Buna ziua. As vrea sa stiu daca programul de lucru de 24 de ore cu 72 libere este legal. In codul muncii se stipuleaza ca durata zilnica a timpului de munca de 12 ore va fi urmata de o perioada de repaus de 24 de ore. Nu se precizeaza ca nu se pot depasi 12 ore de lucru. Am colegi la alt departament, care vin la 8 dimineata si pleaca la 9 seara ceea ce ar insemna ca a doua zi sa nu mai vina la 8 dimineata ci la 9 seara. Eu cred ca aceasta prevedere este de fapt un etalon, adica 24 de ore pauza dupa 12 respectiv 48 de ore pauza dupa 24. Stiu ca acest program il au si medicii cand fac garda, pompierii, jandarmii etc. Va multumesc!
In timpul serviciului nu se poate dormi, dar se pot lua pauze.
În cazurile în care durata zilnică a timpului de muncă este mai mare de 6 ore, salariaţii au dreptul la pauză de masă şi la alte pauze, în condiţiile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.
Durata zilnică a timpului de muncă de 12 ore va fi urmată de o perioadă de repaus de 24 de ore.
Multumesc frumos pt. amabilitatea de a-mi raspunde. Dar nu sunt lamurit in totalitate avand in vedere ca la serviciul de permanenta pe care il face sotia tot de 24 ore si care este ocazional, o data de doua ori pe luna maxim, este permis. Nu ar fi logic ca si in cazul unui program lucru de 24 ore cu 72 continu sa fie permisa odihna? Este clar ca in cazul serviciului/turei de 12 ore sau mai putin nu este permis.
Codul Muncii
Art. 134
(1) În cazurile în care durata zilnică a timpului de muncă este mai mare de 6 ore, salariaţii au dreptul la pauză de masă şi la alte pauze, în condiţiile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.
.....