avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 283 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Ne-acordare prioritate la parasirea sensului de mers ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Ne-acordare prioritate la parasirea sensului de mers spre stanga

Urma sa intru pe un drum de pamant virand spre stanga, dar sofeul din spate incerca sa ma depaseasca chiar cand puneam masina in miscare. In urma accidentului el considera ca eu sunt de vina pentru ca nu i-am acordat prioritate.

Am consultat codul rutier si am dat de urmatoarele:
Art 6/1 acordare a prioritatii - obligatia oricarui participant la trafic de a nu isi continua deplasarea sau de a nu efectua orice alta manevra, daca prin acestea ii obliga pe ceilalti participanti la trafic care au prioritate de trecere sa isi modifice brusc directia sau viteza de deplasare ori sa opreasca
Art 45/5 Depasirea se efectueaza numai pe partea stanga a vehiculului depasit. Tramvaiul sau vehiculul al carui conducator a semnalizat intentia si s-a incadrat corespunzator parasirii sensului de mers spre stanga se depaseste prin partea dreapta

Asa ca am tras concluzia ca nu era "participant la trafic care avea prioritate" deoarece trebuia sa ma depaseasca pe dreapta, dar incercand sa ma consult cu cunoscuti, am dat de pareri contradictorii... Va rog sa ma ajutati cu explicatii...
Ultima modificare: Duminică, 27 August 2017
norby7f, utilizator
Cel mai recent răspuns: norby7f , utilizator 14:07, 31 August 2017
dar sofeul din spate incerca sa ma depaseasca chiar cand puneam masina in miscare.


erati stationat sau doar incadrat pe stanga drumului dand prioritate din contrasens?
Depinde mult de dinamica accidentului. Unde este avariata masina dvs ? Dar cealaltă mașina? Ati semnalizat intenția de schimbare a direcției de mers?
Eu într-un caz similar am fost declarat nevinovat. Am depasit un vehicul ce nu a semnalizat dar a virat stanga în curtea unui bloc. L-am ferit dar am intrat într-un gard.
Ultima modificare: Duminică, 27 August 2017
Gheorghe Florin, Consilier juridic
Eram incadrat pe stanga drumului dand prioritate din contrasens (cu masina stationara) si m-am pus in miscare chiar inainte de impact (sub o secunda, m-am deplasat cativa centimetri, nu mai tin minte daca am trecut de linia intrerupta)
Masina mea are avarii pe toata partea stanga, masina lui partea dreapta/fata pana la roata si foarte putin din usa. (am inteles ca daca aveam avarii pe spate nici nu se punea problema a cine e de vina) Si da, semnalizam.
In conditiile in care dvs. ati semnalizat intentia de a vira la stanga si v-ati incadrat langa axul drumului conducatorul auto care venea din spate trebuia sa va depaseasca prin dreapta (daca avea loc) sau sa opreasca in spatele dvs. pana cand se elibera banda de circulatie.
ing. Ioan Ciobanu

Alte discuții în legătură

Accident ciprian2017 ciprian2017 Buna ziua , Circulam pe un drum judetean cu cate o banda pe sens iar in fata mea la aproximativ 100-150 de metri se afla un alt autoturism care in timpul ... (vezi toată discuția)
Trebuie semnalizata o curba (viraj) de 90 grd.? ContSters262329 ContSters262329 Sunt pe un drum cu prioritate, care vireaza stans la stanga (90 grd.) si ma intersectez din fata si din dreapta cu drumuri fara prioritate. sunt obligat sa ... (vezi toată discuția)
Accident rutier - cine este vinovat? cicidaniela cicidaniela buna ziua as dori sa stiu daca sunt vinovat sau nu si cum pot sa demonstrez ca nu sunt vinovat multumesc, fapt : ma aflam pe DN1, sosea cu o banda pe ... (vezi toată discuția)