avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 589 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... ce masini au prioritate de trecere?
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

ce masini au prioritate de trecere?

Zilele trecute mergand spre casa pe una din strazile care le frecventez care este cu o banda pe sens s-a intamplat ca o masina sa vina pe sensul meu de mers... prin depasirea unei intregi coloane de autovehicule. Mentionez ca acesta masina a depasit o coloana de masini pe sensul meu de mers, fara sa fie cu semnale luminoase de orice natura, girofar, avarii, lumini normale semnale acustice... absolut nimic... si m-a acrosat pe sensul meu de mers. El era intrat pe sensul meu de mers dupa ce incepuse linia continua de preselectare. Din cate stiu eu singurii care ar avea voie sa faca asa ceva, ar fi politia, salvarea, pompierii cei ai serviciilor speciale aflati in misiune. Corect? Cine ar mai avea dreptul sa faca o astfel de depasire si apoi sa ma acuze ca eu am blocat drumul, aflandu-ma pe sensul meu de mers, si ca el se grabea si era aglomeratie si din cauza asta a trebuit sa faca depasirea pentru a putea duce persoanele transportate mai departe.
Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 23:26, 5 Octombrie 2009
Da. Au fost trecute in PV la politie. Imediat dupa accident am plecat spre politie pt ca dl sofer nu a binevoit sa stea sa discutam amiabil. Si intr-o ora am fost la politie la tamponari usoare unde am depus o declaratie si mi s-a si eliberat autorizatie de reparatii pt aripa lovita in accident. Am incercat dupa 24 de ore sa iau si legatura cu soferul respectiv sunand la fundatia care lucra si mi s-a spus ca sunt tampit la cap ca ei nu au simtit nimic in masina cand am fost acrosat si ca nu are cum sa am masina lovita de a lor. Dar mai mult ca sigur pe masina lor exista urme ale unei zgarieturi de la oglinda mea... destul de lunga si de frumoasa.
Art. 132. din Regulamentul de aplicare a OUG 195/2002 prevede" Conducătorul vehiculului al cărui mers înainte este obturat de un obstacol sau de prezenţa altor participanţi la trafic, care impune trecerea pe sensul opus, este obligat să reducă viteza şi, la nevoie, să oprească pentru a permite trecerea vehiculelor care circulă din sens opus".
Dvs va-ti achitata de obligatiile legal prevazute
Respectivul sofer,urmeaza dupa ce va fi identificat sa suporte consecintele legale
Art. 32. din Codul Rutier prevede:
(1) Semnalele speciale de avertizare luminoase sunt emise intermitent de dispozitivele de iluminare montate pe autovehicule şi au următoarele semnificaţii:
a) lumina roşie obligă participanţii la trafic să oprească in direcţia de mers cat mai aproape de marginea drumului;
b) lumina albastră obligă participanţii la trafic să acorde prioritate de trecere;
c) lumina galbenă obligă participanţii la trafic să circule cu atenţie.
(2) Sunt autorizate să utilizeze semnale speciale de avertizare luminoase:
a) pentru lumina roşie - autovehiculele aparţinand poliţiei şi pompierilor;
b) pentru lumina albastră - autovehiculele aparţinand poliţiei, jandarmeriei, poliţiei de frontieră, serviciului de ambulanţă sau medicină legală, protecţiei civile, Ministerului Apărării care insoţesc coloane militare, unităţilor speciale ale Serviciului Roman de Informaţii şi ale Serviciului de Protecţie şi Pază, Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor din cadrul Ministerului Justiţiei, precum şi autovehiculele de serviciu ale procurorilor criminalişti din Ministerul Public, atunci cand se deplasează in acţiuni de intervenţie sau in misiuni care au caracter de urgenţă;
c) pentru lumina galbenă - autovehiculele cu mase şi/sau dimensiuni de gabarit depăşite ori care insoţesc asemenea vehicule, cele care transportă anumite mărfuri sau substanţe periculoase, cele destinate intreţinerii, reparării ori verificării unor lucrări efectuate in partea carosabilă sau executării unor lucrări de drumuri, curăţeniei străzilor, deszăpezirii sau tractării, transportului şi depanării autovehiculelor rămase in pană sau avariate, precum şi tractoarele care tractează utilajele agricole şi tehnologice agabaritice. Inspectoratul General al Poliţiei Romane poate autoriza utilizarea dispozitivelor speciale luminoase de culoare galbenă pentru autovehiculele stabilite prin prezenta ordonanţă de urgenţă.
(3) Autovehiculele prevăzute la alin. (2) lit. a) şi b) trebuie să fie echipate şi cu mijloace speciale sonore de avertizare.
(4) Pe autovehiculele aparţinand poliţiei şi pe cele prevăzute la alin. (2) lit. c) pot fi instalate şi dispozitive luminoase cu mesaje variabile, destinate participanţilor la trafic.
(5) Mijloacele speciale de avertizare, luminoase sau sonore, se certifică sau se omologhează de autoritatea competentă, potrivit legii. Condiţiile de utilizare a acestora se stabilesc prin regulament.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Folosirea girofarului galben pe masini de interventie Gabriela T Gabriela T Firma la care lucrez se ocupa cu mentenanta instalatiilor si ofera clientilor interventii in regim de urgenta (24 ore/24) in cazul defectiunilor. In aceasta ... (vezi toată discuția)
Permis retinut neacordare prioritate ambulanta CatalinANdrei19 CatalinANdrei19 buna ziua ... zilele recente am fost oprit de politia rutiera cu MCV, pentru neacordare prioritate ambulanta . pe PV este trecut ca aceasta avea in functiune ... (vezi toată discuția)
Mă lovesc de o problemă frustrantă. acum un an mi-a fost reținut ... ionutdragan11 ionutdragan11 mă lovesc de o problemă frustrantă. acum un an mi-a fost reținut carnetul pe motiv ca nu am oprit la semnalele polițistul. semnalele acestuia nu au ... (vezi toată discuția)