avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 491 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cercetare disciplinara in perioada de preaviz al ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cercetare disciplinara in perioada de preaviz al Concediere colectiva

Buna ziua,

Am si eu o intrebare, va rog frumos. Sunt angajat, la o firma mai mare, si am primit acum o saptamana decizia de concediere colectiva (cu art. 65 etc) .

Contractul urmand sa expire in termenul de 20 de zile lucratoare. Acum mai am 7 zile din aceasta perioada si am primit un comunicat de cercetare disciplinara, solicitand prezenta mea la o sedinta.

Am citit in mare despre cercetarea disciplinara, si ce sanctiuni se pot face, intrebarea mea este urmatoarea :

Care este movitul pentru care se mai efectueaza aceasta cercetare disciplinara avand in vedere ca in urmatoarele zile imi inceta oricum contractul de munca ?
(nu am atacat decizia in instanta).

Singurul motiv pe care il vad ar fi sa scape fara a imi oferi salariu compensator potrivit CCM ?

Avand in vedere ca urmeaza sa imi inceteze contractul de munca oricum, ce altceva ar putea sa mai decida angajatorul in defavoarea mea ?

Mentionez ca nu am functie de conducere, si motivele cercetari sunt absolut nefondate, dar si asa doresc sa scap de angajator, nu mai vreau sa am de a face cu ei.

Va multumesc mult pentru timpul acordat si pentru orice informatie,
Cel mai recent răspuns: Carmen Muraru , Avocat 09:05, 4 Octombrie 2009
IN cazul, se pare putin probabil, in care va concediaza disciplinar, ati putea contesta categoric o astfel de decizie pentru nerespectarea termenului procedural de 5 zile intre convocare si audiere.
In procese de regula dovezile scrise au relevanta, pt vorbele nescrise eventual se pot solicita martori.
Am inteles.

Momentan ei nu au ce martori sa aibe deoarece sedinta a fost doar intre mine si persoana din comisie, precum si fugitiv o persoana care doar a intrat si a iesit punand inca 2-3 intrebari .

Oricum nu cred ca se va ajunge pana aici.

Ma mir ca nu au consemnat in scris mai mult din discutia avuta, si totul a fost doar verbal, lasand in scris doar ce am scris eu in nota explicativa si procesul verbal, cel pe care l-am pus mai sus.

Va multumesc pentru ca m-ati linistit un pic, si colegii mei sunt un pic nedumeriti cu toate cele intamplate, si de aceea am zis sa intreb si pentru ei, deoarece si ei sunt cam in aceeasi situatie ca si mine, si eram curiosi despre astfel de detalii .

Ultima modificare: Vineri, 2 Octombrie 2009
ContSters105242, utilizator
Faptul ca nu consemnat si ei ceva din discutie nu are prea mare relevanta, Sunt cercetari disciplinare in care daca angajatul scrie in nota explicativa tot ce este necesar pentru luarea deciziei, impreuna cu acel PV scurt, actele pot fi suficiente.

Pt dvs important este ca nerespecatrea termenului de 5 zile este un viciu de procedura care duce la anularea unei decizii de sanctionare.
Cercetarea disciplinara inseamna ca dvs. sunteti convocat pentru ca a-ti savarsit o abatere in legatura cu munca.
Gradul de (ne)vinovatie dvs. se stabileste dupa efectuarea acestei cercetari.
Dvs. trebuie sa aveti in vedere este faptul ca nu s-a respectat procedura de cercetare disciplinara,este foarte important si de neglijat in situatia in care vi se da o decizie de sanctionare disciplinara.

Sunt foarte multe cazuri in sistemul de telecomunicatii care au contestat in instanta criteriile de concediere pe baza carora s-a facut concedierea colectiva,reorganizarea activitatii(care trebuie sa fie reala si serioasa si sa nu aiba legatura cu persoana,ci cu postul) si au castigat.

grace_r a scris:

IN cazul, se pare putin probabil, in care va concediaza disciplinar, ati putea contesta categoric o astfel de decizie pentru nerespectarea termenului procedural de 5 zile intre convocare si audiere.
In procese de regula dovezile scrise au relevanta, pt vorbele nescrise eventual se pot solicita martori.

Va sfatuiesc sa cautati si alte motive....sa nu va bazati doar pe acest aspect. Eu am avut surpriza in instanta sa mi se zica ca termenul de 5 zile lucratoare este unul de recomandare si nu unul imperativ. Si a fost depus un articol din revistra "Dreptul Muncii", articol scris de un doctorand.

Si cu aceasta ocazie, rog colegii de pe acest site, daca au o hotarare judecatoreasca in care se prevede ca termenul de 5 zile lucratoare este un termen imperativ, iar nerespectarea lui a dus la anularea unei decizii de concediere, rog din suflet sa ma ajute si pe mine.

Alte discuții în legătură

Salariat pe srl-d bob02008 bob02008 Buna ziua, am un SRL-D de 5 luni deschis cu activitate, in cadrul societatii am 3 angajati, insa unul dintre ei numai isi indeplineste atributiunile, insa ... (vezi toată discuția)
Desfacere contract de munca disciplinar dragomir_andreea20 dragomir_andreea20 Buna ziua Sunt angajata la o societate acum cateva zile eu impreuna cu o colega am primit o convocare sa ne prezentam la ora de in ziua respectiva in biroul ... (vezi toată discuția)
Concediere disciplinara alexa_axy alexa_axy Buna ziua, Ma puteti ajuta cumva cu o problema legata de [b]concedierea disciplinara[/b]? Eventimentele au fost urmatoarele: -unul din manageri a avut o ... (vezi toată discuția)