut acolo in timpul meu de lucru, ca lucrez pentru altcineva si ca el ma plateste pe mine.Am ramas stupefiata pt ca eu pur si simplu stateam acolo cu ei. Stiam ca va veni si el acolo pentru ca mi-a zis ca firma noastra nu participa ca expozant la acea expozitie, dar el va trece pe acolo sa vada cine mai expune si ce , si chiar de asta eu nici nu mi-am facut grija si chiar ma gandeam ca ne intalnim si mai pot vorbi cu el deoatrece nu ne mai intalnisem din iunie. Imi spune ca exista doar doua variante, ori imi dau demisia, si imi baga sub nas o demisie deja scrisa de cineva in numele meu sau ca ma va contacta avocatul firmei.Nu am semnat nimic.El la serviciu nu m-a mai chemat deloc din data de 5 iunie, din contra, insista cu prenatalul.Pe data de 17 septembrie oficial nu mai exista acel punct de lucru, biroul, pentru ca era inchiriat si a expirat contractul si nu m-au anuntat unde s-au mutat.Am uitat sa va spun ca din iunie nici nu mai aveam cum sa merg la birou, deoarece a schimbat yala de la usa fara sa ma anunte,am aflat de la proprietar de asta,explicand ca acel birou va fi folosit in timpul verii,adica pana la expirarea contractului de inchiriere, doar ca locuinta pe perioadele in care el va sta in tara, adica 2-3 zile maxim pe luna.Pana in luna iunie ADMINISTRATORUL se afla in firma odata la doua saptamani si statea 2-3 zile si folosea biroul ca si locuinta sa nu platesaca cazare la hotel.Si dupa cum v-am zis , marti m-a chemat avocata firmei la biroul ei , sa-mi aduca la cunostinta ca din firma lipsesc bani si ori dau banii inapoi ori imi dau demisia. Daca nu voi face nimic din astea , o sa-mi intocmeasca dosar penal .Daca au vazut ca nu ma pot forta cu acele poze, incercau sa ma intimideze si sa ma santajeze cu banii.Eu deja din 24 septembrie sunt in concediu medical si in curand voi intra in prenatal. Sigur maine voi contacta un avocat cu care sa merg la politie sa depun plangere impotriva firmei si sa fac sesizari la organele competente pentru ca ceea ce fac ei este bataie de joc la adresa mea Stiu ca foarte multe femei gravide sunt hartuite in acest mod josnic si grosolan.Chiar daca marti dupa acea intalnire cu acuze eram speriata pentru ca nu ma asteptam la asa ceva, acum datorita acestor mesaje, sfaturi si incurajari am prins curaj si nu ma voi lasa intimidata.
Va multumesc din suflet tuturor.
Mi s-a spus ca pot dovedi ca eu ridicam banii din bancomate , prin inregistrarile camerelor de luat vederi de la acele bancomate.
Am uitat sa va mai zic ca pe langa contractul de munca ar fi trebuit sa primesc si fisa postului si regulamentul de ordine interioara,dar pe care nici acum dupa aproape un an de la angajare nu l-am primit si nici nu mi s-a dat pentru semnare si luare la cunostinta.
Ultima modificare: Joi, 1 Octombrie 2009
andyc76, utilizator

Alte discuții în legătură

Sume necuvenite - eroare program contabilitate popa_iulia popa_iulia Buna ziua, Ma aflu in postura de a returna 400 de lei fostei firme angajatoare si as vrea sa stiu in ce masura trebuie sa platesc eu acesta eroare. Pana in ... (vezi toată discuția)
Bna seara crystyboss crystyboss Am o intrebare.Am fost la o banca unde am cardul sa-mi scot salariul.Bancomatul la care am fost avea o problema.Eu aveam pe card 1750 Ron.Am dat sa scot 1750 ... (vezi toată discuția)
Salariu probabil irecuperabil bdc2001us bdc2001us Buna ziua, Lucrez in cadrul unei firme in care politica este asa: 1. Te angajam daca accepti ca o treime din salariu sa fie in acte iar trei sferturi la ... (vezi toată discuția)