avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 414 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediul de odihna minim
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediul de odihna minim

Buna ziua,

Concediul de odihna conform Codului Muncii in vigoare este de minim 20 zile lucratoare / an, proportional cu durata efectiv lucrata.

"Art. 145
(1) Durata minimă a concediului de odihnă anual este de 20 de zile lucrătoare."

Prin ultimul contract colectiv de munca la nivel national incheiat pentru 2007-2011, se stabilise durata minima a concediului de odihna la 21 de zile lucratoare anual.

Tinand cont ca de la acel moment (2011) nu s-a mai incheiat contract colectiv de munca la nivel national,

www.avocatnet.ro/content/for...

acesta fiind inlocuit de Contractul Colectiv de Munca la Nivel de Unitate / Regulament Intern, practic rezulta ca durata minima a concediului de odihna ramane 20 de zile lucratoare?

In ceea ce priveste zilele libere platite pentru evenimente deosebite:

"Art. 145
(3) Sărbătorile legale în care nu se lucrează, precum şi zilele libere plătite stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil nu sunt incluse în durata concediului de odihnă anual."

acestea erau reglementate tot prin Contractul Colectiv de Munca la Nivel National. Cum insa in prezent acesta nu mai este in vigoare, poate angajatorul sa reglementeze prin Contractul Colectiv de Munca la Nivel de Unitate / Regulamentul Intern mai putine zile libere platite pentru evenimente deosebite (sa spunem ca acorda doar 3 zile lucratoare pentru casatoria salariatului, in loc de 5 zile lucratoare cum era prevazut anterior in CCM National)?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:03, 18 August 2017
1. Intr-adevar, durata minima a CO este de 20 de zile lucratoare , situatie in care la incheierea c.i.m. sau in c.c.m. aplicabil ori in reg.intern se poate stabili o durata mai mare a concediului de odihna.


2. Art. 152 C.mun.
(1) În cazul unor evenimente familiale deosebite, salariaţii au dreptul la zile libere plătite, care nu se includ în durata concediului de odihnă.
(2) Evenimentele familiale deosebite şi numărul zilelor libere plătite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.

Asadar, numărul zilelor libere plătite pot fi stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatia de concediu si plata concediului de odihna popflorincozmin popflorincozmin Buna ziua 1.Va rog sa ma lamuriti in privinta indemnizatiei de concediu si plata concediului de odihna neefectuat. Angajatorul a incheiat cu angajatul un ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna cri_secret_ina cri_secret_ina [b] De cate zile de concediu(odihna) beneficiaza functionarul public cu vechime de 5 luni?[/b] In Codul Muncii-Lg.nr.53/2003,republicata, se ... (vezi toată discuția)
Plata concediului de odihna Dorina Miclescu Dorina Miclescu Din anul 2010 sotul meu are un rest de concediu de odihna de 16 zile, iar in anul 2011 nu a avut concediu de odihna deoarece tot anul a fost in concediu ... (vezi toată discuția)