avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 332 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Optiuni pentru a ne asigura ca proprietarul nu va fura ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Optiuni pentru a ne asigura ca proprietarul nu va fura mobila din apartamentul pe care il vinde

Buna ziua

Ce optiuni avem pentru a ne asigura ca proprietarul nu va fura mobila din apartamentul pe care il vinde? Mobila valoreaza in acest caz in jur de 4500 de euro.

Ne-am inteles la pret total de cumparare pentru o garsoniera mobilata,
insa mi-este foarte teama
ca dupa ce platim, in acele 30 de zile care sunt mentionate in lege
pentru eliberarea unui apartament vandut,
vechiul proprietar sa ia cu el si mobila si apoi sa spuna ca mobila nu era parte din pretul apartamentului.

Am inteles ca asta se intampla din pacate foarte des.

Ce optiuni am, ce fel de contract sa fac si cum sa descriu si mentionez mobila, piesa cu piesa, sau cum?

Pe contractul de Vanzare cumparare notarial nu stiu daca se mentioneaza fiecare piesa de mobila cu care este vanduta garsoniera?

Sunt confuza, ma puteti ajuta cu idei cum sa ma protejez legal?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 15:42, 8 Noiembrie 2017
Quote German Alex "Asa si impozitul va fi putin mai mic. "

Nu exista niciun impozit pentru cumparator la cumpararea apartamentului.

Insa primul dvoastra sfat este bun. Poblema este insa daca se razgandesc si apoi nu mai vor sa vanda mobila, vor fi gauri in pereti si va arata ca un dezastru dupa ce vor smulge vanzatorii de exemplu cele 2 aparate de aer conditionat din perete
Eu as trece in contract fiecare piesuta de mobila. ca vrea notarul sau nu, nu conteaza, el face ce cer partile. Da, ajuta deseori redactarea de catre un avocat in sensul ca, in afara de enumerarea mobilei, pot fi incluse penalitati si termene, etc.
Totusi, nu e necesar niciun alt document in afara de contract, se mentioneaza acolo absolut tot, mai exact modalitatea in acre partile au inteles ca vanda, respectiv sa cumpere imobilul, in ce stare si cu ce parti imobile prin vointa partilor incluse in el.
Astfel, mobila nu e optionala a se vinde, ci obligatorie prin vointa voastra, a partilor. Si nu e separata de apartament, ci parte din el. Si tot asa, trebuie sa intelegeti ambele parti efectele juridice ale acestui acord de a conveni ca mobila este bun imobil prin vointa partilor, integrat in apartament.

Chiar daca nu faceti astfel de specificatii juridice, un notar va poate enumera fiecare piesa, pentru fiecare aveti o poza in anexa si va referiti la mobila astfel: mobila de bucatarie cf. anexa 1 la prezentul contract etc.
Astfel, mobila nu va fi nici inlocuita, ci va fi exact cea vazuta de promitenti.
Am oservat ca notari diferiti emit contracte de vanzare cumparare de imobile cu texte foarte foarte diferite.

Nu exista un model optim standard care sa garanteze cu adevarat cumparatorului ca nu va avea niciun fel de probleme in viitor, cum ar fi de exemplu groaznica lege 112 ? Multumesc
Exista multe modele. Orice model e prost.
Un contract bun e ca o haina, trebuie croita pe dimensiunile si preferintele fiecaruia. Altfel nu i se potriveste si e buna de aruncat (adica poate ceda daca e atacat contractul, in traducerea metaforei).
Groaznica lege 112 a fost urmata de niste legi pe care niciun jurist nu le putea prevedea si nici trece peste ele. Nu se mai pune problema ei azi prea des.
Contractul mai depinde si de cele comunicate de client, daca isi trage burta si masuratorile nu sunt bune, si contractul se croieste prea strans. Aici mai depinde si de abilitatea juristului care redacteaza contractul de a descoperi scopul real urmarit de client, adica sa-i mai lase niste margini usor de desfacut hainei, la nevoie.
Nu suntem educati, din pacate, sa stim sa cerem, am fost doar comparati cu vecinul de la 2 si colegul de banca, am avut uniforme si am ajuns sa credem ca modelul absolut e esenta lucrului bine facut. Or, lucrurile sunt cu atat mai bune cu cat sunt potrivite noua, nu in marime universal buna.
Ultima modificare: Joi, 24 August 2017
Liliana Gradinaru, Avocat
vioricaw a scris:

E bine sa stiti ca de redactari de acte juridice se ocupa in primul rand avocatii oridecateori poate aparea un litigiu.Avocatul care va redacteaza actul sau clauzele va poate si reprezenta in caz de proces dar pe baza a ceea ce a facut el si nu altcineva aiurea pentru ca nu va putea ajuta din varii motive.
Notarii fac acte pasnice si nu pentru a se gandi cum sa apere una din parti.
Nici nu are dreptul de a favoriza una din partile contractante.
Drepturile si intereselor partilor contractante la notar sunt aparate de avocat si acesta poate redacta clauzele contractuale dupa ce va analizeaza in detaliu problema.

Variante p9t exista dar depinde daca accepta partea adversa.
E mult de discutat cred eu.
Am oservat ca notari diferiti emit contracte de vanzare cumparare de imobile cu texte foarte foarte diferite.

Nu exista un model optim standard care sa garanteze cu adevarat cumparatorului ca nu va avea niciun fel de probleme in viitor, cum ar fi de exemplu groaznica lege 112 ? Multumesc

Ultima modificare: Joi, 24 August 2017
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

Alte discuții în legătură

Buna ziua, daca cumpar o casa care trebuie sa fie mobila si utilata ... Mihaela Elena Mihaela Elena Buna ziua, daca cumpar o casa care trebuie sa fie mobila si utilata (asa o vand), in contract de vanzare - cumparare se precizeaza acest lucru sau cum as putea ... (vezi toată discuția)
Legat de vânzarea/donarea unui balcon alipit unui apartament Lili2022 Lili2022 Bună seara! Vă prezint următoarea situație. Cineva din familie a cumpărat un apartament, dar din neatenție, nu s-a inclus în contractul de ... (vezi toată discuția)
Sesizare anpc pentru retur mobila facuta pe comanda adelaneagoe adelaneagoe Buna seara, cum putem obtine banii platiti in avans pe mobila in conditiile in care s-au produs pagube in timpul montajului mobilierului (deteriorare profunda ... (vezi toată discuția)