avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1796 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Asociatie de proprietari abuziva
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Asociatie de proprietari abuziva

Buna ziua,

Lângă casa mea este o asociatie de proprietari constituita din 4 duplexuri, deci 8 familii. Terenul pe care este construită casa mea este cumparat de la același proprietar care le-a vândut și celor din asociatie. Ce am in comun cu asociația este acel drum de acces din care fiecare proprietar are o anumita cota parte. Utilitățile le am de la fiecare furnizor in parte și nu au legătura cu asociatia(Enel, Distrigaz,etc). De câteva luni, de când m-am mutat, asociația insista ,chiar dacă eu nu vreau, sa contribui la cheltuielile lor și sa fiu membru. Eu nu am stipulata in contract nicio obligavitate de a intra in asociatie, dar ei considera ca dacă avem cota indiviza din drumul de acces, noi trebuie sa intram in asociatie și sa contribuim la cheltuielile lor. Vor sa ne intenteze proces pentru ca ne emit facturi in fiecare luna și considera ca trebuie sa le plătesc. Ce Ma sfătuiți sa fac ? Multumesc. Vlad
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 04:58, 21 August 2017
Proprietatea mea este ingradita. Le-am cerut pe email sa-mi explice cum au fost defalcate cheltuielile. Mi-a raspuns presedintele asociației " la mișto" ca nu este treaba lui, ci sa Ma aderesez administratorului. Pe preș. Îl cunosc, e vecin. Administratorul este reprezentantul firmei de administrație. Ideea este ca am schimbat e-mailuri, iar ei S-au dovedit obtuzi și mi-au spus ca dacă nu vreau sa intru in asociatie, tot trebuie sa plătesc ce spun ei. Asociația este total ineficienta, doar consuma resurse. Ei calculează reapartizarea cheltuielilor pe suprafața terenului. Toată lumea are 375mp, doar eu și un vecin avem 1069 mp, respectiv 1700mp. Eu ar trebui sa plătesc de 3 ori cât plătește fiecare membru, iar Vecinul cu terenul cel mai mare de 5 ori.
Eu nu am semnat nicio adeziune la asociatie.
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 August 2017
VLADTANASIE, utilizator
Din pacate pentru dv., ei au dreptate.
Cheltuielile la asociatie se platesc de catre toti proprietarii, indiferent daca sunt sau nu membri ai asociatiei, deoarece sunt cheltuieli efectuate pentru proprietatea comuna la care toti proprietarii au o cota-parte indiviza mai mica sau mai mare.

Si tot din pacate pentru dv. aceste cheltuieli sunt proportionale cu cota-parte indiviza, adica proportionale cu suprafata detinuta. Aveti dublu, platiti dublu, aveti de 5 ori mai mult decat alt vecin, platiti de 5 ori mai mult decat el.

Faptul ca nu sunteti membru al asociatiei, in acest caz, nu are nicio importanta.
Asociatia va spune cat trebuie sa platiti pentru ca administreaza proprietatea comuna, dar dv. aveti atat cat va spune asociatia, nu pentru ca ati fi membru al ei, ci pentru ca aveti acea cota-parte de proprietate.
Buna ziua,
Nu mi se pare corect. Ei au un portar cu norma întreaga și le face toată ziua treburile in curte. Eu nu am nevoie de paza pentru ca am sistem de alarma la casa.
Legea 230/2007 se referă la blocuri și stipulează raporturile juridice între asociatie sinlocatari. In cazul meu, este vorba de o cass construită pe un teren in afara spatiului delimitat de acea asociatie. Eu am o cota indiviza din teren cum au și toți ceilalți care au cumpărat teren, dar și cei din asociatie care au cumpărat cașexie la dezvoltator. Cei 8 care au cumparat case S-au constituit in asociatie. Lucru care , personal, nu Ma interesează. Am proprietatea îngrădită, utilități separate. Asociația insista sa contribui la toate cheltuielile lor. In contract nu este stipulată nicio obligație vis a vis de asociatie. Mi se pare normal sa contribui la reparația drumului când vacfivcaxul. In rest, nu văd de ce încearcă sa Ma oblige sa contribui cumva la cheltuielile lor. Cum ma pot apăra dea socialist ?
Daca aveti un drum comun cu ceilalti, drum chiar si de 50 cm lungime pe care trebuie sa-l strabateti ca sa intrati pe proprietatea dv., se cheama ca detineti ceva in comun cu altii, acel ceva chemandu-se proprietate comuna.
Nu vorbim aici despre curtea dv., ci de suprafete si instalatii comune pe care le folositi dv. impreuna cu vecinii dv. si pe care le administreaza acea asociatie.

Sigur ca nu vi se pare normal sa participati la o cheltuiala comuna (cu portarul care le face lor alta treaba decat a pazi proprietatea comuna), pentru ca nu este interesul dv. personal, dar functioneaza principiul democratic al majoritatii in care minoritatea, adica dv., trebuie sa se supuna vointei majoritatii.
Asa e si la bloc, asa e peste tot unde mai mult de 2 oameni, adica de la 3 in sus, stapanesc ceva in comun. Cand au de facut ceva, voteaza si se face dupa cum vrea majoritatea.
Mai bine ati intra in asociatie pentru a va putea spune punctul de vedere si poate a influenta unele hotarari.
Ultima modificare: Luni, 21 August 2017
elga50, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asociatie de proprietari tanasievladgrigore tanasievladgrigore Buna ziua, Am cumparat un teren la marginea unui mini ansamblu rezidential saumai bine spus sunt cateva case care s-au constituit intr-o asociatie. ... (vezi toată discuția)
Loc de parcare fara cota parte indiviza EUR/GBP EUR/GBP Buna ziua, Locuiesc intr-un complex rezidential construit in 2018. Complexul are o parcare subterana pe 2 nivele si una supraterana. Accesul la parcarea ... (vezi toată discuția)
Tevi orizontale de caldura + lipsa calorifere hajnyci hajnyci Buna ziua, Va rog sa imi dati un sfat in rezolvarea problemei urmatoare: suntem proprietari noi ai unui apartament de 3 camere, care este situat la etajul ... (vezi toată discuția)