avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 704 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Munca suplimentara sau CIM cu program mai mare de 8 ore
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Munca suplimentara sau CIM cu program mai mare de 8 ore

Buna ziua.
Am o nelamurire referitor la munca suplimentara: in Codul muncii se mentioneaza ca timpul de munca, inclusiv orele suplimentare nu trebuie sa depaseasca 48 ore pe saptamana; pe site-ul AJOFM la un loc de munca am intalnit cerinta "disponibilitate la program prelungit"; din cate inteleg eu aceasta cerinta, zilnic angajatul va face ore suplimentare fata de programul de lucru normal de 8 ore; in aceasta situatie nu ar trebui facut de fapt un contract de munca in care norma intreaga de munca este de 9 sau 9.5 ore (pentru ca este posibil conf. Codului muncii)?
Cum este corect dpdv legal: ore suplimentare zilnic (programul prelungit mentionat de angajator) sau CIM de 9 ore?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:32, 17 August 2017
Timpul de muncă reprezintă orice perioadă în care salariatul prestează munca, se află la dispoziţia angajatorului şi îndeplineşte sarcinile şi atribuţiile sale, conform prevederilor contractului individual de muncă, contractului colectiv de muncă aplicabil şi/sau ale legislaţiei în vigoare.
Pentru salariaţii angajaţi cu normă întreagă durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână. Acesta este timpul legal pe zi si pe saptamana.... Se poate face contract cu timp inegal dar la fel se va respecta prevederile legate de orele suplimentare si de timpul de lucru eefctuat pe saptamana/luna....un contract de 9 ore zilnic reprezinta o incalcare a codului muncii din punctual meu de vedere...probabil ca la program prelungit se refera la faptul ca vor fi zile in care se va lucre peste program si atunci se va aplica prevederile legale legate de efectuarea orelor suplimentare..dar ca si program de lucru 9 ore /zi stipulate in contract mi se pare cam ilegal
Corect este un c.i.m. cu norma intreaga , 8 ore/zi. Ce depaseste se considera munca suplimentara.

Un c.i.m. cu 9 ore/zi este posibil numai in anumite situatii.
De ce sa fie illegal ? Art.115(1) spune ca se poate contract cu mai mare de 8 ore. Mai mare decat 8 este 9 , 10 ,11 samd. Trebuie sa te incadrezi in 40 de ore pe saptamana. Practic insa complicat sa faci de ex.program de munca de 9 ore cu 18 ore liber.
aveno a scris:

De ce sa fie illegal ? Art.115(1) spune ca se poate contract cu mai mare de 8 ore. Mai mare decat 8 este 9 , 10 ,11 samd. Trebuie sa te incadrezi in 40 de ore pe saptamana. Practic insa complicat sa faci de ex.program de munca de 9 ore cu 18 ore liber.

vorbea de program zilnic....
Intr-adevar, programul zilnic poate fi si de 9 ore/zi , potrivit art.115 alin.1 C.mun.

Alte discuții în legătură

Regulament intern program de lucru winer winer Am 2 probleme va rog cineva sa ma ajute:(( 1.firma are mai multe activitati de ex. restaurante,reparatii auto,pensiune. Trebiue sa intocmesc pentru ... (vezi toată discuția)
Munca de noapte in cim si revisal - urgent cioc natalia cioc natalia Buna ziua, Va rog frumos sa ma lamuriti in urmatoarea problema: In contractul de munca si in revisal, pentru munca de noapte, se inregistreaza de ex. program ... (vezi toată discuția)
Codul muncii angelica36 angelica36 buna ziua daca am un agajat la opt ore dar care in timpul saptamani lucreaza 6ore poate sa recupereze acele ore sambata sau trebuie platite ca ore ... (vezi toată discuția)